Suyu ve ulaşımı ücretsiz yapan başkana ödül

İzmir'in Dikili ilçesinde iki dönem belediye başkanlığı yaptığı 1984-1994 yılları arasında su ve toplu ulaşım başta olmak üzere birçok hizmeti halka ücretsiz vererek dikkat çeken CHP'li Osman Özgüven'e EGEÇEP tarafından dayanışma ve ekoloji ödülü verildi.

Suyu ve ulaşımı ücretsiz yapan başkana ödül

Ege Çevre ve Kültür Platformu'nun (EGEÇEP) pandemi koşulları nedeniyle 26-27 Şubat'ta online olarak düzenlediği 16. Kurultayı’nın sonuç bildirgesi basın toplantısı ile açıklandı. İzmir Mimarlık Ofisi’ndeki toplantıda platformun dayanışma ödülleri de sahiplerini buldu.

Dikili'de 1984-1994 yılları arasında başkanlığı döneminde suyu, öğrenci servis araçlarını, şehir içi ulaşımı, sağlık hizmetlerini ve belediye ambulansını ücretsiz yapıp, halk ekmek fırını ile yurttaşa ucuz ekmek ulaştıran CHP'li eski belediye başkanı Osman Özgüven'e 'Ekoloji ve dayanışma' ödülü verildi.

"SU HAKTIR, SATILAMAZ"

Özgüven'in ödül almasının ardından salonda “Su haktır, satılamaz” sloganları atıldı. Etkinliğe İzmir’in yanı sıra Muğla, Aydın ve Manisa’da ekoloji mücadelesi yürüten çok sayıda ekolojist katıldı.

EGEÇEP Eş Sözcüsü Doğu Işık, “Efemçukuru’nda, Çaldağı’nda, Bergama’da, Çukuralan’da, Kışladağ’da, Yarımada’da, Harmandalı’da, Gördes’te, Aliağa’da ve Ege’nin ötesinde Akkuyu’da, Sinop’ta, Cerattepe’de, kısaca Doğal ve kültürel varlıkların, sermayeye kurban edilmek istendiği her yerde; EGEÇEP, 17 senedir olduğu gibi, ivmesini yükselterek, sağlıklı çevrede insanca yaşam mücadelesini sürdürmeye her zaman devam edecek” dedi.

EGEÇEP Eş Sözcüsü Berna Babaoğlu “Daha yaşanılası bir dünya için gelecek kuşaklara sözümüz var’’ sloganıyla düzenlenen programın Kurultay Sonuç Bildirgesi’ni okudu.

"İKİ HALKÇI BAŞKAN; TERZİ FİKRİ VE OSMAN ÖZGÜVEN"

EGEÇEP'in Yürütme Kurulu Üyesi Av. Seçil Ege Değerli “Türkiye siyasi tarihinde, halkçı belediye başkanlığı anlayışını yaşatan, bunu hayata geçirmek için çaba sarf eden ve bu uğurda bedeller ödeyen, bizim için iki tane efsane belediye başkanı var. Bunlardan birisi saygı ve sevgiyle andığımız Terzi Fikri, bizim için Fikri Sönmez’den sonra gelen, halkçı yerel yönetimleri yaşatan, bu fikri uygulamaya geçiren bir diğer efsane belediye başkanı Osman Özgüven’dir” diye konuştu.

Özgüven’e alkışlar eşliğinde ödülünü takdim eden EGEÇEP Yürütme ve Bilim Kurulu Üyesi Erhan İçöz “Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren, suyu halka ücretsiz veren ve bu yüzden yargılanan ama yılmayan Osman Özgüven’e ödül vermek benim için onurdur. Kendisini saygı ve sevgiyle selamlıyorum” dedi.

“BİZİ BU YOLDAN HİÇ KİMSE ÇEVİREMEZ”

Osman Özgüven ise ödül aldığı için gururlu olduğunu belirterek "EGEÇEP ülkemizin her yerinde verdiği ekoloji mücadelelerinde büyük başarılar kazandı. Bu mücadeleleri bundan sonra da devam ettireceğiz. Bizi bu yoldan hiç kimse çeviremez” diye konuştu.

Programda ayrıca; Şehir Plancılar Odası İzmir Şubesi’ne, yörelerinde büyük mücadele veren Caferbey, Dağyeni, İkizköy ve  Küçükkale köylülerine de ‘Dayanışma Ödülü’ verildi.

“KAPİTALİST ÜLKELER ‘MIŞ’ GİBİ YAPMAYA DEVAM EDİYOR”

Plaket takdiminin ardından EGEÇEP Eş Sözcüsü Berna Babaoğlu kurultay sonuç bildirgesini okudu. 2021 yılı içerisinde ekolojik yıkımın katlanarak artmasına karşı yerel mücadele dinamiklerinin de yükseldiğine işaret eden Babaoğlu şunları söyledi:

"İklim krizinin geldiği noktada kapitalist ülkeler ‘mış’ gibi yapmaya devam ediyor. COP 26 Zirvesi gibi sözde buluşmalar, Glasgow Sözleşmesi gibi uygulanmayan sözleşmelere karşın bilim insanları, krizin; engellenmesi git gide zorlaşan bir boyuta ulaştığını bildiriyor. Hava kirliliği, artan sıcaklık, kum fırtınaları, salgın hastalıklar, kuralık ve su kıtlığı sorunu, buzulların önlenemeyen erimesi giderek yaklaştığımız felaketin birer habercisidir. Bu noktada, bulunduğumuz bölge başta olmak üzere iklim krizine karşı gerçek bir mücadele programı oluşturmak bizler açısından ertelenemez bir görevdir. Kurultay sonucu olarak oluşturacağımız çalışma gruplarıyla, her alanı birer ekoloji direniş alanına dönüştüreceğiz. Bu amaçla yeni dönemde, başta ‘iklim krizi ve küresel ısınma’ olmak üzere, ‘su kıtlığı’, ‘tarım ve su havzaları’ konularının başlıca çalışma alanları olmasına karar verilmiştir."

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0