USTA KALEM YAŞAR KEMAL’E VEDA’NIN 6. YILI

Türk edebiyatının usta kalemi Yaşar Kemal’in aramızdan ayrılışının 6. Yılı.

Türk edebiyatının usta kalemi Yaşar Kemal’in aramızdan ayrılışının 6. Yılı.

Unutulmaz eserler bırakan Yaşar Kemal, hem romanları hem de röportajlarıyla edebiyat ve gazetecilik alanında önemli çalışmalar yapmıştır. Türkiye’yi röportaj kavramıyla tanıştıran isimdir.

Eserlerinde sade ve akıcı bir üslup kullanmayı tercih eden ünlü yazar, roman ve öykülerinde çoğunlukla Çukurova'da yaşanan insan dramlarını işledi. Kemal'in "İnce Memed"in de aralarında bulunduğu 9 eseri de beyazperdeye aktarıldı ve birçok eseri tiyatroya uyarlandı. Kitaplarında Anadolu'nun efsane ve masallarından da yararlanan Kemal, 1970'ten sonra yazdığı romanlarında ise şehir insanının hayatını ele aldı.

Yaşar Kemal, ilki 1973'te olmak üzere pek çok kez Nobel'e aday gösterilmesine rağmen bir türlü Nobel ödülünü alamadı. Nobel'e aday gösterilen ilk Türk olan Kemal, verdiği bir röportajda "Ölene kadar da aday olacağım." şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Yaşar Kemal, solunum yetmezliği şikayetiyle tedavi gördüğü hastanede, çoklu organ yetersizliği ve kalp ritim bozukluğu sebebiyle 28 Şubat 2015'de 92 yaşında vefat etti ve Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Usta kalem, yaşamı boyunca iki evlilik gerçekleştirmiştir. Yaşar Kemal’in eşleri;

Yaşar Kemal hayatının aşkı Tilda Kemal kimdir?

Yaşar Kemal'in 50 yıllık eşi Tilda Kemal 2001 yılında yaşamını yitirmişti. Yaşar Kemal hayatının aşkına "Tilda bunda da benden önce davrandı" sözleriyle eşini uğurlamıştı.

TİLDA KEMAL KİMDİR?

Yaşar Kemal'in eşi Tilda Kemal'in ölümü sonrası Tilda ile Yaşar Kemal'in hikayesi yazar Cengiz Çandar şu satırlarla anlatmıştı:

"Dünyaya geldiğinde adını Mathilda koymuşlardı. Osmanlı Bankası'nın Genel Müdürü'nün kızı. Padişah Abdülhamit'in baştabibi Jak Mandil Paşa'nın torunu. Paşa torunu Mathilda. Onu tanıyan herkesin, hangi yaştan olurlarsa olsunlar, tek sözcükle seslendikleri andıkları göze batmayan, alçakgönüllü, zeka kumkuması, zarif kadın: Tilda.

Dünyaya Yahudi olarak doğmuştu, Abdülhamit'in baştabibi Jak Mandil Paşa'nın torunu. Abdülhamit'in babası Sultan Abdülmecit'in yaptırdığı Teşvikiye Camii'nden fatihalarla uğurlanarak, bir Müslüman mezarlığında son yolculuğuna çıktı. 19. yüzyıl camiinde, 21. yüzyıl başlarında bir hazin ve bir o kadar anlamlı tören. Tabut, cenaze arabasına doğru omuzlarda yol alırken, neydi acaba o? "Son Osmanlı"yı mı uğurluyorduk; yoksa toplumumuzun harikulade dokusunun, derinliğinin bugünlere ve yarınlara izdüşümünü mü izliyorduk?

TİLDA YAŞAR KEMAL İLE NASIL TANIŞTI?

Jak Mandil Paşa'nın torunu, Osmanlı Bankası Genel Müdürü'nün kızı olarak büyümüştü. Bir gün yolu, Van'ın Erciş'indeki köklerinden fışkırıp, Toroslar'ın eteğinde Kadirli'de kök salan, Çukurova'nın bereketli toprağında yeşeren Yaşar Kemal'le kesişti.

