Kahveciler elektrik faturalarına tepkili: Çay 2 buçuk lira, fatura 8 bin lira

Pandemi sürecinde mekanları uzun süre kapalı kalan, oyun yasağı nedeniyle de zor günler geçiren kahvehaneci esnafı şimdi de elektrik faturalarından dertli.

Kahveciler elektrik faturalarına tepkili: Çay 2 buçuk lira, fatura 8 bin lira

İzmir'de birçok esnafın yüksek faturalar nedeniyle kepenk kapatma noktasına geldiğini söyleyen Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, "Artık devlet esnafın cebinden elini çeksin" dedi. 8 bin liralık faturadan dert yanan bir esnaf "Halk gariban, 2 buçuk liraya çay içemiyor" derken, mekanına odun sobası kuran bir esnaf ise "Sobayı sokaktan topladığımız odunlarla yakıyoruz. Bu faturalar belimizi büktü" diye konuştu.

Yılbaşından itibaren uygulanmaya başlanan "Kademeli tarife" ile elektrik tüketim fiyatlarına gelen zam, İzmir'in yoksul mahallelerindeki kahvehanecileri fena vurdu. Pandemide oyun yasağı ve kapatma kararları ile sıkıntılı günler geçiren kahvehane esnafı için AKP hükümetine çağrı yapan Türkiye Kahvehaneciler Odası Yönetim Kurulu üyesi ve İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, "Esnaf perişan durumda. Elektrik faturalarındaki KDV'nin kaldırılması lazım. Devlet acilen önlem almalı" dedi.

"ESNAF ARTIK ODUN SOBASINA DÖNDÜ"

ANKA Haber Ajansı'na konuşan Kırdı, birçok kahveci esnafının yüksek faturalar nedeniyle kendilerine dert yandığını belirterek şunları söyledi:

"Bin TL elektrik parası ödeyen arkadaşımız 2 bin 500 lira ödemeye başladı. 7-8 bin lira elektrik faturası gelen esnaf var. Esnafın bu parayı çay satarak kazanması mümkün mü? Akla mantığa uygun değil. Kahvehanelerimizde elektrik olmadan olmaz. Çay ocaklarımız bile elektrikli. Klimalarımız, ısınma cihazlarımız var. Devletin bir an önce önemli kararlar alması gerekiyor. Artık devlet esnafın cebinden elini çeksin. Bir buçuk iki yıla yakın dönemde zaten kepenklerimizi kapattık, vergimizi, katı atık bedellerini ödedik. Artık ödeyecek durumumuz yok. Daha önce 700-800 lira ödeyen bir üyemize bin 741 lira, bir başkasına daha önce bin 750 lira iken şimdi 3 bin 283 lira gelmiş. Nerdeyse kapanma noktasına geldik, zaten işlerimiz yok. Halk, esnaf perişan durumda. Yarın siyasetçiler bu kahvehanelere yine gelecek. Biz de baştaki bu arkadaşlara kırmızı kart göstereceğiz. Esnaf klimayı falan çalıştıramıyor. Ocağı elektrikli esnaflarımızın. İnsanlar artık odun sobasına döndü. Nerede odun bulduysa getiriyor, müşteriler ısınsın diye. Eski çağlara döndük artık. Önlem alınmazsa bu işyerleri kapanacak. "

"SORUN GİDERİLMEZSE KAPATMAMIZ LAZIM"

Karabağlar ilçesine bağlı Eskiizmir semtinde kahvehane işleten Mervan Doğan, vergilerini, kira stopajını ve BAĞKUR primini ödeyemez hale geldiğini belirterek şunları söyledi:

"15 senelik esnafım. Zaten pandemide 2 sene kapalı kaldık. O dönem bile kiramızı ödedik. Artık vergimi ödeyemiyorum. BAĞKUR'umu, stopajımı yatıramıyorum. Elektrik faturası 2 milyar (2 bin lira) geliyordu, şimdi 8 milyar (8 bin lira) oldu. Bunu nasıl ödeyeceğim? Kiralar yüzde 100 arttı. 5 milyar (5 bin lira) kira, 8 milyar (8 bin lira) da elektrik faturası. Çayı 2 liraya satıyorduk, şimdi 2 buçuk lira oldu. Yine itiraz ediyorlar. Halk gariban, 2 buçuk liraya çay içemiyor. Günde en az 300 lira elektrik parasına ayırmam lazım. 3-4 eleman çalışıyor. Yevmiyelerini hesapla, su, vergi ödemeleri hariç. Çayın şekerin kilosu kaç lira olmuş. Bunun altından kalkamıyoruz. 8 bin lira elektrik faturası, 5 bin lira kira ödersem çoluk çocuğuma ne getireceğim? Nasıl geçineceğim? Bir ekmek olmuş 2 buçuk lira. Müşteri, 'Bir çay içeceğime ekmek alıp çocuğuma götürürüm" diyor. Bir an önce bu sorunun giderilmesini istiyoruz. Yoksa burayı kapatmamız lazım."

ODUN SOBASINDA SU ISITARAK TASARRUF EDİYOR

Varyant'ta 15 yıldır kahvehane esnafı olan Engin Şahinbaş ise şöyle konuştu:

"Yaşamak için çabalıyoruz. Cereyan kullanamıyoruz, odun sobasıyla idare ediyoruz. Sokaktan topluyoruz, o şekilde hayatımızı sürdürüyoruz. Elektrik bin 200 geliyordu, 2 bin 450'ye yükseldi. Ocak cereyanlı ve tüplü. Buzdolaplarımız var. Sobayı sokaktan topladığımız odunlarla yakıyoruz. 2 buçuk liradan çay satıyoruz. Bu şekilde geçinmeye çalışıyoruz. Cereyan sobası kullanma şansımız yok. Suyumuzu ısıtıp, yedeğe buradan takviye yapıyorum tüpten tasarruf etmek için. Bu fatura belimizi büktü. Devletin bunları görmesi lazım. Çay, şeker, eleman giderlerimiz var. İşlerimiz eskisi gibi değil, zorla çeviriyoruz."

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0