Menemen Meclisi'nde ‘Seyrek’ tartışması

Menemen Belediye Meclisi Mart ayı olağan toplantısının 2'nci oturumunda Seyrek'te yapılan arsa satışları tartışması yaşandı. CHP Meclis Üyesi Deniz Karakurt’un Seyrek’te yapılan arsa satışları ile ilgili ‘ortaklık’ iddiasına Başkan Vekili Aydın Pehlivan sert tepki gösterdi. Pehlivan, “Berbat ettiğiniz belediyeyi aldık ve en zengin ilçe belediyesi haline getirdik” diye konuştu.

Menemen Meclisi'nde ‘Seyrek’ tartışması

Menemen Belediye Meclisi Mart ayı olağan toplantısının 2'nci oturumu Başkan Vekili Aydın Pehlivan yönetiminde gerçekleştirildi. Mecliste, 2022 yılı faaliyet raporu görüşülürken, gündem dışı konuşmalarda Seyrek'teki arsa satışları nedeniyle sert tartışmalar yaşandı.

"BUNDAN UTANÇ DUYARIZ"

Faaliyet raporuna ilişkin söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, “1 yıl önce faaliyet raporu görüşmesinin hesapları aklama görüşmelerinin olmadığını söylemiştim.  Bu esnada Aydın Pehlivan ‘utanıyorlar bütçede geçmiş yıllara oranla açık azaldı’ demişti. Biz budan büyük üzüntü duyduk. Bizler Menemen Belediyesi meclis üyesiyiz, kesin hesaplarda gelir gider arasında denge sağlandığında ya da olumsuz fark asgariye indiğinde gurur duyarız. Bizler meclis üyeleri olarak belediye iş ve işlemlerinden şahsi çıkar ve menfaat elde ediyorsak üzüntü duyarız. Belediye meclis üyesi nüfuzunu kullanarak buradan rant elde ediliyorsa buradan utanç duyarız. Bizler şahsi menfaat karşılığı oyumuzun rengini değiştiriyorsak bundan utanç duyarız. Biz belediye hesapları denkliği sağlandığında gurur duyarız” dedi.

HİÇBİR ZAMAN BU KADAR DÜŞÜK GERÇEKLEŞMEMİŞTİ

2022 yılının kesin hesaplarında, gelir ve giderlerde sapma olduğunu belirten Yılmaz, "Gelirlerde gerçekleşme oranı yüzde 65, giderlerde ise yüzde 75. Bundan önceki yıllarda gelir ve giderler hiçbir zaman bu kadar düşük oranda gerçekleşmemişti. Gelir-gider arasındaki fark 60 olarak gerçekleşmiş, bundan dolayı kim utanç duyacaksa duysun, biz bundan üzüntü duyuyoruz. Bütçede sermaye giderleri 153 milyon 679 bin TL olarak hedeflenmiş. Sermaye giderleri ömrü 1 yıldan fazla olan hizmetlerdir. Gerçekleşen bütçeye baktığımızda 39 milyon 574 bin… Hedeflediğimiz işlerin çoğu yapılmamış. Demek ki 1 sene boyunca arsa satmayı beklemişsiniz arsalar satılmayınca hiçbir iş yapamamışız. İlçemizdeki imar sorunlarıyla ilgili biz görüşlerimizi dile getirdik. Mecliste çalışmalar yaptığımız esnada, ülkemizde deprem olayı yaşadık ve biz burada imarla ilgili sorunları açtığımız için eleştirilmiştik. Demek ki burada imar sorunlarını konuşmamamız isabet olmuş. Ne kadar önemli olduğunu umarım herkes anlamıştır. İmar ruhsatlarının artık verilmemesini özellikle rica ediyoruz” dedi.

