Selçuk’ta ‘villa skandalı’: Tarım İl Müdürlülüğü 1 verdi belediye 7 kesti

Tarım verdiği desteklerle ön plana çıkan Selçuk Belediyesi, bu kez tarım arazisine yapılan villalarla gündeme geldi. Belediyenin, ilçenin Çamlık Mahallesi’nde yer alan 5 bin 400 metrekarelik alanda 8 konuta ruhsat kestiği öğrenildi. Öte yandan; İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ise; alanda yalnızca 1 konut ruhsatının kesilebileceğini ancak müdürlüğe belediye tarfından 7 ruhsat gönderildiğini söyledi ve verilen ruhsatların ise ‘konut’ değil ‘tarım ve hayvancılık’ ruhsatı olduğuna dikkat çekti.

Selçuk’ta ‘villa skandalı’: Tarım İl Müdürlülüğü 1 verdi belediye 7 kesti

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Tüm dünya yaşanan iklim krizi ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle gıda kriziyle karşı karşıyayken Türkiye, bu krizi en derinden hisseden ülkelerden bir oldu. Merkezi iktidar tarafından verilen tarımsal destekler  çiftçilere yetmezken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise CHP yönetiminde olan tüm il ve ilçelerde tarımsal faaliyetlerin desteklenmesi ve artırılması yönünde talimat vermişti. Tarımsal üretim üzerine yaşanan tartışmalar gündemde yerini korurken yönetimi CHP’de olan Selçuk Belediyesi ise tarım arazisine inşa edilen konut skandalıyla gündeme geldi.

İlçenin Çamlık Mahallesi’nde bulunun 5 bin 400 metrekarelik tarım arazisi vasıflı alana 8 adet villa yapıldığı görüldü.

YÜZDE 20 YAPILAŞMA İZNİ VERİLMİŞ

Tarım arazisinde betonlaşmanın başlaması ‘belediyenin kaçak yapılara göz yumduğu’ eleştirilerini doğururken konuya ilişkin belediye yetkilileri ile yapılan görüşmede; alanda yapılaşma izninin İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden alındığı söylendi. Bunun üzerine Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ile yapılan görüşme sonrası  Selçuk’ta yaşanan ‘villa skandalı’ ortaya çıktı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ise; 1 konut ruhsatı kesebileceği alanda 7 ruhsat kestiğini ve bu ruhsatların da ‘konut ruhsatı’ değil ‘tarım ve hayvancılık ruhsatı’ olduğunu belirtti.

BELEDİYE DENETİM YAPILMAMIŞ

Belediye yetkilileri, yapılan görüşmelerde taşınmazın ‘marjinal tarım alanı’ statüsünde olduğu ve yüzde 20 yapılaşma hakkı olduğunu ifade ettiler. Yetkililerin, bölgede inşaatı devam eden 8 villa hakkında bugüne kadar denetim yapılmadığı ve  ilerleyen günlerde denetim yapılacağı sözleri dikkat çekti. Bu açıklama ile bitmek üzere olan villaların belediye tarafından denetlenmediği sonucu da ortaya çıktı.

TARIM MÜDÜRLÜĞÜ: 1 RUHSAT KESİLEBİLİR

Öte yandan; konuyla ilgili görüştüğümüz İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilisi ise müdürlük tarafından alanda konut yapılabileceği doğrultusunda görüş belirtildiğini, ancak mevcut koşullarda alanda yalnızca 1 konuta izin verildiğini söyledi. Müdürlük yetkilisi ayrıca, belediyenin 1 konut ruhsatı kesebileceği alanda 7 ruhsat kestiğini ve bu ruhsatların da ‘konut ruhsatı’ değil ‘tarım ve hayvancılık ruhsatı’ olduğunu ifade etti.

Müdürlük yetkilisi alanın ekonomik tarıma uygun olmaması nedeniyle ‘marjinal tarım alanı’ olarak nitelendirildiğini belirtti ve “Tarım arazilerinde tarımsal amaçlı yapılara izin verebiliyoruz. Biz burasıyla ilgili konut amaçlı izin vermişiz. Bizde arazi kıstasları var. Mutlak tarım arazisi, dikili tarım arazisi ve marjinal tarım arazisi gibi. Marjinal tarım arazisi olması şartıyla biz konut olarak tarım dışı kullanılmasına izin verebiliyoruz. Marjinal tarım arazisinden kastımız da ekonomik olarak tarım yapılamayacak arazi.  Yani arazi engebelidir, taşlıdır ve ekonomik  tarım yapılamayacak durumdadır. O zaman biz tarım dışı konut amaçlı kullanılmasına izin verebiliyoruz” dedi.

İZİN 1 RUHSAT, KESİLEN 7 RUHSAT

Verilen izin doğrultusunda alandaki yapılaşmanın kaç metrekare olacağına müdürlük değil belediyenin karar verebileceğini altını çizen yetkili, alan için fazladan ruhsat kesildiğine dikkat çekti ve “Biz metrekare belirtmiyoruz. Çünkü tarım dışına çıkarttığımız yerlerde yetki tamamen belediyede. Belediye kendi plan mevzuatına, imar planlarına bakıyor ve plan notlarına göre kaç metrekare verildiyse o kadar verebiliyor. Ama normal şartlar altında belediyenin 1/25 binlik plan notalarında marjinal tarım arazilerine verebileceği konut 1 adet. Fakat burada 7 ayrı ruhsat kesmiş belediye. Biz onları da talep etmiştik belediyeden. Belediye buraya hangi maddeye istinaden 7 tane ruhsat verdi bilemiyoruz” diye konuştu.

KONUT RUHSATI KESİLMEMİŞ

Belediyenin, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün daha önce tarım dışına çıkardığı alandaki ruhsatları da ‘konut’ değil ‘tarım ve hayvancılık' olarak kestiğini ifade eden yetkili, şunları söyledi; “Tarımsal yapılarda biz proje istiyoruz ve ona göre metrekaresini belirtiyoruz. Mesela ‘Bu parsel üzerinde bin metrekare tavuk kümesi ya da hayvancılık işletmesi yapılması uygun görülmüştür’diyoruz. Ancak tarım dışına çıktığımız yerlerde  metrekare belirtmiyoruz. ‘Arazinin tarım dışında konut amaçlı kullanılması müdürlüğümüzce uygun görülmüştür’ diyoruz. Ancak burada bir nüans var. Bizim verdiğimiz izin tarihinden itibaren belediyenin 2 yıl içerisinde plan yapması ya da mevcut plan notları varsa o plana uyması gerekiyor.

‘TARIM VE HAYVANCILIK’ RUHSATI KESMİŞ

Biz bu parsel için izni 2019 yılında verdik. Belediye 2 yıl içinde burası için bir plan notu hazırladı mı ya da o plan notlarına uydu mu ya da imar planı mevcut 1/25 binlik plana göre mi verildi belediyeye sorulması gerekiyor. Biz tarım dışına çıkardık o olanı. Ama verdiğimiz yazıda, ‘Konut amaçlı kullanılması uygundur. Farklı bir amaçla kullanılmak istenmesi halinde tekrar kurum görüşümüzün alınması’ diyoruz. Bu 7 ruhsatın hepsinde konut mu yapılacak yoksa birine konut diğerlerine farklı bir şey mi diyecek… Alanla ilgili kesilen ruhsatlarda ‘tarım ve hayvancılık’ yazıyor. Biz konut diye izin vermişiz ama onlar ‘tarım ve hayvancılık’ ruhsatı kesmiş.”

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0