Hasan Tahsin İzmir'de unutulmadı

İzmir’in işgali sırasında direnişin kıvılcımını ateşleyen şehit Gazeteci Hasan Tahsin, Konak Meydanı'nda bulunan “İlk Kurşun Anıtı” önünde İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) tarafından düzenlenen törenle anıldı.

Hasan Tahsin İzmir'de unutulmadı

15 Mayıs 1919'da İzmir'i işgal eden Yunan askerlerine ilk kurşunu atan ve orada şehit edilen gazeteci Hasan Tahsin, İGC tarafından düzenlenen törenle İlk Kurşun Anıtı önünde anıldı. Törene, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir milletvekilleri Atilla Sertel, Tacettin Bayır, Bedri Serter, Murat Bakan, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, gazeteciler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. 

Gappi'nin anıta çelenk sunumunun ardından şehitler için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

"İlk kıvılcımı yaktı"

Hasan Tahsin’in emperyalizme karşı dünyanın en önemli direnişine ilham veren milli bir kahraman olduğunu ifade eden Başkan Tunç Soyer, “Hasan Tahsin, emperyalizme karşı dünyanın en önemli direnişine ilham olan milli kahramanımız. 15 Mayıs 1919’da Yunan Efzon alayı işgal askerine Kordonboyu'ndan ilk kurşunu sıkarak kurtuluş mücadelemizi başlattı. Hasan Tahsin cesurdu. Çünkü bir hayali vardı. O, 14 Mayıs’ta İzmir Körfezi’ni kaplayan İngiliz, Fransız, Amerikalı, İtalyan ve Yunan zırhlılarına rağmen bağımsızlığın mümkün olduğunu biliyordu. Bir toplum neyini kaybederse kaybetsin, hayalleri olduğu sürece her şeyin üstesinden gelebilir. Ne var ki hayallerimiz, umudumuz yoksa bitmişiz demektir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün onca felaketi bir ok gibi delerek yeni bir ülke kurmuş olmasının yegâne temeli bu ülke için güçlü hayalleri olmasıydı. Hasan Tahsin de böyleydi. Canını feda etmek pahasına, destansı bir kurtuluş mücadelesinin ilk kıvılcımını yaktı. Şu an bulunduğumuz bu meydan, önünde durduğumuz bu anıt, Anadolu’daki milli mücadeleyi başlatan ilk kurşunun ve büyük zaferi müjdeleyen son kurşunun atıldığı yerdir. Bize düşen, bu büyük mirası canla başla korumaktır. Kimsenin kuşkusu olmasın. İzmir, ahde vefanın şehridir. Üzerimize düşen vazifeyi yerine getirmeye kararlılıkla ve sonuna kadar devam edeceğiz” dedi.

"Bağımsızlık nefestir"

Şehit gazeteci Hasan Tahsin’in attığı ilk kurşunun Türk ulusunun özgürlük sembolü olduğunu belirten İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ise şöyle konuştu: “Emperyalist güçlere karşı bir ulusun kurtuluş mücadelesinin, ilk ateşi bulunduğumuz bu topraklarda yakıldı. 103 yıl önce ‘Bağımsızlık nefestir’ diyen ‘Hukuk-u Beşer” gazetesinin sahibi Osman Nevres, yani gazeteci Hasan Tahsin’in yaktığı bu ateş, yüreklerde kıvılcım oldu, dalga dalga yayıldı.Hasan Tahsin, yalnızca fikirleriyle, yazdıklarıyla değil, konuşmalarıyla, imza attığı bildirilerle, katıldığı toplantı ve eylemlerle o kara günlerde gerçek bir aydın olduğunu, halkın yanında yer aldığını gösteren, ürken, korkan, susan değil, inadına ve sonuna kadar 'Özgürlük' diye haykırabilen bir gazeteciydi. Çünkü gazeteci gerektiğinde bir toplumu bağımsızlık uğruna harekete geçiren insandır. Bugün görevlerinin gereklerini yerine getirdiği için öldürülen, tehdit edilen, hapse atılan gazeteciler de Hasan Tahsin gibi yıllar sonra da dik duruşlarıyla hatırlanacak. Daima dik duracağız. Hasan Tahsin ‘in bağımsızlık mücadelesi göğsümüze taktığımız bir nişandır.”

"İzmir halkı Atatürkçüdür"

CHP İzmir Milletvekili ve İGC Onursal Başkanı Atilla Sertel de şunları söyledi: "İzmir, kurtuluş için ilk kurşunun atıldığı kenttir. İzmirliler yurtseverdir. İzmirliler bu ülkenin dürüst, namuslu ve ehil yönetilmesini isteyen, başı daima dik, onurlu, kişilikli insanlardır. İzmir Gazeteciler Cemiyeti de Hasan Tahsin’in ve onun anlayışının devamı niteliğinde bir cemiyettir. Hasan Tahsin, güzel topraklarımız emperyalist güçler çizmelerini bastığı gün kararını vermiştir. Tek başına da olsa bir Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak için silahını beline takar ve Konak Meydanı'na gelir. İlk kurşunu Yunan askerlerine sıkar. İlk kurşun Türkiye'nin simgesi olmuştur ve Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a hareket etmiştir." 

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0