CHP’li Kılıç emeklilerin sesi oldu: 8 milyon emekli açlık sınırı altında

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Sevda Erdan Kılıç, “Net asgari ücretin altında kalan emekli maaşlarının iyileştirilmesi, emeklilerin yüksek enflasyon ve zamlar karşısında ezilmemesi için kanun teklifi” hazırladı.

CHP’li Kılıç emeklilerin sesi oldu: 8 milyon emekli açlık sınırı altında

 Kılıç, "14 milyon emekliden 8 milyonu ya açlık sınırında ya da açlık sınırının altında yaşıyor. Emekli aylıkları net asgari ücretin yüzde 20 fazlasından az olmamalı. Yaşamı boyunca çalışan, alın teri döken, vergi veren, prim ödeyen emekliler bu kışı da yorganların altında titreye titreye geçirmesin” dedi.

CHP Milletvekili Kılıç, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığına sundu.

TBMM Divan Üyesi Sevda Erdan Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de yaklaşık 14 milyon emekli bulunduğunu, bu emeklilerin 8 milyonunun açlık sınırı ya da altında ücret aldığını ifade etti. 7 milyon emeklinin gündelik işlerde çalışmak, sokakta mendil veya pazarda limon satmak, işyerlerinde bulaşıkçılık yapmak, kıraathanede bardak yıkamak, sokakta ayakkabı boyamak ya da çocuk bakıcılığı yapmak zorunda kaldığını vurgulayan CHP’li Sevda Erdan Kılıç, “Emeklilerin tamamı ya bankalara ya da çevresine borçludur, icralarla da mücadele etmektedir. Kirada oturan emekliler, bu kış yüksek elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyememektedir, bu kışı da yorganların altında titreye titreye geçireceklerdir. Kiralarını ödeyemeyen emekliler ise çocuklarının yanında sığıntı olarak yaşamak zorunda kalmışlardır, bedensel rahatsızlıkları olan emekliler sığıntı olmanın getirdiği yükle psikolojik sıkıntılar da yaşamaya başlamışlardır.” dedi.

 “Sosyal devletin en önemli görevi, emeklisine insan onuruna yakışır bir hayat sağlamak”

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Kılıç, sosyal devletin en önemli görevinin, emeklilerin ve yaşlıların insan onuruna yakışır bir hayat sürmelerini sağlamak olduğuna işaret etti. 

Emeklilerin yaşamı boyunca çalışan, üreten, alın teri döken, ülkenin kalkınmasına katkı sunan, vergi veren, prim ödeyen ve bu emeğin karşılığını hak ettiği biçimiyle alması gereken vatandaşlar olduğunu dile getiren Av. Sevda Erdan Kılıç, şöyle devam etti:

“Emekliler ülkemizde çok zor ekonomik koşullar altında düşük maaşlar nedeniyle yaşamlarını sıkıntı içinde geçirmektedir. 2022 yılının ilk yarısında İŞKUR’a iş başvurusu yapan emekli sayısı artmıştır. Haziran 2022 itibarıyla 50 yaş ile 65 yaş üstü grupta iş arayanların sayısı 192 bin 205’e yükselmiştir. Geçen yıl aynı dönemde bu sayı 164 bin 662 kişi olarak gerçekleşmiştir. Emeklilerin sadece yüzde 2’si aldığı emekli aylığıyla geçinebilmekte, geri kalanı ise hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Emekli zam yağmuru altında, hiperenflasyonun yaşandığı ülkemizde torununa harçlık veremez, oyuncak alamaz duruma getirilmiştir. Açlık sınırının 8.130 TL, yoksulluk sınırının ise 26.485 TL olduğu ülkemizde emekliler son zamlarla 5.500 TL’ye çıkarılan aylıkla sefalete terk edilmişlerdir.

Emekliler hiçbir dönem enflasyon karşısında, AKP dönemindeki kadar ezdirilip, sahipsiz bırakılmamıştır. Emeklinin hali dumandır, acil olarak maaşlarında iyileştirme yapılmalıdır. AKP iktidarının 2008 yılında değiştirdiği emekli aylığı hesabındaki aylık bağlama oranının tekrar yükseltilmesi gerekiyor. 2008 yılında yapılan düzenleme ile emekli aylıklarındaki refah payı yüzde 100'den yüzde 30'a düşürülmüş, emekli aylığı hesabında aylık bağlama oranı indirilmiştir. Bu nedenle, eski ve yeni emeklilerin aylıkları arasındaki fark her geçen yıl daha da artmaktadır. Emekli olma koşullarında yapılan yasal değişiklik nedeniyle, AKP iktidarında emekli aylıkları oldukça düşürülmüştür. Emeklilerimizin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşayabilmesi için emekli aylıklarının bağlanma oranının 2008 yılı öncesinde olduğu gibi %70 seviyesine yükseltilmesi, emekli aylıklarının net asgari ücretin yüzde 20 fazlasından az olmaması zorunluluktur. Emekliliğe hak kazanma koşullarının ağırlaştırılmasına rağmen SGK’nın açığı, AKP’nin yanlış yönetimi sonucu 38 Milyar TL’ye yükselmiştir.”

 “Emekli aylığı 8.500 TL net asgari ücretin üzerine çıkarılmalı”

CHP İzmir Milletvekili Kılıç, 2003 yılında emekli aylıkları net asgari ücretin üzerinde iken şimdi çok altında kaldığını, bu nedenle emekli aylıklarının mutlaka 8.500 TL net asgari ücretin üzerine çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “08.09.1999 tarihi öncesi sigortalılık süresi, hizmet süresi ve prim gün sayısı koşullarını sağlayanların yaş koşulu aranmaksızın emekli olabileceğini’ açıkladığını anımsatan CHP Milletvekili Av. Kılıç, “Ancak bu tarihin 31.12.1999 olarak değiştirilmesi, çalıştığı halde SGK girişleri geç yapılan vatandaşların bu mağduriyetinin giderilmesini sağlayacaktır. Bu nedenle, 31.12.1999 tarihinden önce sigortalı olan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte bu Kanuna ve mülga sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik için gereken sigortalılık süresi, hizmet süresi ve prim gün sayısı koşullarını sağlayanlara yaş koşulu aranmaksızın emekli olabilme imkanı tanınmalıdır.” ifadesini kullandı.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0