YILMAZ: BİZ BU FAALİYET RAPORUNA RET VERİYORUZ

Yılmaz, “2022 yılının gelir gider bütçesine baktığımızda, 569 milyon 600 bin lira, gerçekleşen 370 milyon lira.  Bu oran çok daha düşük olacakmış, diğer gelirler diye bir kalem var orada 90 milyon hedeflenmiş, 190 milyon gerçekleşmiş. Orada sanki bir makyaj yapılmış. Giderlerde ise, 2022 yılı bütçesinde 569 milyon 600 lira ön görülmüş, gerçekleşen ise 429 milyon 336 bin lira. Gerçekleşme oranı yüzde 75. Tabi gelir olmayınca fazla harcama yapamamışsınız. Yaklaşık 60milyon gibi bir bütçe açığı oluşmuş. Bu açığın oluşmasının ne büyük nedeni, sizler 1 yıl boyunca arsa satmayı hedeflediniz,  satamayınca da hedefleri tutturamadınız. Bütün enerjinizi satmaya harcadınız ve bütçe kalemleri tutmadı. Sizler 1 yılınızı Ağustos böceği gibi bekleyerek geçirdiniz ve bütçelerde hedefler şaştı. Son yılların en düşük gerçekleşme oranı olan bir bütçeye sahip oldunuz. Biz bu faaliyet raporuna ret oyu veriyoruz. 2021 yılında kredi olayı vardı, 25 milyon kredi istendi. Burada bazı arkadaşlarımız işçi dostu kesildi. ‘Emekçinin hakkı ödenecek’ şeklinde görüşler belirttiler ve o kılıfa ambalaj ettiler. 1 Şubat 2022 tarihinde bu önerge meclisten geçti. Biz uyardık ancak siz krediyi çekip kullandınız. Biz kredinin hukuka aykırı olduğu için dava açtık ve davayı kazandık. Mahkeme bizi haklı buldu ve burada hukuka aykırı bir karar alındı” dedi.

"ARSALAR DEĞERİNİN ALTINDA GİTTİ"

Yılmaz, "Seyrek arsaları konusunda çok tartışmalar oldu. Seyrek arsalarının ihaleleri tamamlandı ve satışa çıkarılan parsellerin 1’i hariç hepsi satıldı. Biz bu arsaların ucuza gittiğini, gerçek değerine satılmadığını düşünüyoruz. Keşke belediye borcu kadar arsa satılsaydı. Oradan elde edilen gelirle borçlarımız ödenirdi. Belediyenin geliri neyse yatırımlarımıza devam ederdik. Arsalar değerinin altına gitti. Belediyemizden arsa alan vatandaşlar o arsaları şimdi satmaya kalksalar 4-5 misli kar ederler. Arsa satamayınca belediye faaliyetleri yürümedi. Belediyenin hayatını sürdürebilmesi için bu şekilde her sene arsa satması lazım. Her sene arsa mı satacaksınız?” dedi.

İYİ PARTİLİ AKBULUT:  MENEMEN KOŞULLARINDA BİR KOMEDİ

İYİ Parti Grup Başkanvekili Halil Akbulut ise faaliyet raporuna ilişkin şunları söyledi;

“529 milyonluk bütçemiz, 370 milyonluk bir gelirimiz var. 59-60 milyonluk bir cari açığımız var. Bu sürdürülebilir değil. Miras yedi gibi davranıyoruz. Babamızdan miras kalsa yapmayacağımız şeyleri Menemen Belediyesi’nin malları gündeme geldiğinde acımasız bir şekilde satıyoruz. Burada ihtiyacımız kadar olan miktarın satışına karşı değildik. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, hafriyat artıkları arazi dolgusu konusunda kontrol yapıldığını söylemiş ancak bu Menemen koşullarında bir komedi. Tarımsal arazilerin acımasızca molozlarla doldurulduğunu herkes biliyor. Önlem alındığı yazılmış ancak öyle düşünüyoruz. Kentsel dönüşüm müdürlüğüyle ilgili olarak şunu söylemek isterim, 2013 yılında 62 hektarlık alan riskli alan ilan edildi. 1/1000’lik imar planları hala hazırlanmadı. Geçtiğimiz aylarda bina envanteri çalışması yapılsın diye önerge verdik Cumhur İttifakı tarafından reddedildi. Kahramanmaraş depremleri bu çalışmaların önemini ortaya koydu. Belediyemizin aklına gelir de binalarla ilgili bir çalışma yapar. Sonraki döneme hazırlıklı oluruz. Bu afetlerden sonra enkaz kaldırmak önemli değildir, önemli olan binaların enkaza dönüşmemesini sağlamaktır”

