EXPO itirazların meclisten veto

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı ikinci bileşimine Yeşildere’de düzenlenmesi planlanan EXPO 2026 planlara yapılan itirazlara ilişkin tartışmalar damgasını vurdu.

EXPO itirazların meclisten veto

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma damgasını vuran konu ise EXPO planlarına itirazlara ilişkin verilen karar ve karara ilişkin tartışmalar olurken AK Parti’den mağduriyet ve yargı uyarısı yapıldı. Oturumda ayrıca AK PArti'nin Bayraklı'daki 25 depremzede için verdiği önergenin reddedilmesi de gerginliğe neden oldu.

Oturumda, İzmir’in 2026 yılında ev sahipliği yapmaya hak kazandığı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “müjde” olarak duyurduğu Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO (Botanik EXPO) olarak Yeşildere bölgesi için hazırlanan planlara yapılan itirazlar da gündeme geldi.

8 Temmuz’da sona eren askı süreci boyunca planlara, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın da aralarında bulunduğu toplamda 379 itiraz yapılmıştı.

YILDIZ: YARGI YOLUNU AÇTINIZ

Önergeye ilişkin söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, bölge halkının mağdur edildiğini ve yargı yolunun açıldığını belirtti ve “EXPO alanı dediğimiz yer Yeşildere alanı. Bu planlar geldiğinde buranın planları 200’li yılalar ait. Zayiatları yüzde 70’lere varan bir yerde sadece ada ve aprele bazında düzenlemeler yapıyoruz. Biz bu planlara ilişkin doğabilecek sorunları aktardık bizler sorduğum sorulara net cevap alamadık ve karar yine hızla geçti. Vatandaşların itirazı oldu. Siz oradaki 9 mahalle muhtarıyla toplantı yaptınız. Kaygıları çok açık. Kentsel teknik altyapı analizleri ve böğe ulaşım analizleri gibi noktalar eksik. Bütün planlama hiyerarşisine bakarsak 1/25 binlik planlara uymuyor. Biz bu çekincelerin hepsini aktardık. Ancak hiçbiri giderilmedi. Oradaki vatandaşlarımızın üzüntü ve sıkıntıları var. Siz onların taleplerini aldınız. Sonra 400 konut ve belediyenin oradaki arazisinde konut yapılacağı söyleniyor. Oradaki insanların basit bir talebi var. Sizler yıllardır yerinde dönüşümü savunuyorsunuz. Burada bir vatandaşı yerinden etmeyeceğiz dediniz. Orada bin 300 vatandaş mağdur. Sizler bu itirazları incelemeden toptan reddettiniz. Bu şekilde dava yolunu açtınız. Bu alana ciddi itirazlar gelecek. Sizin açıklamanızdan çok daha önce Sayın Çevre Bakanımızın  oradaki çarpık kentleşmeyi gidermek adına açıklamaları olmuştur. Orada 40 yıldır dere yatağında yaşayan insanlar var. Nereye gidecekleri, nerede oturacakları belli olmayan hak sahipliği belli olmayan bir plana zorluyorsunuz oradaki vatandaşları Bu Konak’a yapılan bir haksızlıktır. Bu planın bu şekilde hayata geçmesi çok ciddi sorunları beraberinde getirecek. EXPO için çok yanlış bir yer seçildi. Sonuç itibariyle karneniz sıkıntılı. Bu karneyle EXPO maalesef hayata geçirilmeyecek. Planın teknik olarak bir sürü kusuru var. Ama bizim söylediklerimiz havada kalıyor. Eleştirilerimiz dikkate alınmıyor. Buradaki beklenti çok daha karmaşık hale döndü. Bu plana evet demyi uygun bulmam. Bu plan aceleyle ve yanlışlarla geçiyor. Bir mağduriyeti büyütüyor” dedi.

KÖKKILINÇ: YERİNDE DÖNÜŞÜM OLACAK

Yıldız’a yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise yerinde dönüşüm yapılacağının altını çizdi ve “EXPO 2026 çok kıymetli bir organizasyon. Yeşildere İzmirlilerin çok rahatsız olarak gördüğü bir görünüme sahip. Oradaki vatandaşlalar da sağlıklı koşullarda yaşamıyor. Buranın dönüşüme ihtiyacı var. Biz Büyükşehir olarak yerinde dönüşümü ve hak sahipleriyle uzlaşıyı öngördük. Burada da farklı ir şey olmayacak. 35 dönümde dönüşüm 100 dönümde de EXPO alanı yapılacak. Planlar plan tekniğine tamamen uygun yapıldı” diye konuştu.

