Yeni Enflasyon Dalgası ve İşsizlik Kapıda

Makina Mühendisleri Odası'nın analizine göre, Türkiye’de yeni bir enflasyon ve ağır işsizlik dalgası kapıda.

Yeni Enflasyon Dalgası ve İşsizlik Kapıda

Yüzde 13-14’ü bulan bir yıllık enflasyon olası görünüyor. Ülkenin hâlâ bir yol haritasının olmayışı ise endişeleri daha da artırıyor.

Ekonomi Kötüleşiyor

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO), her ay iktisatçı-yazar Mustafa Sönmez’in katkısıyla hazırladığı sanayi sorunları bülteninin 62’ncisini yayımladı. TÜİK, Merkez Bankası (TCMB), Hazine ve Maliye Bakanlığı, IMF verileri kullanılarak yapılan analizde, ‘tek adam rejimi’ olarak da nitelendirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde ekonominin büyüyemediği, güven vermediği ve cari açığın büyüdüğüne dikkat çekiliyor.

Yabancı çıkışının da etkisiyle artan döviz fiyatlarının yeni bir enflasyon ve ağır işsizlik dalgası getirdiğine vurgu yapılan analizde şu değerlendirmeler yer alıyor:

 Yol haritası yok: “Türkiye’de, pandemi sonrası bile yeni bir yol haritası çizilemedi. Orta Vadeli Program yenilenmedi, buna bağlı olarak borçlanma limitlerini çoktan aşan bütçeye ek bir bütçe çıkarılamadı. Türkiye, içeriden ve dışarıdan pusulasını kaybetmiş, yol haritası kayıp bir ülke görünümünde ve hem iç hem dış aktörlerin gözünde yol haritası olmayan bir ekonomi olarak savruluyor.

 Ekonomi küçüldü: Bu sistemin özellikle yabancı kaynak girişini caydırdığı, bunun da önemli döviz krizlerine yol açarak tüm dengeleri olumsuz etkilediği biliniyor. Türkiye tek adam rejiminin ilk 12 ayında, yüzde 1,1 oranında küçülmüştü. Rejimin ikinci 12 aylık döneminde, yani Temmuz 2019-Haziran 2020’de ise Türkiye ekonomisinde sadece yüzde 0,5 oranında bir büyüme yaşandı. Son 2 yılda Türkiye ekonomisi büyümek bir yana, yıllık ortalama yüzde 0,6

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2020, 09:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0