CHP’li Bakan madene karşı net mesaj: O taş ocağı açtırmayacağız

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, bugün Ege Kırmataş Madencilik İnş. Loj. San. Ve Tic. A.Ş, İzmir’in Menderes ilçesi Karakuyu Mahallesi’nde kurmayı planladığı maden ocağına karşı köy halkının protestosuna katıldı. Protestoda konuşan Bakan, madenlere karşı net mesaj verdi ve “Hiçbir Karakuyulu köyünü, doğasını, geçim kaynağını ve atalarından dedelerinden kalan bu mirası hiçbir sermayedara yedirmeyecek. Bizler de üzerimize düşeni yapacağız ve o taş ocağını Karakuyu'ya açtırmayacağız” dedi.

CHP’li Bakan madene karşı net mesaj: O taş ocağı açtırmayacağız

 Geçtiğimiz ay, Ege Kırmataş Madencilik İnş. Loj. San. Ve Tic. A.Ş, İzmir’in Menderes ilçesi Karakuyu Mahallesi’nde 2. grup maden ocağı ve kırma/eleme tesisi açmak için harekete geçmiş ve ÇED dosyasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunmuştu.

Başvuru dosyasında, firmaya ait olan toplam 80,31 hektarlık alan içerisinde yaklaşık 59,6 ha alan ÇED Alanı olarak planlandığı bilgisine yer verilmişti.

Özellikle tarımsal faaliyetleriyle bilinen Seferihisar, Selçuk ve Menderes gibi hayata geçirilmek istenen madenlere karşı tepki devam ederken Karakuyu halkı bugün maden ocağına ilişkin gerçekleştirilmek istenen Halkın Katılımı toplantısına katılmayarak maden ocağı faaliyetlerini protesto etti. 
Protestoya, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ve Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar da katılarak köy halkına destek verdi.

Eylemde konuşan Bakan, maden ocağının yerleşim yerinin çok yakınına kurulmak istendiğine dikkat çekerken maden ocağına izin vermeyeceklerini söyledi ve “Menderes'in Karakuyu Köyü'ne taş ocağı yapılmak isteniyor. Yapılmak istenen yer yerleşim yerlerine 100 metre uzaklıkta. Yani adeta köyün içine taş ocağı yapmak istiyorlar. Bu zaten yasal olarak mümkün değil ancak şirket yine de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne çevresel etki değerlendirme (ÇED) başvurusu yapmış. Bugün Karakuyu halkı ile beraber yapılmak istenen ÇED toplantısına engel olduk. Burası aynı zamanda bir tarım bölgesi. İnsanlar yıllardır burada ekiyor, biçiyor, üretiyor. Bu bölgenin, İzmir'in, Ege Bölgesi'nin ve ülkemizin en önemli tarım alanlarından biri burası; domates, salatalık, zeytin, patlıcan, pamuk gibi birçok ürün üretiliyor. Yapılmak istenen bu taş ocağının tozu sadece orada yaşayan halkı boğmayacak, üretimi de bitirecek ekosistemi de tahrip edecek. Karakuyu köyüne defalarca geldim, burada yaşayan, üreten insanları şahsen tanıyorum. Hiçbir Karakuyulu köyünü, doğasını, geçim kaynağını ve atalarından dedelerinden kalan bu mirası hiçbir sermayedara yedirmeyecek. Bizler de üzerimize düşeni yapacağız ve o taş ocağını Karakuyu'ya açtırmayacağız” dedi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0