AK Partili Sürekli'den, Başkan Soyer'e 'görevini yap' çağrısı

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İZDEDA (İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği) ve Proje Alanı Sakinleri ile İl Başkanlığı’nda bir araya geldi. Toplantıda konuşan Başkan Sürekli, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği İzmir ziyaretinde, depremzedelerin sorunlarının çözümü noktasında önemli adımlar atıldığını ifade ederken bakanlığın binaların yeniden yapımı konusunda destek olacağını söyledi.

AK Partili Sürekli'den, Başkan Soyer'e 'görevini yap' çağrısı

30 Ekim İzmir depreminin ardından depremde binası hasar gören depremzedeler, hasarlı binaların yeniden inşasında yaşanılan mağduriyetlerin giderilmesi için emsal artışı talebinde bulunmuşlardı.

Yaşanan gelişmelerin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir genelinde orta ve ağır hasarlı binaların tümünde uygulanması için parselde yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 emsal artışı önerisini Büyükşehir Meclisi'ne getirileceğini açıklamış, Karşıyaka Belediyesi de ilçe sınırları içerisinde yer alan tüm hasarlı binalar için yüzde 30 emsal artışı kararını meclisten geçirmiştir.

Kararın alınmasının ardından sahaya inen AK Partili Kerem Ali Sürekli, İZDEDA (İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği) ve Proje Alanı Sakinleri ile İl Başkanlığı’nda bir araya geldi.

Başkanlıkta, depremzedelerle yapılan toplantının ardından görüşmeye ilişkin basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Başkan Sürekli’nin yanında İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, AK Parti İzmir İl Tanıtım ve Medya Başkanı Dilaver Kişili İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Hakan yıldız ve AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe katıldı.

BAKANLIK’TAN YENİDEN İNŞADA DESTEK

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği İzmir ziyaretinde, depremzedelerin sorunlarının çözümü noktasında önemli adımlar atıldığını ifade eden Başkan Sürekli, “Depremin başından bu yana İzmir bir İzmirli duruşu sergiledi. Sorunları aşama aşama özüyoruz. Önemli kazanımlar elde ettik. İyi bir noktadayız. Daha iyisinin olması için de çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Özellikle proje alanı ve proje alnı dışında farklı talepler ve sorunlar vardı. Bunların en önemlilerinden biri proje alnında farklı kredi faizleri uygulanmasıydı. Bu konuda bir mutabakat hasıl oldu. Proje alnında 1+19 yıl ödemeli yüzde 10 faizli bir kredide mutabakat oluştu. Diğer husus önemli bir konu. Maliyetlerin düşürülmesi açısından proje alanı dışında depremden etkilenen 79 bin bağımsız bölümde bakanlık inşaat yapımı konusunda gerek proje desteği gerek ruhsat alımı konusunda destek gerekse de yapım aşamasında talep halinde gerekli çalışmayı yapacak. Bakanlık talep halinde proje alanı dışındaki konutları da yapacak. Bu da maliyette bir avantaj sağlıyor. Biz bunu daha önce de dile getirmiştik. Tunç Soyer ile yaptığımız görüşmede ‘Büyükşehir de elini taşın altına koysun ve konut yapımına el atsın’ demiştik. Sadece depremden etkilenen binalarda değil kentsel dönüşümde de bu yapılsın demiştik. Biz de elimizi taşın altını koyarız demiştik. Büyükşehir’den bir ses çıkmadı ama bakanlığımız bu konuda harekete geçti. Bakanlığımız inşada maliyet konusunda destek olacak ve yapımında yer alacak. Bunlar olumlu gelişmeler” dedi.

“MAĞDURİYET YAŞANMAMASI İÇİN BÜTÜN TEDBİRLER ALINDI”

Rezerv konut alanında yapılacak kuraya ilişkin endişelerin de giderildiğini belirten Başkan Sürekli, “Proje alanında diğer bir önemli talep de proje alanındakilerin de rezerv alanından konut almasının sağlanması hususunda. Biz bu konudaki görüşlerimizi Sayın Bakanımıza aktardık ve Sayın Bakanımız bu konuda çalışma yapılması talimatı verdi. Bu konu daha fulu. Üzerinde çalışılacak. Diğer bir taraftan kurada bazı endişeler vardı. Kura çekiminin cephe ve kata göre yapılıp yapılmayacağı konusunda. Bakan bey bu konuyu da açıkladı. Kura çekimleri eski cephesine ve eski katına göre yapılacak. Yani kurada mağduriyet yaşanmaması için bütün tedbirler alındı” ifadelerini kullandı.

