Soyer: Kamunun fabrikalarını birileri satarken biz fabrika kurduk!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Örgütü ev sahipliğinde Bayındır'da sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle düzenlenen toplantıya katıldı. 200 milyon lira yatırımla Bayındır'da Süt İşleme Fabrikası kurduklarını hatırlatan Başkan Tunç Soyer, “Bu hikâye köylüyü tekrar milletin efendisi yapana kadar devam edecek. Biz bundan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Soyer: Kamunun fabrikalarını birileri satarken biz fabrika kurduk!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ve Millet İttifakı ikinci bölge milletvekili adayları Kiraz ve Ödemiş’in ardından Bayındır'da sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldi. CHP İzmir İl Örgütü ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda milletvekili adayları kendilerini tanıttı. Sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşların bulunduğu toplantıda ilçenin istekleri ve sorunlar gündeme geldi. 

“Kamu eliyle yapılmış tek fabrika”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayındır'da İZTAŞIT projesi için desteğe hazır olduklarını söyleyerek, üretici kooperatiflerden alımlara da devam edeceklerini ifade etti. Başkan Tunç Soyer,  “Bizim tek derdimiz üretici doğduğu yerde doysun, köyünden vazgeçmesin, hayvanını satmasın, tarlasını bırakmasın, üretmeye devam etsin. Bu yüzden Bayındır'da 200 milyon liralık yatırımla Süt İşleme Fabrikası kurduk. Mozerella, kaşar, dondurma, yoğurt, kaymak, her şeyi üretmeye başladık. Günde 100 ton süt işleme kapasitesine sahip, belediyenin malı, yani sizin malınız bir fabrika var Bayındır'da. Türkiye'de bugün kamu eliyle yapılmış tek fabrikadır. Kamunun fabrikalarını, işletmelerini birileri satarken biz 200 milyon liraya bu fabrikayı kurduk” dedi.

“Çobanları ihracatçı yapıyoruz”

Türkiye'de ilk kez çoban haritasını çıkardıklarını vurgulayan Başkan Soyer, “Merada hayvan otlatan çobanları saydık bin 200 mahallede. 4 bin 600 çoban tespit ettik. Çobanlardan süt almaya başladık, almadan avans ödemesi yaptık. Bugüne kadar 18 milyon liralık süt aldık. 8 milyon lira da bunun dönüştürülmesi, peynir olması için masraf ettik. Bayındır'daki süt fabrikamızda değeri 51 milyon liralık peynir var. Kar etmek için yapmıyoruz bunu. Buna rağmen yaptığımız fabrika 51 milyon liralık peynir elde etti. İzmirli markasını çıkardık, ihracatını başlatıyoruz. Sizin ürettiğiniz sütün peyniri Romanya'ya, Uzak Doğu'ya, Orta Asya'ya gidecek, her yere satmaya başlayacağız. O çobanları ihracatçı yapıyoruz. İktidar olduğumuzda neler yapacağız, düşünün. İktidar değilken, sadece yerel yönetimken yaptık” dedi.

“Biz bundan vazgeçmeyeceğiz”

11 yıl önce karakılçık buğdayıyla hikayenin başladığını belirten Başkan Soyer, şu anda İzmir'de 12 bin dekarda karakılçık olduğunu söyledi. Soyer, “Biz bu hikayeyi çok önemsiyoruz. Bu hikaye köylüyü tekrar milletin efendisi yapana kadar da devam edecek. Çocuklarımız ben de anam gibi babam gibi çiftçi olacağım diyene kadar devam edecek. Biz bundan vazgeçmeyeceğiz” dedi. 

“Bu ekip çareyi üretecek ekiptir”

Sünger Kent İzmir projesine de değinen Başkan Soyer, “Türkiye'de bu uygulamayı ilk başlatan belediyeyiz. İzmir'deki çatılara düşen yağmur, Tahtalı Barajı'nda topladığımız sudan daha fazla. 5 bin su tankıyla başladık. Yağmur suyunu toplamaya başlıyoruz. Çünkü biz canına okuduk bu toprakların. Silajlık mısırla mahvettik. Eskiden 10 metreden su çekerken şimdi 350 metreden su çekemez haldeyiz. Daha da beter olacağız, eğer aklımızı başımıza toplamazsak. Bu hikaye siyasi tercihler meselesidir. Tercihleri doğru yaparsanız kuraklığın da, yoksulluğun da, hepsinin çaresi var. Bu ekip işte o ekip. O çareyi üretecek ekip” dedi. 
  

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0