2020’DE DİLİMİZE DOLANAN KELİMELER

2020 Yılında dilimize pelesenk olan kelimeler

2020’DE DİLİMİZE DOLANAN KELİMELER

Alışılmışın dışında bir yılı geride bırakıyoruz. Dünyayı saran koronavirüsün etkisi sararken, yaşanan büyük yangınlar, depremler ve toplumsal olayların sonunda yılı bugün tamamlıyoruz. Peki yıl içinde en çok kullanılan sözcükler neler oldu?

KORONAVİRÜS

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve "2019-nCoV" olarak adlandırılan virüs, Koronavirüs ya da Corona Virüsü adıyla biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 11 Şubat'ta koronavirüs kaynaklı hastalığa Covid-19 adını verdi.

PANDEMİ

Dünyada birden fazla ülkede veya kıtada, çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen genel isimdir.

AŞI

Aşı, hastalıklara karşı bağışıklık sağlama amacı ile insan veya hayvan vücuduna verilen, zayıflatılmış hastalık virüsü, hastalık etkeninin parçaları veya salgıları ile oluşturulan çözeltidir. Mikroplar veya virüslerce oluşturulan hastalıklara karşı vücut, bağışıklık sistemi ile yanıt verir.

MASKE

Maske, genel anlamıyla boyalı karton, kumaş, deri veya plastikten yapılan ve başkalarınca tanınmamak için yüze geçirilerek kullanılan yapma yüzdür. Gene bu tanımla ilişkili olmak üzere, başka unsurlar için de "maske" adı kullanılır.

KARANTİNA

Bulaşıcı bir virüse maruz kalan insanların, hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla izole edilmesi.

DEZENFEKTAN

Cansız ortamdaki bakteri endosporları dışında kalan patojen mikroorganizmaların öldürülmesi veya üremelerinin durdurulması işlemidir. Bu amaçla kullanılan kimyasal maddelere dezenfektan denir. Dezenfeksiyon sterilizasyon demek değildir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ

Vücudu hastalıklara karşı koruyan bir savunma kalkanıdır.

ENTÜBASYON

Entübasyon, solunumun veya solunum yolunun güvenliğinin bozulması ya da bozulma riskinin oluşması durumunda hava yolunun korunması, devamlı havalandırma sağlanması, gerekirse ilaç verilmesi amacıyla, suni solunuma geçmek için laringoskopi veya özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna (trakea) içine ağız ya da burun yoluyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir.

FİLYASYON

Bir hastalığın kaynağını bulmak ve bu hastalığın yayılma zincirini takip etmek. Bu incelemeyi yapan sağlık çalışanları hastanın temas ettiği herkesi bulup, onların sağlığını denetlemeyi, ayrıca hastaya virüs bulaştıran kişiyi bulmayı da hedefliyor.

SOSYAL MESAFE

Hastalık etkeninin bulaşmasının engellenmesi için kişilerin fiziksel olarak buluşmasını azaltması, bir arada bulunulan ortamlarda 1,5 metrelik fiziksel mesafenin korunması ve temasın azaltılmasını içeren tutum ve davranışlar.

EKONOMİ

Ekonomi; üretim, ticaret, dağıtım ve tüketim, ithalat ve ihracattan oluşan insan etkinliğidir. İnsanın ihtiyaçlarını karşılamada yapılan her türlü faaliyeti içerir.

ŞAHSIM

Şahsi kelimesi Arapça kökenlidir. TDK'da anlamı 'Kişisel'dir

HIFZISIHHA

Hıfzıssıhha, "sağlıklı yaşamak için gereken önlemlerin bütünü" anlamına gelir. Arapça hıfız (muhafaza etmek) ve sıhha (sağlık) sözcüklerinden oluşturulmuştur. Koronavirüs nedeniyle ülkemizde tedbirler alınırken bu kararlar hıfzıssıhha kurulları tarafından açıklanmaktadır.

YOKSULLUK

Yoksulluk veya fakirlik, günlük temel ihtiyaçların tamamını veya büyük bir kısmını karşılayacak yeterli gelire sahip olmama durumudur.

İSTİFA

İstifa bir kişinin çalıştığı işten ayrılmasıdır.

ANKET

Anket, kişilerin belli konulardaki tutumlarını, düşünce ve duygularını, önerilerini saptamak üzere yazılı olarak hazırlanmış soru listeleridir. Bilimsel değer taşıması için, geçerli ve güvenli sonuç vermesi beklenir.

ZOOM

Zoom Video Communications, Inc., merkezi San Jose, California'da bulunan bir Amerikan iletişim teknolojisi şirketidir. Bulut tabanlı eşler arası yazılım platformu aracılığıyla görüntülü telefon ve çevrimiçi sohbet hizmetleri sağlar ve telekonferans, uzaktan çalışma, uzaktan eğitim ve sosyal ilişkiler için kullanılır. Özellikle pandemi döneminde yaygın olarak kullanıldı.

LUPPO

Luppo Şölen markasının sandviç kekidir. Vişneli ve kakolu gibi türleri vardır. Luppo, Sokağa çıkma yasağı ile beraber bir yurttaşın 100 kişilik markete girip sadece Luppo alması sebebiyle gündeme geldi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0