BAKANLIK GARANTÖR OLACAK

Sürekli’nin ardından konuşan ve mutabık kalınan konulara ilişkin ayrıntılı bilgi veren İZDEDA Başkanı Özkan, “Sayın bakanımızla geçtiğimiz hafta yapmış olduğumuz görüşmede de birtakım konularda mutabakat sağlanmıştı. Proje alanındaki hak sahiplerini kredi konusunda bir ayrım vardı. Orta, az ve hasarsız olarak re’sen yıkılan binamız kentsel dönüşüm kredisi kullanacak gibi görülüyordu. Yapmış olduğumuz görüşmede kendisi kredi ödemesini 15 yıl olarak belirledi. Bizim talebimiz sonrasında 1 yıl ödemesiz ve 19 yıl ödemeli olarak mutabık kaldık. TEFE TÜFE’ye bağlı olarak yüzde 10 faiz oranı olacak. Bizim bu konuda içimiz rahat. Herkese hayırlı olsun diyorum. Diğer bir konu… Proje alnı dışındaki inşaatlar ile ilgili bakanımızın endişeleri vardı. İnşaat şu anda müteahhitler de dahil olmak üzere herkesin iştahını kabartıyor. Her ilden müteahhitler geliyor. Biz bu konuda çekincelerimiz bakanımıza ilettik.  Kendileri de bakanlığın bu konuda garantör olacağını ve parsel bazında Biz de dernek olarak bu konuyla baş edemeyeceğimizi söyledik. Kendileri de bu konuda bakanlığın garantör olacağını, parsel bazında inşaatlara girebileceklerini söyledi. Yani 3-4 bine yan yana getirilirse bu konuda inşaatlara girebileceklerini ve inşaat bitene kadar bakanlık aracı olacak. Bu inşaatların ruhsat ve müşavirlik hizmetlerini yürüteceklerini söylediler. Bu işin yapılacağı kanal da TOKİ olacak. Ama yanlış anlaşılmasın. Bizim TOKİ’yle alakamız yok. Garantörlük bizim için çok önemli. Şimdi depremzedeler derneğiyiz daha sonra müteahhitzedeler derneği olmasın diye destek verdiler” ifadelerini kullandı.

Son olarak 2 sorunlarının kaldığını dile getiren Özkan, şunları söyledi; “Bizim artık 2 sorunumuz kaldı. Proje alanı dışındaki kredi için Necip Nasır vekilimiz söz vermişti. Sıfır faizli kredi için konu şu an konumuz kaldı sadece. Bizim demir ve çimentoda KDV indirimi talebimizi vardı bu da gündemde umarım bizim istediğimiz şekilde sonuçlanır. Proje alanları içinde de proje alanındaki dostlarımızın sıkıntı çekmemesi ve rezerv alanında hak sahibi olmaları konusunda talebimiz olmuştu. Bununla ilgili çalışılacağı söylendi”

“DÜNYA BANKASI’NIN GÜNDEMİNDE KREDİ YOK”

Özkan’ın ardından tekrar konuşan Başkan Sürekli, İzmir kamuoyunda aylar süren tartışmalara neden olan Dünya Bankası kredisine ilişkin, “Önemli bir konuda aylardır tartışılan ve Büyükşehir Belediyesinin gündeme getirdiği kredi konusu var. Biz 19 Ağustos'taki İBB Başkanı Soyer'in il binamız ziyareti sonrası kesinleştirdik. Bu konuda son durum hakkında bilgi vermek istiyoruz. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum, bakanımıza bu soruldu. Kendileri Dünya Bankası yetkilileriyle örüşmüşler. Ve gelen yanıt öyle bir kredinin olmadığı ve Dünya Bankası’nın gündeminde olmadığı yönünde olmuş. Biz bunların hepsini açığa çıkarmak için Cumhur İttifakı olarak İBB Meclisi'nde önerge verdik O önergeye cevaplarını versinler biz de net olarak hangi aşamada olduklarını görelim. Ama Dünya Bankası ‘Şu anda böyle bir kredi gündemimizde yok’ diye yanıt verdi” dedi.

