Motosikletiyle işe giden Olcan Göven isimli kurye, otomobil çarpması sonucu hayatını kaybetti. İzmir’de son 1 ayda 3 kuryenin vefat ettiğini söyleyen Çoşgun, alınmayan önlemlere dikkat çekti.

Salgınla birlikte yaygınlaşan moto kuryeliğe talep her geçen gün artarken, yemek şirketlerinde, restoranlarda ve evrak kurye şeklinde hizmet veren yüz binlerce çalışanın en temel sorunu ise güvencesiz çalışma koşulları. Bunun yanı sıra moto kuryeler uzun mesai saatleri, hız baskısı, trafikte görmezden gelinme ve mobbing gibi bir dizi problemle mücadele ediyor.

Trafikte yaşanan moto kurye ölümleri bitmek bilmezken, bir acı haber de İzmir’den geldi.



İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre Buca’da dün sabah saatlerinde motosikletiyle işe gitmek için yola çıkan 40 yaşındaki Olcan Göven isimli kurye, ters yönden gelen ve alkollü olduğu iddia edilen bir otomobil sürücüsünün arkadan çarpması sonucu hayatını kaybetti. İzmir’de son 1 ayda 3 moto kuryenin trafikte hayatını kaybettiğine dikkat çeken İzmir Kuryeler Federasyonu’ndan Önder Çoşgun, “Son zamanlarda kazalar yine artmaya başladı. Mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. Maalesef tehlikeli meslek sınıfına da bir türlü sokmuyorlar moto kuryeliği. Arkadaşlarımız her gün helalleşerek evden çıkıyor. İşletmelerin mobbing uygulaması çok fazla” diye konuştu.

Ali Koç bombaladı: Sonunuza az kaldı! Ali Koç bombaladı: Sonunuza az kaldı!

OLAY YERİNDE HAYATINI KAYBETTİ
Sabah saatlerinde yaşanan acı olayla ilgili bilgi veren Çoşgun, “Arkadaşımıza çarpan kadın sürücünün ismini henüz öğrenmedik ama şu an emniyette zaten. Alkollü olduğu söyleniyor. Ters yönden gelip moto kurye arkadaşımıza çarpmış. Moto kurye olay yerinde hayatını kaybetmiş. O saatte işe gidiyordu muhtemelen. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı” dedi.

TEHLİKELİ MESLEK SINIFINA ALINMALI
Trafikte yaşanan moto kurye ölümlerinin son dönemde yeniden arttığını söyleyen Çoşgun, bu konuda alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: “Moto kuryelikle ilgili özel eğitimlerin verilmesi gerekiyor. Mesleki yeterlilik belgesinin zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor zaten. Meclis’e bununla ilgili birçok önerge verildi ama maalesef tehlikeli meslek sınıfına bir türlü sokmuyorlar moto kuryeliği. Biz çok mücadele veriyoruz. Yaklaşık 3 yıldır bunun içerisindeyiz aktif olarak. Göçmen kuryeler meselesi de var. Onların da takibini yapamıyoruz. Moto kuryelik tehlikeli bir meslek sınıfı. Arkadaşlarımız her gün helalleşerek evden çıkıyor. İşletmelerin mobbing uygulaması çok fazla. Siparişi 30 dakikada teslim edin diyorlar ama aynı kuryeye 3-4 adrese gidecek paket teslimatı yapıyorlar. Bu sefer paketleri yetiştirmek için de maalesef kuryeler hız yapıyor. Son zamanlarda kazalar yine artmaya başladı” ifadelerini kullandı

Editör: TE Bilisim