HIZAL: MANİPÜLATİF AÇIKLAMALARLA KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ

Karara ilişkin söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise planların oldu bittiye getirilmeye çalışıldığın ancak yetiştirilemeyeceğini ifade etti ve şunları söyledi; “Bizim EXPO’ya bir karşı görüşümüz yok. İzmir için kangren mesele haline elmiş Yeşildere’nin dönüştürülmesine de karşı değiliz. İBB’nin yapmak istediği bu tarz dönüşüm ve organizasyonlarla alakalı şöyle bir algıya da izin vermeyiz. Biz yapmak istiyoruz ama siz engel oluyorsunuz algılarını da kabul etmiyoruz. Biz burada teknik sorunlar olduğunu söylüyoruz. Bu sorunlar süreci uzatacak. İki... Sizin yerinde dönüşüm ilkenize ters olan hususlar var. Üç… Yapılacak olan EXPO 2026 için bu alanda yapacağınız çalışma takvimsel olarak çok kısa bir süre. Burada ciddi bir kamulaştırma bedeliyle karşı karşıya kalacaksınız. Biz niyet okuması yapmıyoruz ama geçmişteki performansınızdan geleceği kurgulayabiliyoruz. 2026’ya geldiğimizde muhtemelen şöyle bir tabloyla karışılacağız: Yetişmeyeceğiz. Bizi engelliyorlar gibi manipülatif açıklamalarla karşı karşıya kalacağız. Buraya yapılan itirazların tamamı değerli. Bu itirazları biz komisyonlarda çok kısa bir sürede geçilirdi. Planların hazırlanması ve itirazların değerlendirilmesi oldu bittiye getirildi Yangından mal kaçırılırcasına bu noktaya getirildi. Bu durum EXPO’nun yapılmasına da sorun çıkaracak, engel olacak. Oradaki ailelerin de ciddi sıkıntılar yaşamasına neden olacak.”

ÖNAL: BELEDİYE VATANDAŞIN 1 METREKARESİNE Mİ KONACAK?

Eleştirilerin ardından söz alan İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı ve CHP’li meclis üyesi İrfan Önal, “Yorumları siyasi olduğunu düşünüyoruz. O dönemde itiraz ettikleri noktaların kendilerinden eğil bakanlıktan geldiğini gördük. 2026’ya yetişmemesi endişeleriyle ilgili… Biz 700 milyonluk kamulaştırma öngördük. Bunu boş bir alanda da yapabilirdik. Ama sizin öngörünüz sayesinde EXPO’yu 2000’li yıllardan itibaren dönüştürülememiş alanı dönüştürmek için kullanıyorsunuz. Vatandaşın mağduriyeti var deniliyor. Belediye vatandaşın mağduriyetini zaten çözecek. Beledi vatandaşın 1 metrekaresine mi çökecek? EXPO oradaki dönüşümde bir katalizör olacaktır ve dönüşümü hızlandıracaktır. Ben zaten engelleyeceklerini söylemiştim. Söylediğim de oldu” dedi. 

BATUR: ORADAKİ İNSANLARIN BURNU BİLE KANAMADAN…

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ise; bölgenin planlama açısından sorunlu bir bölge olduğuna dikkat çekerken planların sorunu çözme noktasında etkili olacağını belirtti ve “Özellikle bu bölge geçmişten bu yana İzmir’in en çok görünen alanı. Devamlı eleştirilen bir noktadır. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi bir vizyon ortaya koydu ve bu alanda bir EXPO düzenleme noktasında çalışma kararı alındı. Biz de o bölgedeki insanlar ve bu yapılaşama adına sevindik. Çünkü oradaki insanların mutlu bir yaşam sürmediğini biliyoruz. Arkadaşlarımız bu çalışmalara ilişkin bazı gerekçeler ortaya koyuyorlar. Ama bu çalışmaları desteklemeleri gerekiyor. Çünkü 2026’da yeni bir Kültürpark yaratılmış olacak. Evet planın eksiklikleri olabilir ama dönüşümler sancılı başlar. Halkı ikna etmek ve detaylı bilgilendirmek gerekir. Büyükşehir’in belediyecilik anlayışı oradaki vatandaşı mağdur etmemek üzerine. Biz de Gültepe’de sıkıntılar yaşıyruz. Ama gidip anlatıyoruz. Mahalleliyle birlikte uzlaşarak bir noktaya getirmeye çalışıyoruz. Ben bu planlar geçtikten sonra oradaki insanların burnu bile kanamadan planın hayta geçirileceğine inanıyorum” diye konuştu.

