'Katarlılar için sınavsız tıp eğitimi' tartışması

Türkiye ile Katar arasında imzalanan protokol, Katarlıların Türkiye’de sınavsız tıp eğitimi alacağı şeklinde yorumlandı. Milli Savunma Bakanlığı Kaynakları protokolün Katar Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan asker ve sivil personel ile Katar Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapmak üzere eğitim alacak personeli kapsadığı ve bu kişilerin misafir personel ve misafir öğrenci statüsünde olacağını kaydetti. İletişim Başkanı Fahrettin Altun da “Amaç tamamıyla 'askeri tıp' alanındaki tecrübelerden istifade edebilmektir” dedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili paylaşımı nedeniyle kendisini özür dilemeye davet eden sosyal medya paylaşımına yanıt verip 6 soru sordu

'Katarlılar için sınavsız tıp eğitimi' tartışması

Türkiye ile Katar arasında imzalanan Askeri Sağlık Alanında Eğitim ve İş Birliği Protokolü Resmi Gazete’de yayınlandı. Protokole göre Katar’daki asker veya sivil silahlı kuvvetler personeli ya da öğrenciler, Türkiye’de sınavsız tıp, diş hekimliği, eczacılık, hemşirelik eğitimleri görebilecek.

ÜNİVERSİTE SINAVINDAN İKİ GÜN ÖNCE

Protokol, sosyal medyada Katarlıların Türkiye’de sınavsız tıp eğitimi alacağı şeklinde yorumlanarak trend oldu. Pazar günü yapılacak üniversite sınavı öncesi protokole ilişkin yorumlar, öğrencilerin de tepkisini çekti.

RESMİ GAZETE’DE YAYINLANAN PROTOKOL

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, söz konusu protokolün askeri sağlık alanında işbirliği protokolü olduğunu bildirerek, protokolün Katar Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan asker ve sivil personel ile Katar Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapmak üzere eğitim alacak personeli kapsadığı ve bu kişilerin misafir personel ve misafir öğrenci statüsünde olacağını kaydetti.

2 Mart 2021’de Doha’da imzalanan protokol, karşılıklılık ilkesine dayanıyor. 5 yıl için düzenlenen protokol, aksi beyan edilmedikçe bu sürenin sonunda her yıl bir yıllığına uzayacak.

"AMAÇ TECRÜBELERDEN FAYDALANMAK"

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, konuyla ilgili açıklamasında protokolün sadece silahlı kuvvetler mensuplarını kapsadığını vurguladı.

Altun, şunları kaydetti: "Protokole göre; Katar’daki silahlı kuvvetler mensupları ile Türkiye’deki silahlı kuvvetler mensupları belirlenen kontenjanlar çerçevesinde karşılıklı değişimden yararlanabileceklerdir. Amaç tamamıyla 'askeri tıp' alanındaki tecrübelerden istifade edebilmektir.

Katar haricinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Azerbaycan, Kazakistan, Afganistan, Arnavutluk, Moldova, Gambiya, Somali ve Güney Kore'nin de bulunduğu 20’den fazla dost ve müttefik ülkenin askeri öğrencileri de Türkiye’de öğrenim görmektedir.

Türkiye, dost ve müttefik ülkelerle karşılıklı tecrübe ve imkanlardan yararlanarak ilişkilerini daha da derinleştirmeye devam edecektir.

Yalan ve iftira ile kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalışanların yalanlarını yüzlerine vurmaya devam edeceğiz."

KILIÇDAROĞLU'NDAN 6 SORU

Konuyla ilgili bir haberi dün Twitter'dan "Aranızda biriniz çıkıp da bu adaletsizdir diyemedi mi? Bizim çocuklar o okullara girebilmek için bütün gençliklerini heba ediyorlar" notuyla paylaşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bugün kendisini özür dilemeye çağıran mesaja yanıt verdi. CHP lideri, "Şimdi halkımızı protokolü okumaya davet ediyorum. Gençler anladı oyunu, şimdi sıra halkımızda… Bu askerî gibi çerçevelenmiş ve bilerek ucu açık bırakılmış korkunç bir manipülasyondur" diyerek şu soruları sordu:

"1. Tıp okullarımızı peşkeş çektiğiniz bu Katarlı kişilere (ister asker ister sivil olsun),bizim çocuklarımıza uyguladığınız gibi bir sınav neden uygulamıyorsunuz?

2. Protokolde sıraladığınız bölümlerin (önlisans, eczacılık, dişçilik vb.) askerî tıp eğitimini çok aştığı aşikardır. Neden kapsamı bu kadar geniş tuttunuz? Neden hayli sivil olan tıp bölümlerini de içeriyor bu protokolünüz?

3. Türkiye’nin tüm sağlık eğitim kurumları diyerek neden genelleme yaptınız? Mesela neden eski askerî tıp kurumları ile sınırlamadınız? Edirne’den Hakkari’ye her yeri neden protokole dahil ettiniz?

4. Tıp eğitimi dünyanın en pahalı eğitimlerinden biridir. Neden kontenjanlar ile ilgili herhangi sınırlama koymadınız? Çocuklarımızın kontenjanından mı vereceksiniz?

5. Eğitim danışmanlık şirketlerinin istedikleri gibi bu protokolü manipüle edip, rahatlıkla Katarlı asker veya sivilleri bizim tıp fakültelerine yerleştirmelerine neden izin veriyorsunuz?

6. Ve en önemi soru… Neden Katar, hep Katar? Kataristan’a döndü bin yıllık devlet."

Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2021, 15:33

Emre

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0