AK PARTİLİ DEMİRCİLİOĞLU: ALGI SİYASETİ İÇERİSİNDESİNİZ

AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğlu da muhalefetten gelen eleştirilere yanıt verdi.

Demircioğlu, “Biz, bizden önceki borçları kapatmaya ve bizden önce doğan mağduriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik bir irade koyduk. Aydın Pehlivan, belediye personellerine sahip çıkarak ikramiye ödemelerini yaptı. 3-5 ay maaşlarının ödenmediği günleri geride bıraktık. Muazzam bir festival vardı, orada biraz beton kalmış. O betonun olduğu yerde neler vardı siz biliyorsunuz, orada bir bina vardı. Bakmak istemedikten sonra görmüyorsunuz. Siz sadece sayfaları geçiştirmişsiniz. Menemen Belediyesi’yle ilgili konulardan bir habersiniz. Biz Menemen Belediyesi’ni borç yükünden kurtardık. Sadece iktidarı yaftalayalım ve yapılan bir şeyin olmadığı algısını oluşturalım diye algı siyaseti içerisindesiniz.  Facebook’tan ‘Menemen’in temizlik sorununu ortadan kaldırılıyorum’ denilerek arabaların sergilendi, bir hafta sonra da çöp arabalarının kiralanmasıyla ilgili ihale yapıldı. Böyle bir usul anca CHP belediyeciliğinde olur. Biz itiraz ederken bizi desteklemediniz, sesiniz çıkmadı. 4 yılda 44 milyona kiralanan arabaların sözleşmesini fesheden iradenin başında Aydın Pehlivan var. O araçlar ne oldu biliyor musunuz, 33 tane aracı 14 milyona satın aldık. Ali bey çıkıp kredi için uyardık demişti. Kredi sonucunda tek seferde biriken ikramiyeler ödendi. Burayı kusursuz yönetseydiniz, burada yapılanlar olmasaydı biz bugün burada olmazdık” dedi.

MHP'Lİ İNANLI: KİMİN HAYAL SATTIĞI AÇIK

MHP Grup Başkanvekili Bahadır İnanlı da faaliyet raporuna ilişkin, “2022 yılı borçlarımızı ödediğimiz, emekçimize haklarını verdiğimiz bir yıl oldu. Bütçeyle ilgili yapılan eleştirilere baktığımızda neyi ifade ederseniz, onlar sizin niyetinizdir. Giderin gerçekleşme oranı 2020 yılında yüzde 91,5. Gelir gerçekleşmesi ise yüzde 54.13. Arada yüzde 40’a yakın bir açılma var. Kimin hayal sattığı açık. 2021 başarılı bir yıldı. Borçlarla, hacizlerle mücadele ettiğimiz bir yıldı. Aradaki açılma yüzde 15. Gelirimizi iyi değerlendirip ona göre harcamışız. 2022 yılında projelerimiz vardı, hala var. Biz gelirimize göre harcadık ve aradaki açılma yüzde 10. Hangi başarısızlıktan, hangi bütçe açığından bahsedebilirsiniz?” diye konuştu.

 Konuşmalarında ardından oylamaya sunulan 2022 Yılı Faaliyet Raporu oy çokluğuyla kabul edildi.

