Başkan İduğ'dan 'UKOME' tepkisi: Önce bize sorulmalı

Bornova Belediyesi’nin Mayıs ayı meclis toplantısında AK Parti’nin 6 sokaktaki çift şeritli yolda düzenleme yapılmasıyla ilgili önergenin meclis gündemine alınması oy çokluğuyla reddedildi. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, bölgedeki çalışmaları takip ettiğini ve ek önergeye gerek olmadığının altını çizerken “Bornova’da yapılacak olan herhangi bir trafik değişikliğinin önce bize sorulması lazım. İzmir Büyükşehir Belediyemizin bu konuda esnafın mağduriyeti ve trafikteki sıkıntıyı önce bizle konuşup ondan sonra karar alınması lazım. UKOME’ye gidip kararı çıkartacağım” dedi.

Başkan İduğ'dan 'UKOME' tepkisi: Önce bize sorulmalı

Bornova Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı Birinci Birleşimi, Başkan Mustafa İduğ idaresinde gerçekleştirildi. 

Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleşen oturumda, meclis gündeminde yer alan önergeler ile komisyon raporları görüşüldü. 

AK PARTİ’DEN ‘TRAFİK’ ÖNERGESİ

AK Partili Meclis Üyesi Cesim Çelik, 6 sokakta çift şeritli yolun tek yön olarak belirlenmesi nedeniyle esnafın mağdur edildiğine dikkat çekerek, söz konusu yolun gidiş-dönüş olarak belirlenmesi ve yolun her iki tarafına geçişlerin engellenmemesi için araçların park edilmemesi konusunda UKOME ile görüşülmesine ilişkin bir önergeyi meclise sundu.

CHP Grup Başkanvekili Bahar Gürsul söz konusu önergeyle ilgili “Dilek ve temenni olarak kabul edelim. İlgili müdürlüklerimiz yapılacak bir şey varsa takibe alabilirler. Gündeme alınmasına gerek yok” dedi.

TAŞTAN: DİLEK VE TEMENNİYE ALINMASI DOĞRU DEĞİL

AK Parti Grup Başkanvekili Fatih Taştan ise grup olarak verdikleri önergelerin sık sık dilek ve temenniye alındığını öne sürerek, “Verilen önergelerin sürekli olrak CHP Grubu tarafından ‘bu konunun dilek ve temenni olarak alınması’ gibi söylemler üzerinden meclisin bir anlamda pasifize edildiğini görüyoruz. Bu doğru bir yaklaşım değil. Ulaşım Komisyonu bir çalışma yapmak istemiş ve bir önerge getirmiş. Bölgedeki esnafla görüşmüş ve esnafın sıkıntıda olduğunu öğrenmiş. Oraya gittiğinde sorunun çok daha büyük olduğunu görmüş ve bu meclisin bir parçası olarak katkı koymak istemiş. Bürokratlar yapacaksa dün niye yapmadı? Bizler meclis üyesiyiz çalışmak isteyene ‘Buyrun teşekkür ederiz’ denmesi gerekiyor. Dilek ve temenni olarak alınması doğru bir yaklaşım değil. Böyle bir defans hissetmeye başlıyoruz. Belki biz alınganlık gösteriyoruz ama bunun tekrarını istemiyoruz” sözleriyle eleştirilerini dile getirdi.

GÜRSUL: BU HAKSIZLIK OLUR

Gürsul ise Taştan’ın bu sözlerine “AK Parti’nin verdiği önergelerin bizim tarafımdan reddediliyormuş gibi bir konuşma yapmak haksızlık olur. Çünkü AK Parti Grubu tarafından verilen nice önerge gündeme alındı ve konuşuldu” yanıtını verdi.

