Pazarda alan da satan da kan ağlıyor!

Marketlerde sebze meyve fiyatlarının yüksekliğinden şikayet eden vatandaşlar, çözümü aradıkları semt pazarında da fiyatlar el yakıyor. Üzümün 8, kıvırcık marulun 6, domatesin 7, fasulyenin 12 lira olduğu Buca Şirinyer Pazaryeri’nde vatandaşlar, birkaç parça alışverişin 100 lirayı tuttuğunu belirterek, fiyatlardan şikayetçi oldu.

Pazarda alan da satan da kan ağlıyor!

Êkonomisinde tarımsal üretimin büyük paya sahip olduğu İzmir’de bile pazardaki sebze meyve fiyatları el yakıyor. Buca'da Şirinyer Pazaryeri'nden alışveriş yapan vatandaşlar pazar arabalarını dolduramadan birkaç parça alarak pazardan ayrıldıklarını söyledi. 

Alışverişinin 100 lira tuttuğunu belirten bir kadın, "Fiyatlar nasıl yüksek anlatamam. Ne meyve, ne yiyecek alabiliyoruz. Aldığımız, yediğimiz ot çöp. Bunlardan nasıl gıda alacağız biz? Nasıl ayakta kalacağız? Ancak vitamin haplarıyla ayakta durabiliyoruz. Bir emekli maaşıyla geçinilmiyor. Yiyecek, içecek, telefon, doğalgaz hepsi birbirini tamamlıyor. 

“PAHALILIĞIN SEBEBİ ÜRETİCİNİN MALİYETİNİN YÜKSEKLİĞİ”

Bu haftaki alışverişlerini kışlık ürünlere ayırdığını söyleyen başka bir vatandaş da fiyatların yüksekliğinden yakınarak, “Turşuluk malzeme aldık bu hafta için. Şu ana kadarki aşağı yukarı 100 lirayı buldu. Her hafta fiyat bir üst seviyeye çıkıyor. Bugün 1 liraya aldığınızı yarın 1,5-2 liraya alıyorsunuz. Pahalılığın sebebi üreticinin maliyetinin yüksek olması. Nakliye masrafı da fiyatları yükseltiyor. Buna bir de aracılar eklenince biraz daha yükseliyor. Olan bize oluyor” ifadelerini kullandı.

“PATLICAN, SALATALIK,PEYNİR ALDIM 100 LİRA TUTTU”

Birkaç parça alışverişin 100 lira tuttuğunu söyleyen ve pahalılığı üretimin olmamasına bağlayan bir diğer vatandaş da “Patlıcan, salatalık, peynir aldım. 100 lira bitti. Fiyatlar çok yüksek. Üretim yok, Üretim eksikliğinden biz bu sıkıntıları çekiyoruz” dedi.

PAZARCILAR: KAR MARJLARI DÜŞTÜ

Tezgahların arkasındaki pazarcılar da girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle kar marjlarının düştüğünü söyledi. Bir esnaf, “İşler çok kötü. Pazar bomboş. Millette para yok. Biz etkileniyoruz bundan. Fiyatlar çok yüksek biz de şikayetçiyiz. Bunu aracı mı kazanıyor, halci mi kazanıyor, çiftçi mi kazanıyor anlamış değiliz. Buna bir çare bulmaları lazım” dedi. 

Bir başka esnaf ise “İşler bu aylarda gerçekten sıkıntılı geçiyor. Şu anda fiyatların yüksek olması bizler için de problem oluyor. Biz de halden 1-2 liraya alıyoruz. Eski dönme baktığımızda kar dozajımız yüksekti bizim için. Ama bugün öyle bir durum kalmadı” diye konuştu.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0