Karşıyaka'dan bir ışık yakılacak

‘Alternatif Gübreleme ve Bitki Besleme Teknikleri’ üzerine çeşitli çalışmalar yürüten Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü mezunu Gökhan Sivaslı, Karşıyaka Belediyesi ile bir proje hazırlığında.

Karşıyaka'dan bir ışık yakılacak

Tüm dünyanın karşı karşıya olduğu iklim krizi ve olası etkilerinden gıda krizine karşı sürdürülebilir tarım, topraksız üretim, dikey tarım ve uygulamaları üzerine de farklı çalışmalar gerçekleştiren Sivaslı; permakültür konularında eğitim, danışmanlık ve serbest mühendislik hizmetleri de veriyor.
Kompost üretimi, sürdürülebilir tarım ve geri dönüşüm konularında açıklamalarda bulunan Gökhan Sivaslı, “Dünyamız maalesef yok oluyor. Israrla tüketmeye, plastik üretmeye devam ediyoruz ve plastikleri doğaya salıyoruz. Verdiğimiz zararın farkında değiliz, tüketirken dünyayı yok ediyoruz” diyerek konunun ciddiyetini ortaya koydu.

HEY, BİR ŞEY YAPMALI!

Çöplerin ayrıştırılarak toplanması ve geri dönüştürülmesinin önemine değinen Sivaslı, şunları kaydetti: “Doğmamış bebeklerde bile mikroplastikler saptanmaya başladı, donmuş topraklar eriyor. Metan gazı salınımı, sera gazı inanılmaz artmaya başladı; ozon tabakası inceliyor, iklimler değişiyor, mevsimler değişiyor. Bitkiler, insanlar, hayvanlar, bütün dengemiz ve kimyamız değişmeye başladı. Çöplerimizi ayrıştırarak, geri dönüştürerek, kompost yaparak basit işlemlerle dünyaya büyük katkılarda bulunabiliriz; bu bizim elimizde. Bu farkındalığın artması gerekiyor; dünyayı yaşatmak için bir katkıda bulunmamız gerekiyor.”

SOSYAL SORUMLULUK YÖNÜ

Dünyanın karşı karşıya kaldığı bu soruna yerelden bir çözüm üretmek amacıyla Karşıyaka Belediyesi ile bir proje hazırlığında olduklarını dile getiren Sivaslı, şöyle devam etti: “Bu aynı zamanda çok büyük bir sosyal sorumluluk projesi olma niteliği taşıyor. Sadece tüketen değil üreten toplum olmayı da öğrenebileceğimiz, daha fazla katkıda bulunabileceğimiz bir model. İnanılmaz bir çöp üretimimiz var. Bu çöplerin ve atıkların eritilmesi, azaltılması, değerlendirilmesi, kompost yapılması, sıfır atık projesine doğru adım adım yol alınması, çıkan kompostun değerlendirilmesi… Çünkü içerisinde toprağı besleyen, toprağın altındaki canlılığı geliştiren, mikrobiyolojik faaliyetleri geliştiren çok ciddi bir besin maddesi var. Atıkların nasıl komposta dönüştürebileceği, evlerde basit işlemlerle nasıl organik maddeye ve toprağa nasıl geri dönüştürülebileceğini içeren bir proje. Ayrıca karbon ayak izinin azaltılması, daha sürdürülebilir, çevreye de faydalı girişimleri içerecek.”

ÇOK YÖNLÜ BİR PROJE

Projenin aynı anda birkaç farklı alanda fayda getirecek çalışmalar içerdiğini dile getiren Sivaslı, “Atıl binaların içinde dikey tarım üretimleri, kolektif üretimler, halkın bire bir rol alabileceği, kadınların kooperatifleşerek yer alabileceği bir proje. Projenin başka bir ayağında mikrofilizler var. Topraksız alanda yetiştirilen ve içerisinde beş günlük bebek mikrofilizlerdeki antioksidan, antikanser sağlığa faydalı maddelerin normal yetişkin bitkilere göre elli kat ile iki yüz elli kat fazla olduğu filizlerdir. Sadece tarımsal üretim anlamında değil, kooperatifte tıbbi aromatik bitkilerin satılması ve bunların atölyeleri, eğitimleri, bilinçlendirme çalışmaları da olmak üzere çok amaçlı bir proje olacak” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIMIZA DA AŞILAYALIM”

Projenin detaylarının önümüzdeki günlerde netleşeceğini ve Ocak ayında uygulanmaya başlanmasının planlandığını belirten Sivaslı, vatandaşlara da bir çağrıda bulundu. Söz konusu sorunlara karşı her bireyin sorumluluk taşıdığını vurgulayan Sivaslı, “Daha az tüketmeli, naylon türevlerinin tüketimini azaltmalı, anneannelerimizin yaptığı gibi file kullanmalıyız. Paketli gıda almamalıyız. Çöplerimizi çocuklarımızla beraber ayrıştırmalıyız. Biz beceremedik bari çocuklarımıza aşılayalım” diyerek açıklamasını noktaladı.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0