Yaşar Kemal, atalarının gözünü kamaştıran Süphan Dağı kadar heybetli, kendi gözlerinin eğitildiği Toroslar kadar vakurdu. Küçücük bir çocukken, kan davası sonucu, babasını bir cuma namazında gözü önünde vurdular. Anadilini tam bilmeden, öğrenemeden dili tutuldu. Okuyamadı. Çukurova'nın kahrını yaşadı. Dili çözüldüğü vakit, Türk dilinin en yaman ustası oldu. Destanlar coğrafyasının çağdaş trubaduru, Türkiye insanının erişilmez dili o. Bir asırlık çınar gibi gövdesiyle, "İnce Memed"in kendisi. Türkçeyle çıktığı dünya kulvarlarında bu halkın, bu ülkenin yüz akı. İnsanlığın büyük kültür ustaları ailesinin Türkiyeli yüce ferdi.

Yaşar Kemal, Türk dili ile, "Rabindranath Tagore'un kandili" ise, Tilda, o kandili tutan el idi. Yaşar Kemal adını bilen ve sayan herkesin, Tilda'ya, dolayısıyla, teşekkür borcu vardı.

YAŞAR KEMAL'İN ESERLERİNİ YABANCI DİLE ÇEVİREN KİŞİ

Tilda, Türkçe, İngilizce, Fransızca ve İspanyolca'nın tümüne herbirinin anadili olanlar kadar hükmediyordu. Yaşar Kemal'in, dile kolay, 17 eserinin yabancı dillere çevirisi onun elinden çıktı. Dünya, Türkiye'nin usta dil kuyumcusunun, bu halkın asırlardan gelen gür bilgelik ırmağının uğultusunu Tilda sayesinde öğrendi. Yaşar Kemal, bu efsunlu efsaneler toprağının içinden akan pınar idiyse de, Tilda ile çağladı.

Efsanenin somutu olur mu? Somut olursa, efsane olur mu? Tek bir istisnasıyla olabilir ve oldu. Yaşar Kemal ile Tilda. Yaşar Kemal'in insanlığın dağarcığına kazandırdığı nice efsanenin, yazılmamış; yaşanmış haliydiler.

YAŞAR KEMAL EŞİ TİLDA KEMAL'E BÖYLE VEDA ETMİŞTİ

Yaşar Kemal, akciğer rahatsızlığı nedeniyle hayat arkadaşı Thilda’yı (Tilda) şu sözlerle uğurlamıştı:

"Thildacığım, sevgilim. Sana teşekkür ederim. Yaşadığımız bu güzel hayat için sana teşekkür ederim sevgilim. Korkma, sakın korkma. Biz namuslu bir hayat sürdük."

YAŞAR KEMAL'İN EŞİ AYŞE SEMİHA BABAN KİMDİR?

Yaşar Kemal’in yeni hayat arkadaşı 1946 doğumlu Baban, eski Kültür bakanlarından Cihat Baban’ın yeğeni. 1970’te Beyrut Amerikan Üniversitesi’ni bitiren Baban, Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler ve Pazarlama Bölümü’nü tamamladı. Ardından Harvard Üniversitesi’nde eğitim gördü. İyi derece İngilizce ve Fransızca bilen Baban, iş hayatına Boğaziçi Üniversitesi Ön Lisans Öğrenci İşleri Bölümü’nde başladı. Ardından, Sürekli Eğitim Merkezi Kurucu Müdürlüğü, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Dokümantösyon Merkezi Müdürlüğü, Yabancı Sermaye Derneği Genel Sekreterliği, Sandoz AŞ’de Dış İlişkiler ve İnsan Kaynakları Müdürlüğü, Novartis İletişim Koordinatörlüğü, OPEL’de Dış İlişkiler Koordinatörlüğü görevlerinde bulundu. Baban’ın sayısız dernek ve vakıfta da üyeliği var. Bunların arasında Halkla İlişkiler Derneği, Tarih Vakfı, Avrupa Danışma Kurulu, TESEV Başkanı.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0