CHP'li Purçu geri dönüşüm işçilerine sahip çıktı: Bu insanlar açlığa terk edildi!

Karşıyaka Örnekköy’de yaşayan Roman vatandaşlar 'Hurdamıza dokunmayın', 'Fakirin ekmeğiyle oynamayın', 'Bizim de sesimizi duyun', pankartlarıyla hurdacılık yaparak geçimini sağlayan insanlara kesilen yüksek miktarda cezaları protesto etti.

CHP'li Purçu geri dönüşüm işçilerine sahip çıktı: Bu insanlar açlığa terk edildi!

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Karşıyaka Belediyesi Meclis Üyesi Cemil Yüm ve Roman vatandaşların da katılımıyla mahallede bulunan geri dönüşüm merkezinin önünde basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasında konuşan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, “Büyük şirketlere verilen geri dönüşüm ihaleleri ile bu insanlar açlığa terk edilmiştir. Bu şirketler sahte faturalarla devleti adeta soymaktadır” ifadelerini kullandı.

Sokaklarda onurlarıyla hayata tutunan geri dönüşüm işçilerinin para cezalarıyla sindirilmeye çalışıldığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Özcan Purçu, "Yıllardır yasaların ilçe belediyelerine verdiği atık toplama yetkilerinin yanlışlığı, valiliklerin, Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın uygulama hataları, yanlış politikalar, ülkemiz sokaklarında atık toplama yapan Geri Dönüşüm İşçilerine çözüm olmak yerine sorunu büyüterek devam ettirdi. 2016 senesinde CHP ve Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde bu sorunlar gündeme taşınmış ve ciddi bir mesafe kat etmiştik. Geldiğimiz noktada ise, ne yazık ki 2016 senesinin gerisine düşmekteyiz. AKP İktidarı, bu işe 2020 senesinde el atmış, “Sıfır Atık” diye bir proje yapmış ve sözüm ona herkes güvenceli atık toplayacakken, şu an her projelerinde olduğu gibi kendi ayaklarına dolanmış ve İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Bursa başta olmak üzere pek çok ilin sokakları, tam bir atık kaosu alanlarına dönüşmeye başlamıştır. Ne yazık ki bu kaos ortamında 3 arkadaşımız da ekmek kapılarını savunmak için talihsiz çatışmaya girmiş, tutuklanmış ve birkaç ay sonra serbest bırakılmıştır” ifadelerini kullandı.

BU İNSANLAR KİMDİR?

CHP’nin Roman Milletvekili Özcan Purçu sözlerine, “Öncelikle Geri Dönüşüm İşçileri kimdir, açalım. Geri Dönüşüm İşçileri, ülkemizdeki atık toplama sisteminin sokak toplaması yapan ayağını oluşturan ve neredeyse ülkemizdeki tüm Toplama Ayrıştırma Tesisleri (TAT) ve onlardan da çıkan atıklar ile Entegre Dönüşüm Tesislerinin de beslenmesine öncülük eden zincirin ilk ve kilit halkasıdır. Ne yazık ki mevcut yasaların Geri Dönüşüm İşçilerini tanımamasından kaynaklı kâğıtçıların topladığı atıkların miktarı ve realitesi kabul edilememektedir. Geri dönüşüm sisteminin tüm paydaşları bu gerçeği bilmesine rağmen, söz konusu belgelendirmeye gelince Geri Dönüşüm İşçilerinin topladığı atıklar yok sayılmaktadır. Özcesi geri dönüşümün lokomotifidirler ama kabul de edilmiyorlar. Bu ciddi bir tutarsızlıktır. Genellikle yoksul kesimlerde yaşayan, Roman, Kürt yurttaşlarımızın bu işi yaptığı bilinmektedir. Gerçi artık işi olmayan herkes toplayıp satmakta çünkü sıcak ve nakit paranın ender döndüğü özel bir çalışma alanıdır geri dönüşüm sistemi. Yaş olarak ise, 7’den 70’e kavramının vücut bulduğu yerdir. Ne yazık ki çocuk işçiliğinin de görüldüğü bir iş koludur. Eğitim durumu ise ülkemiz ortalaması altındadır. Genellikle depo ve pres sistemi içerisinde olurlar. 15-20’şer kişilik gruplar halinde, çoğu zaman akrabaları ile bir depoda veya pres yerinde hem çalışır hem atıklarını buraya getirir hem de yer yer burada sağlıksız koşullarda ikamet ederler” diye devam etti.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0