Harmandalı Geri Gönderme Merkezi karıştı: Mülteciler sınır dışı edildi

İzmir'in Çiğli ilçesinde önceki gün Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde yangın çıktığı iddialarıyla ilgili İzmir Valiliği'nden açıklama geldi.

Harmandalı Geri Gönderme Merkezi karıştı: Mülteciler sınır dışı edildi

Açıklamada geri gönderme merkezindeki yabancıların bir kısmının kargaşa çıkarmaya çalıştığı ve bu kargaşanın da güvenlik personeli ve kolluk birimleri tarafından kontrol altına alındığı belirtildi. Kargaşada herhangi bir yangının çıkmadığı ve can kaybı ile yaralının bulunmadığı da ifade edildi. Öte yandan geri gönderme merkezindeki mültecilerin sınır dışı edildiği öğrenildi. İzmir Barosu ise olay yerine giden avukatların binaya girişlerine izin verilmediğini iddia ederek tepki gösterdi.

İzmir Valiliği, Çiğli ilçesinde bulunan Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde dün akşam yangın çıktığı iddiaları üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada geri gönderme merkezindeki bir kısım yabancının çıkardığı kargaşanın kolluk kuvvetlerince kısa sürede kontrol altına alındığı, herhangi bir yangın, can kaybı ve yaralanma durumunun söz konusu olmadığı belirtildi.

Valilikten yapılan açıklama şu şekilde:

“İlimiz Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde bulunan yabancıların bir kısmı 23/06/2022 tarihinde 22:00 sularında kargaşa çıkarmaya çalışmışlardır. 

Geri gönderme merkezinde görevli güvenlik personeli ve kolluk birimlerimizce olay kısa sürede kontrol altına alınmış olup merkezde herhangi bir yangın, ölüm ve yaralanma durumu söz konusu değildir.

Ülkemizde yasal kalış hakkı bulunmayan yabancıların sınır dışı edilmek üzere idari gözetim altında tutulduğu Geri Gönderme Merkezi rutin faaliyetlerine devam etmektedir. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

MÜLTECİLER SINIR DIŞI EDİLDİ

Öte yandan Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'ndeki mülteciler sınır dışı edildi. Geri gönderme merkezinden çıkan çok sayıda otobüste yer alan mültecilerin ülkelerine gönderildiği öğrenildi.

İZMİR BAROSU’NDAN "AVUKATLAR ENGELLENDİ" İDDİASI 

Öte yandan İzmir Barosu, dün gece başlayan olayların ardından merkeze giden avukatların binaya girişlerinin engellendiğini öne sürdü. Barodan yapılan açıklamada kurum müdürü ve vali yardımcısı ile yapılan görüşmelerin ardından söz verilmesine rağmen avukatların müvekklilleriyle görüşmesine izin verilmediği ifade edildi.

Barodan yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

“Dün gece geç saatlerde İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde bulunan yabancıların başlattığı protesto görüntüleri basına yansımıştır.

Baromuza yabancıların protesto başlattığı ve bina önüne çok sayıda itfaiye aracı ve ambulansın geldiği bilgisi ulaşmıştır.

Baro başkanlığımızca bu kaygı verici görüntüler üzerine ivedilikle olaya müdahale edilmiş, kurum müdürü ve vali yardımcısı ile görüşülmüş, merkeze girişi engellenen avukatların sabah saat 8.30 itibariyle kuruma alınacaklarına dair sözlü beyan alınmıştır.

Ne var ki kurum önünde beklemekte olan avukatların müvekkilleriyle görüşme talepleri söz verilen saat geçmiş olmasına rağmen keyfi şekilde engellenmeye devam etmektedir.

Bugün İzmir Valiliği tarafından merkezdeki olayların yabancıların çıkardığı bir kargaşadan ibaret olduğu; yangın, ölüm ya da yaralanma durumunun söz konusu olmadığı, kurumun rutin faaliyetine devam ettiği açıklaması yapılmıştır.

Avukatların kuruma alınmadığına ilişkin kesin bilgilere rağmen valilikçe yapılan bu açıklamanın gerçeği yansıtmadığı tartışmasızdır. Avukata erişimin engellendiği rutin faaliyet olamaz.

Bu nedenle söz konusu valilik  açıklaması başta baromuz olmak üzere diğer tüm bağımsız kurumlarca teyide muhtaçtır.

Harmandalı Geri Gönderme Merkezi İzmir Barosu'nun yıllardır yaptığı  tüm çağrılara rağmen hak ihlallerinin sürekli olarak yaşandığı bir kurum hüviyetini sürdürmekte ısrar etmektedir. Bu uyarıların dikkate alınmaması neticesinde geçtiğimiz yıl yabancı uyruklu bir genç kurumda yanarak can vermiştir. Benzeri acı durumların bir daha yaşanmaması için başta İçişleri Bakanlığı ve Göç İdaresi Başkanlığı olmak üzere tüm yetkili kurumları geri gönderme merkezlerini baroların habersiz ve hazırlıksız denetimine açmaya, yabancıların anayasamızdan kaynaklanan başta yaşam hakkı olmak üzere tüm temel hak ve özgürlüklerine saygı göstermeye, rutin faaliyetine devam ettiği iddia edilen kuruma avukatların girişine ivedilikle izin vermeye, yaşanan ihlallerde sorumluluğu olan kamu görevlileri hakkında etkin bir soruşturma başlatmaya davet ediyoruz.”

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0