“KENDİ BİLDİKLERİ YOLDAN GİDİYORLAR”

Geçtiğimiz hafta İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme gelen emsal artışına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Başkan Sürekli, kararda geç kalındığının altını çizdi ve “Diğer bir konu da emsal artışı. Bu olumlu bir gelişme ancak eksik ve geç kalınmış bir karar. Biz daha önce de emsal artışıyla depremzedelerin sorunlarının çözüleceğini 10 ay önce dile getirmiştik. Bu konuda geçici bir formülle K Bölgeleriyle geçiştirmeye çalıştılar. Bu arada yetki konusunda birçok spekülasyonla karşı karşıya kaldık. ‘Yetki bakanlıkta’ dendi. Ama en sonunda emsal artışı noktasına geldiler. Ama çok geç kalındı. Bu daha önce yapılsaydı şu ana kadar biterdi. Bu iş çoktan plan talimatı ile biterdi.  Şimdi yine plan notları ile yapılıyor. Biz destek veriyoruz, yetmez ama evet diyoruz. Şimdi nasıl yapılıyor? Şimdi yine plan notlarıyla yapılıyor. Biz bir önerge sundu ve bu önergede bunun nasıl yapılacağını tek tek anlattık. O önerge bir milattı bir manifestodur. Önergemizi reddettiler, kendi bildikleri yoldan gidiyorlar. Emsal artışının olması önemli bir gelişme ama eksikler var. Öncelikle ağır hasarlı ve orta hasarlı binaları kapsıyor. Biz bun genişletilmesini ve depremde zarar gören tüm yapıları kapsamasını istiyoruz. Hatta kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapıları da kapsasın diyoruz. Bizim önergemizden de esinlendiler ve Karşıyaka Belediyesi bir karar çıkardı. O bizim önergemiz ile aynı değil ama yakın bir seviyede. Orda bizim önergemizden esinlenmişler. Bizim önergemizdeki gibi yapıldığı takdirde İzmir’de depremzedelerin tümünün sorunu çözülür ve kentsel dönüşümün önü açılır. Biz İzmir’de kentsel dönüşümün önünü emsal artışıyla açalım dedik daha önce. Ama gördüğümüz gibi bazı şeyler geç oluyor. Bizim burada siyaset yapma niyetimiz yok. Biz önce depremden zarar gören 79 bin bağımsız bölümün sorununu halledelim. Daha sonra kentsel dönüşüme geçelim. Bir an önce önergemiz konusunda çalışmaların başlaması ve Büyükşehir’in yapım konusunda elini taşın altına koyması gerekiyor” diye konuştu.

“DANIŞIKLI DÖVÜŞ HİKAYELERİNİ AKLIMIZA DAHİ GETİRMEK İSTEMİYORUZ”

Emsal artışı konusunda büyükşehirin ve odaların danışıklı dövüş halinde oldukları iddialarını da yorumlayan Başkan Sürekli, “Burada bazı söylentiler de kulağımıza geliyor. Bu emsal artışını görünürde yapıldığını ve odaların itiraz edileceği söylendi. Biz bunu cevabını alamadık. İnşallah böyle değildir. Bizim kaybedecek zamanımız yok. Bizim bu konuda tavrımız nettir. Eğer önerge kapsamında yapılırsa hiçbir oda bu kararı bozamaz. Danışıklı dövüş hikayelerini aklımıza dahi getirmek istemiyoruz”

“BUNLAR YAPILIRSA YASAYA İHTİYAÇ KALMAZ”

Son olarak CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in İzmir depremine özel yasa çağrısına da yanıt veren Başkan Sürekli, “Yapılması gerekenleri net olarak ifade ettim. Bunlar yapılırsa yasaya ihtiyaç kalmaz. Sorunların büyük bölümünü çözdük. Emsal artışını da yasa gerektirmeyen bir şekilde plan tadilatıyla yapılması gerektiğini söyledik. Biz verdiğimiz önergeler çerçevesinde hareket edilmesini talep ediyoruz. Bu arada mevcut yasalarımızda 6603 sayılı yasa da belediyelerin bu konudaki dayanakları ve kaynakları” dedi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0