ÜNAL: UKOME DÜZENLEME YAPACAĞINI SÖYLEDİ

Konuyla ilgili söz alan Bornova Belediye Meclisi 1. Başkan Vekili Hüseyin Ünal ise önergenin komisyona gönderilmesine bir gerekçe olmadığını belirterek “Bu konu daha önce başkanımız tarafından bana iletilmişti. Biz de UKOME’yle gittik yerinde inceledik. Bazı iyileştirmeler yapıldı ama yine rahatsızlık olduğu bilgisi geldi. Bayramdan önce UKOME’ye gittiğimde önce bayramdan sonra yerinde gözlemleyip tekrar düzenleme yapacaklarını söylediler” ifadelerini kullandı.

İDUĞ: ÖNCE BİZE SORULMALI

Başkan Mustafa İduğ “Benim daha büyük rahatsız olduğum bir şey var. Bornova’da yapılacak olan herhangi bir trafik değişikliğinin önce bize sorulması lazım. İzmir Büyükşehir Belediyemizin bu konuda esnafın mağdruyieti ve trafikteki sıkıntıyı önce bizle konuşup ondan sonra karar alınması lazım. Ben oradaki 8 sokaktaki bütün çalışmaları yakından takip ettim. Ek önergeye gerek yok. Bire bir takip ediyorum. UKOME’ye gidip kararı çıkartacağım. Çünkü orada esnaf perişan durumda. Oradaki yol çalışmalarının bir kısmına da destek verdik. Kontrolümüzdedir. Bu ek önerge konusunda gerçekten olması gereken bir çalışma varsa hep birlikte hareket ederiz. Ama bu konu benim takibimdedir. Önergeye gerek yok bu konu bitince size cevap vermiş olacağım” şeklinde konuştu.

Ek önergenin gündeme alınması oy çokluğuyla reddedildi.

TATLI: ENCÜMEN KARARLARI NEDEN YAYINLANMIYOR?

Dilek ve temenniler kısmında söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Sait Tatlı “Önceden belediyenin internet sitesinde encümen kararları yayınlanıyordu. Şu an yayınlanmıyor. Bunların yayınlanmasını talep etmiştik. Bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadı” dedi.

İDUĞ: ENCÜMEN GİZLİLİK GEREKTİRİR

Tatlı’ya yanıt veren Başkan İduğ, “Biz meclis kararlarını canlı veriyoruz. Encümen kararları biraz kaçak yapıların, cezaların yer aldığı bir komisyon. Biraz gizli kalması gerekiyor. Biz bu konuda yasal olup olmadığı konusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Müdürlüğü’ne giderek görüş aldık. Oradan gelecek cevaba göre hareket edeceğiz. Kişisel verilerin korunma kanunua göre bunun doğru olmadığını düşünüyorum. Yine de görüş geldiğinde beraber karar verelim. Encümen gizlilik gerektiren bir komisyon. Oradaki kaçak yapıları, cezaları deşifre etmemek lazım” diye konuştu.

TAŞTAN: TÜM BELEDİYELER YAYINLIYOR

İduğ’un ardından söz alan Fatih Taştan ise “İlgili bakanlara soracaksak bizim iş ve işleyişlere hakim olma şansımız yok. Yasada çok net şekilde aksi bir görüş dahi gelse hukuki olarak bağlayıcılığı yoktur. Çünkü yasada ‘Encümen gündemi gizlidir, kararlar alenidir’ der. Büyükşehir ve Türkiye’deki tüm belediyeler encümen kararlarını internet sitesinde yayınlar. Bundan önce yapılıyordu. Bundan sonra da yapılması gerekiyor” diye belirtti.

İDUĞ: BAKANLIĞIN CEVABINA GÖRE DEĞERLENDİRİRİZ

İduğ ise Encümen kararlarının 7-8 yıl önce kısa bir süre yayınlandığını, daha sonra gizlilik esasına göre vazgeçildiğine değinerek, “Elimde Yazı İşleri Müdürlüğü’nün bir yazısı var. Encümen kararlarının yayınlanmasıyla ilgili mevzuatta herhangi bir ifade yer almamaktadır diyor. Eğer mevzuatta böyle bir ifade varsa  ve bakanlıktan görüş gelirse ona göre değerlendiririz. Biz herhangi bir şey saklayan bir belediye değiliz” dedi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0