CYMURGHS 7466 ABD'DE TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDECEK

CYMURGHS 7466 ABD'DE TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDECEK

Dünyanın en prestijli robotik yarışması olan FIRST Robotics Competition (FRC) İstanbul Bölgesel Turnuvasında, Türkiye’nin ilk bağımsız FRC Takımı Cymurghs 7466 , yarışmanın en prestijli ödülü “Chairman’s Award”u alarak Amerika'daki dünya şampiyonasında Türkiye'yi temsil etmeye hak kazandı. 

FRC Takımı Cymurghs 7466 şampiyona öncesi kendileri hakkında basını da bilgilendirdi. Takım kendini şöyle tanıttı:

ÖĞRENCİ TABANLIYIZ

' Biz 2018’de kurulan, Türkiye'nin 11 farklı şehrinden bir araya gelen Türkiye’nin ilk öğrenci tabanlı FRC takımıyız. Yıl boyunca online sistemler aracılığıyla ülkemizdeki STEM erişilebilirliğindeki eşitsizliği gidermek adına çalışmalar yürütüyoruz. Farklı coğrafyalardaki üyelerimiz sayesinde birçok farklı yerde robotik eğitimleri, konferanslar ve sosyal sorumluluk projeleri düzenleyerek Türkiye’nin 60 şehrine ulaştık. Bağımsız takım nedir? FRC takımları genelde bir okul veya kurumun bünyesinde bulunurken biz çalışmalarımızı öğrenciler olarak okullardan bağımsız bir şekilde sürdürüyoruz. Türkiye’nin ilk bağımsız FRC takımı olarak, 11 farklı şehirden üyemizle işlerimizin hepsini internet üzerinden yürütüyoruz. FIRST nedir? FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), gençlere bilimi ve mühendisliği sevdirmek amacıyla 1989 yılında kurulan ve 30 yılı aşkın süredir dünyanın en prestijli robotik yarışması olarak bilinen FRC (FIRST Robotics Competition) yarışmasını düzenleyen vakıftır. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik yarışmaları bulunan FIRST, bu programlarla öğrencilerin mühendislik ve inovatif düşünme becerilerini geliştirmeyi hedeflemektedir. FIRST programları içerisinde öğrenciler yalnızca robot yapmaz, bir işletme yönetircesine takımlarını yönetir ve takımlarını fonlamak için çalışırlar. FIRST programları NASA, Microsoft, IBM, Apple ve Disney gibi kurumlar tarafından desteklenmektedir.

SİSTEMLİ ROBOTLAR

FIRST Robotics Competition nedir? FIRST Robotik Yarışması, FIRST programlarından lise öğrencilerine hitap eden ve karmaşık sistemli robotların inşa edildiği yarışmadır. Bu yarışmada öğrenciler 6 hafta içerisinde bir robotun mekanik tasarımını, üretimini, kablolamasını ve yazılımını yaparak yarışmaya katılırlar. “Robotlardan daha fazlası!” mottosuyla hareket eden öğrenciler FRC yarışması kapsamında yıl boyunca STEM eğitim modelini farklı komünitelere yaymak için projeler düzenler, yarışmadaki ihtiyaçları için sponsor arar ve sosyal sorumluluk projeleri düzenlerler. Farkındalık yaratan projeler yapıyoruz Katıldığımız yarışmada ve hayatta her alanda eşitliğe dikkat çekmek için #lifeisfairwithFIRST etiketini oluşturduk. Bu kapsamda engelli bireylere yönelik projeler ürettik: işitme engellilere kendilerini geliştirme imkanı sağlayarak robotik kodlama dersleri verdik, fiziksel engeli olup FRC’ye katılmak isteyen arkadaşlarımız için özel bir robot sürme istasyonu geliştirdik ve görme engelli bireyler için Braille alfabesiyle yazılmış teknoloji içerikli dergimiz M5’i Türkiye’deki tüm görme engelli okullarına bağışladık. M5 dergisini gönderdiğimiz bir okuldan aldığımız geri dönüş üzerine Van’da bir Braille kütüphanesi kurmak için çalışmalara başladık. Kadınların STEM alanlarında daha çok yer almasını teşvik etmek için STEM Woment’ı başlatarak kadın liderleri konuşmacı olarak davet ettiğimiz bir webinar düzenledik ve farkındalık yaratmak için videolar çektik. Yaptığımız bu çalışmalarla FIRST dünyasının kapısını herkese açtık. Eğitim içerikli projeler düzenliyoruz Robotiği herkes için erişilebilir hale getirme hedefiyle ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki öğrencilere FLL, yazılım, mekanik ve liderlik üzerine eğitimler verdik.

EN PRESTİJLİ ÖDÜLDÜR

Yetersiz Türkçe kaynak sorununu çözme amacıyla professornazif.com’u kurduk ve 12 farklı alt alanda FLL ve FRC ile ilgili 60 video yayınladık. Buna ek olarak, websitemizde FRC dokümanları içeren bir kaynak kütüphanesi oluşturduk. Chairman's Ödülü Chairman’s Ödülü, FIRST programlarının en prestijli ödülüdür. STEM değerlerini çeşitli komünitelere tanıtan, ayrım gözetmeden herkesin robotikle tanışmasını sağlayan ve yaptığı sosyal sorumluluk faaliyetleri ile diğer takımlara örnek olan takımlara verilir. Chairman’s ödülü sahipleri, uluslararası çapta düzenlenen, otuzdan fazla ülkeden takımların yarıştığı Amerika’daki FIRST Dünya Şampiyonası’nda ülkelerini temsil etme hakkı kazanırlar. Dört senelik çalışmalarımız sonucunda 15,254 kişiye ulaşarak hem 2021 hem de 2022 sezonunda Chairman’s ödülünü kazandık ve şampiyonaya gitmeye hak kazandık. Başta Systemair, Deküp ve Haysino Makina olmak üzere bize destek olan herkese çok teşekkür ederiz! ' 
 

 

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2022, 17:00

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0