Bayraklı’nın ‘hesap’ görüşmelerinde ‘borç’ çıkmazı

Belediyenin 2022 Mali Yılı Kesin Hesabi görüşülen Bayraklı Belediyesi meclis toplantısı oturumunda, ‘borç’ ve ‘rasyonel hesap’ tartışması yapıldı

Bayraklı’nın ‘hesap’ görüşmelerinde ‘borç’ çıkmazı

Bayraklı Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal idaresinde gerçekleştirildi. Belediyenin 2022 Mali Yılı Kesin Hesabının görüşüldüğü meclis oturumuna damgasını vuran konu ise belediyenin borçları ve yapılan ‘rasyonel hesap’ tartışması oldu.
Belediyenin 2022 yılında toplam gelir bütçesi 528 milyon 856 bin lira, gider bütçesi ise 505 milyon 323 bin lira olurken toplam bütçe ödeneğinin yüzde 96’sının harcandığı ifade edildi. Toplam gider bütçesinin yüzde 67’sinin personel gideri olduğu bilgisi verildi.

APAYDIN: DENETİMDEN ÇEKİNMEYİZ
CHP Grubu adına söz alan CHP Grup Başkanvekili Şengül Apaydın, mali disiplin vurgusu yaparak “Belediye yönetimimiz israftan kaçarak, ihtiyaçları önceleyerek tasarruf odaklı hareket etmiş, kaynakları etkili ve verimli kullanmıştır. Kesin hesap, Sayıştay denetçileri tarafından detaylı bir şekilde incelenmiş ve kamu zararı oluşturacak herhangi bir durum ortaya çıkmamıştır. Biz denetimden çekinmeyiz, çıkar sağlamayız ve sağlatmayız. Bu nedenle yaptığımız her işi kamuoyu önünde şeffaf bir şekilde yaparız. Pandemi, deprem, ekonomik olumsuzluklar… Elektriğe gelen yüzde 300’ler düzeyindeki artışlar mali bir yük oluşmasına rağmen belediye giderleri aynı çerçevede artmamıştır. Bütün olumsuzluklara rağmen belediyemiz büyün bileşenleriyle dimdik ayakta durmuş, her koşulda vatandaşlarının yanında durmuş, mali disiplininden taviz verilmemiş, geçmiş borçlar ödenmiştir” dedi.

AKTAŞ: BU KADAR BORÇ İÇERİSİNDEYKEN…
AK Parti Grubu adına konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, belediye borçlarına dikkat çekerek, “Kesin hesap dediğimiz tahmini bütçenin kesinleşmiş halidir. Arkadaşlarımız öyle bir tablo çizdiler ki sanki Bayraklı Belediyesi güllük gülistanlık! Pandemi, deprem, enflasyon dendi. Pandemi biteli 2 yıl oldu ama Bayraklı Belediyesi hala pandeminin içinde kaldı. Belediyeye bakın. Verilen vaatler yerine getirilmiş mi? Yapılan bir proje var mı? Bütçenin içinde 1 tane proje harcaması var mı ona bakın. Denk bir bütçe dendi. Siz bu belediyeyi devralalı 4 yıl oldu. Hiçbir projeyi yerine getirmediniz. Sadece son faaliyetinizde 15-30 bin lira gibi devasa düşündüğünüz projelere para ayırdınız. Siz bu belediyeyi devraldığınızdan şu ana kadar olan halini değerlendirmelisiniz. Faaliyetlerden gelen borçlar 140 milyon 716 bin lira. Yabancı kaynaklardan alınan borçlar 6 milyon. Ertelenmiş borçlar 58 milyon 950 lira. Kısa vadeli toplam borç 221 milyon. Uzun vadeli borçlarla birlikte toplam borç ise 392 milyon. Düşülmesi gerekenler düşüldüğünde Bayraklı Beleidyesi'nin 2022 yılında net borcu 212 milyon 732 bin lira. Belediye şirketleri… Biz bu şirketlerin ne yaptığını anlamış değiliz. Borçlarının neden arttığını da anlamadık. İki şirketimiz toplamda 230 milyon borcu var. 528 milyonluk bütçenin gerçekleştiğini söylediler bunun 231 milyonu yani yarısı borç. Bu nasıl denk bütçe! 4 yıldır bu belediyenin başındasınız. Vatandaş olarak şunu görüyorum ki biz önceki belediyeye haksızlık etmişiz. Çünkü sıfırdan belediye kuruldu, belediye binamız da dahil olmak üzere birçok bina kuruldu, parklar, spor sahaları açıldı. Siz 4 yılda ne yaptınız? Siz, borçlu bir belediye devraldığınızı söylediniz. Evet öyleydi ama en azından yatırımlar vardı. Sizin dönemizde hiçbir şey olmamasına rağmen borçlarla devam eden bir belediye var. 2018 yılında siz 176 milyon lirayla bu belediyeyi borçlu devraldınız. 1 yıl geçti. 2019’da bu borcu 238 milyona çıkardınız. 1 yıl sonra 2020 yılına göre belediyenin borcunu 280 milyon milyona yükselttiniz. 2022 yılında ise toplam borç, 443 milyon 559 bin liraya yükselmiş oldu. Size soruyorum. Billboardlarda borç ödedik diye reklam verdiniz. Bu borçların ödenmiş hali mi? Faizler dendi. 2022 yılında 3 milyon 946 bin liralık faiz ödemesini yapmışsınız. Sizin geçmiş dönem faaliyet zararınız 230 milyon lira. Böyle bir borç içindeyken siz nasıl BB+’dasınız? Bayraklı belediyesini toplam varlığı 1 milyar 587 bin lira. Ama kullandığı bütçenin yarısı borç. Bence siz hesaplarınızı kitaplarınızı tekrar yapın. Bu işin billboardlarda reklam vermekle olmadığını öğrenmiş olmanız lazım” diye konuştu.

SANDAL: RASYONEL BİR AÇIKLAMA DEĞİL
Eleştirinin ardından eleştirilere yanıt veren Başkan Sandal, ülke bazlı kıyas yaparak, “Sizin değerlendirdiğiniz ama rasyonel görmediğiniz iş, devletin bütçelerine uygun yapılmış, denetime tabii bir iştir. Güllük gülistanlık bir süreçten bahsediyorsunuz. Hani pandemi ülkede bütün dengeleri bozmuştu? Bayraklı’da nasıl bozmasın? Deprem… 117 canımızı kaybettiğimiz depremden belediyenin etkilenmemesi mümkün mü? Ekonomik kriz, ortamı bu kadar kasıp kavururken belediyenin bundan etkilenmemesi mümkün mü? 2 bin lira olan giderlerimiz 15 binlere dayanmış durumda. Yani zaten bu bütçenin yüzde 67’si personel gideri, yüzde 2,5 sosyal güvenlik primi. Yani yüzde 70’i personele ayrılmış. Bu da 350 milyon neredeyse. Kalan 200 milyon ise belediyenin diğer hizmet alımlarıyla yaptığı iş. O çöp durup dururken toplanmıyor. Ama arkadaşlarımız 250 milyon zarar buluyor. Bu rasyonel bir açıklama değil” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından belediyenin 2022 Mali Yılı Kesin Hesap Bütçesi, Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık CHP grubunun ‘kabul’ oylarıyla oy çokluğuyla kabul edildi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0