"EN BORÇLU İLÇELERDEN BİRİYKEN, EN ZENGİN İLÇE BELELEDİYELERDEN BİRİ YAPTIK"

Gelen eleştiriler üzerine konuşan Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, “25 milyon kredi kullandık ve bu konuyla ilgili ben yargılanıyorum. Biz bu parayı 14 yıllık ödenmeyen ikramiyeler ve 4,5 ay geriden gelen maaşlar ve esnafımıza olan borçları ödemek için kullandık. İşçimiz için, Menemen halkı için Aydın Pehlivan ceza almış umurumda değil. Seyrek arazileriyle ilgili toplam 666 bin metrekarelik bir alanın satışı gerçekleşti. Biz Menemen halkının önünü açıyoruz. Göreve gelmiş olduğumuz günde en borçlu belediyelerinden biriyken, Menemenimizi en zengin ilçe belediyelerinden biri yaptık. Seyrek satışını her seferinde gündeme getiriyorsunuz, Genel Başkan yardımcılarınızla daha önce belediye başkanınız arasındaki Seyrek arazileri ilişkilerinden tek bir cümle etmediniz. Göreve geldiğimiz andan itibaren karıncalardan daha fazla çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ KARAKURT'TAN 'SEYREK' İDDİALARI

Gündem dışı söz alan CHP Meclis Üyesi Deniz Karakurt Seyrek'teki arsa satışı ile ilgili iddilarda bulundu.

Karakurt, “Biz kamu ihale kanuna uygun bir Seyrek satışı yaptığımızı farz ettik. Şekilsel olarak kanuna uygundu ama vicdani olarak yasaya aykırı. Kapalı zarf usulü denilen bir usulüyle yapıldı. Canlı yapılacağı söylendi ben görmedim. İhale zarfları açılırken hazirun dışarı çıkarıldı. İhale sürecini bittikten sonra dahi öğrenemedik. Miktar saklanmak istendi. Biz üzüldük, çünkü ihalelerin şeffaf yapılacağını söylediniz, meydanlarda yapılacağını söylediniz fakat canlı bile veremediniz. Şeffaf belediyeciliği yapamadınız. Her şeyi hukuka aykırı kararlar alarak yaptınız. İmar usulsüzlüğü var, verdiğimiz önergede imar dosyaları incelensin istedik. Siz ısrarla iftira attığımı söylediniz. İncelersiniz ya da yargıya taşırsınız. Hiçbirini yapma cesaretiniz yok çünkü ortaklığınız var” dedi.

PEHLİVAN: İSPAT EDİN, DELİL VERİN

Karakurt’un iddialarına sert tepki gösteren Başkan Vekili Aydın Pehlivan, “Hakaret etmeyin, haddinizi aşmayın. Ortaklıkla ilgili söylediğiniz her şeyi ispat etmekle ilgili sorumluluğunuz var ispat edin, delil verin. Bu firmalarla ilgili bir ortaklığı olduğuyla ilgili ispatınız var mı? Burada göstermelik klasörleri alıp geliyorsunuz, suç duyurusunda bulunacağınızı ifade ediyorsunuz. Bu durumla ilgili ne yaptınız, suç duyurusunda bulundunuz mu? Bu memlekette herkes namusu, şerefi için yaşar. Aslanlar gibi Aydın Pehlivan ve cumhur ittifakıyla birlikte berbat ettiğiniz belediyeyi aldık ve en zengin ilçe belediyesi haline getirdik” diye konuştu.

HASAN ÜNAL: GİDİN BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ'NE ORADA DA 'İZMİR'İN MALLARINI SATTIRMAM' DEYİN!

Bağımsız Meclis Üyesi Hasan Ünal da “Seyrek satışları için Menemen’in mallarını sattırmayız diyorsunuz, Tunç Bey'in 10 yıllık Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminde 600 bin metrekare taşınmaz sattığını biliyorsunuz. Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra 900 adet mülkü sattığını biliyorsunuz. 12 Nisan'da 688 milyonluk bir satış daha gerçekleştiriyor. Eylem ve söylem birliği içerisinde olalım ve gidin Büyükşehir Meclisi'ne orada da ‘İzmir’in mallarını sattırmam’ deyin, var mı öyle bir yüreğiniz?” diye sordu.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0