Çocuk Dostu ulaşım politikası için harekete geçildi!

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Toplum Aracı ve Medya – Sivil Toplum Ağlar ve Platformlar Destekleme Programı kapsamında hazırlanan “Türkiye Sürdürülebilir Kent içi Ulaşım Ağı (KAVŞAK)” projesi kapsamında açılan alt hibe kapsamında Sürdürülebilir Kalkınma ve Girişimcilik Derneği koordinatörlüğünde Adil Kentler Derneği ve Bayraklı Belediyesi iş birliğinde yürütülen “Oyun Alanlarına Güvenli Rotalar” projesi tamamlandı.

Çocuk Dostu ulaşım politikası için harekete geçildi!

“Oyun Alanlarına Güvenli Rotalar” projesinde çocukların sürdürülebilir kent içi ulaşım çalışmalarındaki mevcut durumu analiz edilerek çocukların yoğun olarak kullandıkları oyun alanlarına giden yolların güvenliği ve erişilebilirliği ele alınmıştır.
Proje kapsamında sosyal medya kampanyasının yanı sıra İzmir’de çocuk hakları alanında çalışan sivil toplum temsilcileri ile yerel yöneticilerin katılımıyla düzenlenen diyalog toplantısında kent içi ulaşım politikaları, sürdürülebilirlik kavramı ve çocuk dostu ulaşım yaklaşımına dair tartışmalar yapılarak bir deklarasyon metni hazırlanmıştır.

YEREL YÖNETİMLER ÇOCUK DOSTU ULAŞIM POLİTİKASINA ÖNCELİK VERMELİ!
Yerel yönetimlerin bütün kırılgan grupları kapsayacak bir yaklaşımla ulaşım politikalarını hazırlanması gerektiğini vurgulayan Sürdürülebilir Kalkınma ve Girişimcilik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman GÖK; katılımcı bir şekilde hazırlanan deklarasyon metninin tüm yerel yöneticiler tarafından sahiplenilmesi için açık çağrıda bulunduklarını ifade etti.

Deklarasyon Metninden Öne Çıkan Bazı Başlıklar:
-Bayraklı yerel sürdürülebilir ulaşım eylem planı başta çocuklar olmak üzere tüm paydaşların katılımıyla katılımcı bir yaklaşımla hazırlanmalıdır.
-Kent içi ulaşım sistemlerinde güvenli yolların sağlanması çocukların yürüme ve bisiklet sürme gibi ulaşım türlerini tercih etmesi teşvik edilmelidir.
-Oyun bölgesinin yol güvenliğini sağlamak amacıyla alan özgü tasarım geliştirilmelidir.
-Oyun bölgelerinde bulunan sokakların tasarım sürecinde katılım sağlanmalıdır. Bu süreçte tasarımlar ilgili alınacak kararlara çocuklar da dahil edilmelidir.
-Yerel yönetimler plan çalışmalarında oyun bölgeleri için yol güvenliği özelinde plan notları hazırlamalı ya da oyun bölgeleri için ayrı bir eylem planı oluşturmalıdır.
-Kentleri ve oyun bölgelerini planlarken ve tasarlarken herkes için güvenlik yaklaşımı benimsenmelidir.
-Bayraklı özelinde yerel aktörlerin (muhtar, vatandaş vb.) kent özelinde karar alma mekanizmalarına dahil edilmesi için araçlar geliştirilmelidir.
-Kent özelinde oyun bölgelerine odaklanan trafik çarpışma yoğunluk haritaları oluşturulmalıdır.
-Sağlıklı yaşamı ve sosyalleşmeyi teşvik eden fırsatlara erişilebilirlik arttırılmalıdır.
-Çocukların yaya ve bisikletli olarak yolculuk yapabilecekleri oyun güzergahları; parklar, buluşma noktaları, bisiklet atölyeleri gibi çeşitli aktivite mekanları ile desteklenmelidir.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0