CHP’li Arslan’dan Vali Köşger’e Çağrı!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Ednan Arslan, İzmir’de depreme dayanıksız olduğu tespit edilen okullar için tahliye kararı alınmasının 'geç de olsa' doğru bir karar olduğunu ifade etti.

CHP’li Arslan’dan Vali Köşger’e Çağrı!

CHP PM Üyesi, İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Ednan Arslan, İzmir’de depreme dayanıksız olduğu tespit edilen okullar için tahliye kararı alınmasının doğru bir karar olduğunu ifade etti.

CHP’li Arslan, "Tedbir okullarla sınırlı kalmamalı. İzmir’de hastaneler başta olmak üzere tüm kamu kurumlarına ait depreme dayanıksız yapıların tahliyesi yapılmalı" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığına İzmir ve ülke genelinde hastane ve binalarının dayanıklılığını sorguladığı 29.08.2018 tarih ve 138263 sayılı Bilgi Edinme Başvurusuna gelen yanıtı paylaşan CHP’li Arslan şunları kaydetti: "O tarihte Bilgi Edinme Başvurusu ile Sağlık Bakanlığına İzmir ve Ülke genelinde kendilerine ait hastane, bina ve benzeri yapıların depreme karşı dayanıklılığını sorguladığım bir başvuruda bulunmuştum. O süreçte henüz 30 Ekim 2020 İzmir depremini yaşamamış ve 117 canımızı kaybetmemiştik. Tabi o deprem sonrası da takibimizi, konut ve yapı sorgulamamızı devam ettirdik. Sağlık Bakanlığı Bilgi Edinme Başvurumuza cevabında şunları diyordu; 2018 Haziran ayı itibarıyla İzmir genelinde Sağlık Bakanlığına ait bina, hastaneler vb. yapılardan yüzde 51’nin depreme dayanıklı olmadığını, yüzde 20’sinin ise depreme karşı güçlendirilmesinin mümkün olmadığını ve yenilenmesi gerektiğini, hastane binalarının iç alanlarının yetersizliği, binaların eski olması ve ekonomik ömürlerini tamamlamış olmaları, yapının güçlendirme, yenileme ve Sağlık Bakanlığı standartlarını sağlamak için fonksiyonel hale getirme maliyetinin yeni yapılacak hastane yapım maliyetlerine yakın olduğu, bu nedenle yenileme çalışmaları yerine yeni hastaneler yapılmasının daha çok tercih edildiği, tadilat ve onarım yapılması durumunda binaların taşıyıcı sistemlerinin bu yükü kaldıramaması ve daha birçok etken nedeniyle yeterli ve uygun alanlar oluşturulmamaktadır."

Bakanlığın bu açıklamasını takip eden yıllar içinde de sorguladıklarını paylaşan CHP’li Arslan, "Sağlık Bakanlığının İzmir’de tespit ettikleri bu hastane ve diğer binaları için neler yapıldığını, hangi aşamada olduğunu sorguladığımız sonraki 5 ayrı soru önergemize maalesef yanıt alamadık. Burada artık bakanları veya bakanlık yetkililerini değil, okullarda olduğu gibi İzmir Valisi Sayın Yavuz Selim Köşger’i inisiyatif almaya davet ediyorum. Sayın Vali Bey’in okullarla başlayan bu duyarlılığını, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ait bina ve yapılar içinde derhal harekete geçirmesini, gerekli tedbir ve iyileştirmelerin yapılmasını diliyorum. Deprem tüm vatandaşlarımız, kamu kurum ve kuruluşlarımız için artık seferberlik içinde davranılması ve hareket edilmesi gereken bir felaket olduğunu bizlere çok acı bir şekilde öğretti. Umarım acılarımız geçip unutulmaz ve aynı duyarlılık sürdürülür" dedi.

Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2023, 13:40

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0