SOYER: CİLLOP GİBİ BAŞKA YERLER DE BULABİLİRDİK

Tüm eleştirilerin ardından konuşan Başkan Soyer ise Yeşildere’nin seçilmesinin bir anlamı olduğunu ifade ederken mağduriyet yaşanmayacağı garantisi de verdi ve şunları söyledi; “Mesele EXPO yapmak değildir. Şehir EXPO’yu alabilir, 6 ayda para da kazanabilir. Sonra da kapatır dükkanı gider. Dünyada başarılı ve başarısız EXPO’lar var. Başarılı olanlar EXPO’yu kenti için dönüşüm alanı olarak kullananlardır. Biz EXPO’ya talibiz. Aldık. 6 ay İzmir’in bütçesine ve esnafına kazandıracağız. Eyvallah. Ama asıl neden bu değil. Bu şehrin bir çıbanbaşıdır. Biz yangını söndürme telaşındayız. ON yıllardır insanların perişan olduğu, İzmir’in kalbindeki alandan bahsediyoruz. İkinci bir Kültürpark kazandıracağız. Plan tekniği açısından bilmem. Mutlaka komisyonlarda bu konuşuluyordur. Benim plan sonucundan anladığım şey şu: Yeşil alan artırılıyor. Ayrıca sosyolojik sonuçları da var. Biz 9 muhtarımızla toplantı yaptık. İlki sıkıntılı geçmişti ama ikinci toplantı alkışlarla geçti. Biz onların mağduriyeti üzerinde bir şey yapmak istemeyiz. Biz orada hiçbir kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Şehrin bir kangrenini ve kanserli hücresini temizleyeceğiz. Süre kısa ve zorluklar var. Yani oraya girmemek çok mümkündü. Cillop gibi başka yerler de bulabilirdik. Ama derdimiz o değil. Derdimiz bu şehrin sorununu çözecek bir kaldıraç olarak kullanmak EXPO’yu. Bizler bu kısa süreye rağmen yol almaya devam edeceğiz.”

İmar ve Bayındırlık Komisyonunda görüşülen planlar, komisyonda oy çokluğu ile reddedildi.

AK PARTİ’NİN ‘DEPREMZEDE’ ÖNERGESİNE KOMİSYON ENGELİ

Bir önceki oturumda AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ve AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası Bayraklı’da başlayan dönüşüm çalışmalarında, 7 katlı binaların 5 kata düşürülmesiyle birlikte açıkta kalan 25 daire için yazılı önerge vermişti. Sorunun çözülmesi ve vatandaşların da mahallelerinden ayrılmaması için gerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı gerekse İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bayraklı Belediyesi çalışmalarını sürdürürken, çözüm için en net adım Bayraklı ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve trafo alanı olan alan yer almıştı. Bakanlık yetkilileri İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi’nin TEİAŞ’a trafo yeri göstermesi halinde trafo alanına konut yapılabileceğini belirtmişti. Verilen önerge kapsamında süreç içinde bir gelişme yaşanmaması ile sonrası ise konuyla ilgili gerekli çalışmaların yapılması talep edilmişti.

İmar ve Bayındırlık Komisyonunda ‘acil’ kaydıyla görüşülen ve oyçokluğuyla görüşülen önergenin aceleye getirilmesi ve reddedilmesi AK Parti kanadından tepkiyle karşılanırken komisyonda oy çokluğuyla reddedilirken mecliste de oyçokluğuyla reddedildi.

CHP tarafından yapılan açıklamalarda henüz takasın olmadığı noktasına dikkat çekilirken AK Parti grubuna “samimiyetsizlik” eleştirisi yapıldı. Grup tarafından yapılan açıklamalarda ayrıca meclise önerge vermek yerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulabileceği söylenildi.

AK Parti grubu ise Büyükşehir’in depremzedelerin sorunlarını önemsemediği ifade edilirken açılan Depremzede Anıtı örnek gösterildi.

SOYER: BENİM VİCDANIM RAHAT

Tüm tartışmaların ardından konuşan Başkan Soyer, “Özgü Bey depremzede anıtı için ‘heykel açtınız’ dedi. Bu beni çok üzdü. Ben hayal görmedim. 360 milyon dolarlık Dünya Bankası kredisini ben onaylattım. Ama o krediye Türkiye Cumhuriyeti tarafından onay verilmediği için ertelendi. Başka şehirlerle paylaşacağız. İzmir’in payı ne olacak bilmiyoruz. Benim vicdanım çok rahat. Biz deprem olduğu andan itibaren elimizden gelen her şeyi yaptık. Şimdi de ne gerekiyorsa o yapılır” dedi.

ESHOT’A DEV BÜTÇE ARTIŞI

Oturumda ayrıca, yıl içinde 2 kez bütçe artırımı yapılan ESHOT A.Ş. için şirketin neredeyse 2022 yılı bütçesine denk olan 1 milyar 116 milyon liralık bütçe artırımı yapılması hususu da gündeme geldi.
Komisyonlarda oybirliğiyle kabul edilen ek bütçe önerge, mecliste de tüm meclis üyelerinin ‘kabul’ oylarıyla onaylandı.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0