Bakan Kirişçi'den 'ayçiçek stoku' açıklaması: Endişe etmeyin

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ayçiçeği yağı ve temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı yönündeki bilgilerin doğru olmadığını, yeterli stok bulunduğunu bildirdi. Kirişci, “Endişe edilecek bir durum söz konusu değildir” dedi.

Bakan Kirişçi'den 'ayçiçek stoku' açıklaması: Endişe etmeyin

Rusya-Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyon Türkiye'de yağ krizinin çıkmasına neden oldu. Sektör temsilcilerin Türkiye’nin stoklarında market rafları dahil olmak üzere 1-1.5 aylık yağ kaldığı açıklamaları medyada gündem olmasıyla birlikte tüketiciler yağ almaya koştu.  İstanbul’da birçok zincir markette saatler içinde 5 litrelik ayçiçeği yağları tükendi. Marketlerde 2 adetten fazla 5 litrelik yağ satış yapılmazken, markasına ve markete göre fiyatları 139 ile 180 lira arasında satışa sunuldu.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yeterli stok bulunduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

“Ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı yönünde paylaşılan bilgiler doğru değildir. Gerekli tedbirler alınmıştır. Ülkemizin yeterli miktarda ayçiçek yağı stoku bulunmaktadır. Asılsız iddialara itibar etmeyin. Endişe edilecek bir durum söz konusu değildir.”

“ÜLKEMİZDE YETERLİ MİKTARDA AYÇİÇEK YAĞI STOKU BULUNMAKTADIR”

Aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanlığı da ayçiçeği yağıyla ile ilgili açıklama yaparak şu bilgileri verdi:

“Bazı basın yayın kuruluşlarında veya sosyal medyada Rusya Ukrayna arasında yaşanan krizin gıda piyasalarında arz eksikliğine yol açarak ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı ve bu nedenle piyasa fiyatlarının arttığın yönelik gerçeği yansıtmayana spekülasyonlara yer verildiği görülmüştür.

Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan son gelişmeler yakından takip edilmekte olup bitkisel yağ arzında sorun yaşanmaması için her türlü tedbir alınmaktadır. Ayçiçek yağı ihracatı durduruldu. Bu kapsamda alternatif ülkeler ve alternatif yağ çeşitleri için gerekli çalışmalar yapılmış ayrıca ayçiçek yağı ihracatı da durdurularak Mevcut stokların yurtiçi stokların yurtiçi tüketimi karşılayacak şekilde yönetilmesi sağlanmıştır.

Ülkemizin 1-1,5 aylık tüketimimize ancak yetecek kadar ayçiçek tohumu ve yağı stoku bulunduğu iddiaları tamamıyla gerçek dışıdır. Ülkemizde yeterli miktarda Ayçiçek yağı stoku bulunmaktadır. Kamuoyuna yansıyan iddialar gerçeği yansıtmamakta olup halkımızın endişe endişe bir durum söz konusu değildir.”

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0