Asgari ücrette kritik toplantı sona erdi: TÜRK-İŞ son teklifi verdi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere üçüncü kez toplandı. Toplantının ardından TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, "TÜRK-İŞ'in teklifi 9 bin TL oldu. Verirlerse imzalarız, vermezlerse işin içinde olmayız" dedi

Asgari ücrette kritik toplantı sona erdi: TÜRK-İŞ son teklifi verdi

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında sona gelindi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde 7 Aralık'ta birinci, 14 Aralık'ta ikinci toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, üçüncü toplantısını gerçekleştirdi.

TÜRK-İŞ TEKLİFİNİ AÇIKLADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki basına kapalı toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinden istenen ilave veriler görüşüldü.

Toplantı sonrası açıklama yapan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret tekliflerinin 9 bin TL olduğunu açıklayarak şunları söyledi:

“TÜRK-İŞ, 40 senedir araştırma yapıyor Türkiye’de. Açlık ve yoksulluk üzerine uzman arkadaşlar çalışma yapıyorlar. Ayın 1’inde TÜRK-İŞ’in açlık sınırı 7 bin 785. Yoksulluk 10 bin lira. Böyle bir ifade kullandık. 20 gündür 'TÜRK-İŞ’in teklifi 7 bin 785...' Bizim hiçbir teklifimiz olmadı. Şimdi teklifi yukarıda Bakan beye söyledim. Komisyona söyledim. TÜRK-İŞ’in resmi teklifi 9 bin lira. Verirlerse masaya oturur imzalarız, vermezlerse o işin içinde olmayız."

BAKAN BİLGİN BUGÜNÜ İŞARET ETMİŞTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3. toplantıda uzlaşma sağlanacağını, işçilerin beklediği, işverenin de ödeyebileceği bir ücretin belirleneceğini söylemişti.

Bilgin, "Esas problem şudur. Enflasyon şartlarında emekçilerin enflasyonun baskısından onları kurtaracak bir ücret seviyesinin belirlenmesi. Bunun yanı sıra işverenin ödeyebileceği bir ücret seviyesinin belirlenmesi" ifadelerini kullanmıştı.

İŞÇİ TARAFI NE İSTİYOR?

Komisyonda işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ, öncelikle pazarlığın Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırmasının kasım ayına ait açlık sınırı verisi olan 7 bin 785 lira üzerinden başlamasını istiyor.

Bunun yanında, refah payı ile enflasyona karşı satın alma gücünün korunmasını talep ediyor. Bu rakamsal talebin yanında, gelir vergisi dilimlerinin çalışanlar lehine düzenlenmesi ve sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması da TÜRK-İŞ'in pazarlık masasına taşıdığı konular arasında bulunuyor.

İŞVEREN TARAFI NE TALEP EDİYOR?

İşveren kesimini temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise asgari ücrete dair rakam paylaşmamakla birlikte, temel olarak işçilerin ve işverenlerin gözetildiği dengeli bir asgari ücretten yana tutum sergiliyor.

Yeni asgari ücret rakamında, istihdamın korunmasını, yeni istihdam yaratılmasını ve işletmelerin rekabet gücünün dikkate alınmasını isteyen TİSK, asgari ücret işveren desteğinin 2023'te de sürdürülmesini talep ediyor.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0