Bakanlıkla yer tahsisi sorunu yaşanmıştı: İzmir’in barajları için kritik viraj

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU, 10 yılı aşkın bir süredir kamulaştırma ve yer tahsisi sorunu yaşanan ve geçtiğimiz dönem yer tahsis işlemlerinin tamamlandığı Değirmendere ve Bostanlı barajlarının yapımı için harekete geçti. Kurum, iki barajın yapımı için alanlarda kurulması planlanan malzeme ocakları ve kırma tesislerinin yapımı için ÇED sürecini başlattı.

Bakanlıkla yer tahsisi sorunu yaşanmıştı: İzmir’in barajları için kritik viraj

1997 yılında İZSU ile Devlet Su İşleri (DSİ) Değirmendere ve Bostanlı Barajlarının yapılması için anlaşma sağlamışlardı. Ancak aradan geçen 11 yılda herhangi bir gelişme yaşanmamıştı. 

2013 yılında ise dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “şartların değiştiriği” gerekçesiyle barajlar için plan revizyonu istemiş ve Büyükşehir revizyonlu planları bakanlığa teslim etmişti.

Plan revizyonlarının ardından Hazineye ait olan Değirmendere Barajı ve Bostanlı Barajı alanının kamulaştırılması ve tahsisine ilişkin sorunlar gündeme gelmişti.

Öte yandan 3.98 milyon metreküplük su verilmesi öngörülen Değirmendere Barajı ve yılda 2.33 milyon metreküp su kullanımı sağlaması planlanan Bostanlı Barajı için kritik eşik aşıldı.

Kamulaştırma ve tahsis işlemleri tamamlanan iki baraj için kritik eşik aşıldı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU, barajların yapımı için gerekli olan malzeme ocakların kurulumu için proje dosyasını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunarak ÇED sürecini başlattı.

3 OCAK 2 KIRMA TESİSİ AÇILACAK

Hazırlanan rapora göre; Menemen ve Aliağa ilçelerini kapsayacak olan Değirmendere Barajı Ve İçmesuyu Projesine Ait Malzeme Ocaklarının yapım maliyetinin 3 milyon 794 bin liraya mal olması bekleniyor.

Raporda ayrıca; Değirmendere Barajı ile İzmir ve çevresinin içmesuyu ihtiyacının bir kısmının karşılanması ve Menemen İlçesi’ndeki bazı yerleşim yerlerinin Değirmendere Deresi’nin taşkınlarından korunmasının amaçlandığı ifadelerine yer verildi.

Toplamda 39 hektarlık alanı kapsayan proje alanının 23,56 hektar alanında malzeme çıkarımı ve kırma işlemleri yürütülecek.

Bu kapsamda; 1,39 hektarlık alana 1 geçirimsiz kil malzeme ocağı, 9,64 hektarlık alana 1 adet geçirimli kum-çakıl malzeme ocağı ve 12,53 hektarlık alana da 1 adet kaya kireçtaşı malzeme ocağı yapılması planlanıyor. 

Barajın maksimum depolama kapasitesi ise 2 milyon 525 bin metreküp olacak.

3 MİLYON 794 BİN LİRAYA MAL OLACAK

Alan tahsisinin ardından Büyükşehir'in yapımı için harekete geçtiği bir diğer baraj ise yine Menemen ve Aliağa ilçelerini kapsayacak olan Bostanlı Barajı oldu.

Proje bedeli 3 milyon 794 bin lira olan barajın maksimum depolama kapasitesi 664 bin metreküp olacak. 

Proje kapsamında toplamda 18,83 hektarlık alanı kapsayacak olan proje alanının 13,54 hektarlık alanından malzeme çıkarılacak.

Bu kapsamda; 3,04 hektarlık alana 1 geçirimsiz kil malzeme ocağı, 5,51 hektarlık alana 1 adet geçirimli kum-çakıl malzeme ocağı ve 4,99 hektarlık alana da 1 adet kaya kireçtaşı malzeme ocağı yapılması planlanıyor. 

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0