Sao Paulo tam yol ileri… 9 Eylül’de Aliağa’da!

Kent gündeminde tartışmalara neden olan asbest yüklü Nae Sao Paulo Gemisi’nin İzmir'in simgesel tarihi 9 Eylül’de İzmir açıklarında olması bekleniyor.

Sao Paulo tam yol ileri… 9 Eylül’de Aliağa’da!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,  kamuoyunda ‘ölüm gemisi’ olarak adlandırılan asbest yüklü Nae Sao Paulo isimli alan uçak gemisinin İzmir'in Aliağa ilçesindeki Gemi Söküm Tesisleri’nde sökülmesi için geçtiğimiz haftalarda izin vermişti. 

İzin üzerine Rio de Janeiro’da demirli ve motorları bulunmayan Nae Sao Paulo, Hollanda bandıralı Alp Centre isimli römorkar tarafından çekilerek İzmir’e doğru çıkarılmıştı. 4 Ağustos tarihinde yola çıkan geminin, gemi takip sitesi olan Marine Traficc’te yer alan bilgilere göre İzmir düşman işgalinden kurtuluş günü olan 9 Eylül 2022 tarihinde İzmir açıklarında olması bekleniyor. 

BREZİLYA KARASULARINDAN ÇIKTI
Gemi yola çıktıktan sonra satış ihalesine karşı açılan davada Brezilya Yüksek Mahkemesi'nin, Nae Sao Paulo'nun çıkışını durdurma kararı aldığı ileri sürüldü. İlerleyişi süren geminin Brezilya karasularından çıktığı da öğrenildi. 

İZMİR AÇIKLARINDA DENETLENECEK!
İzmir açıklarında gemi denetimden geçecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo adlı gemiye ilişkin, "Gemide iddia edildiği gibi 900 ton değil, 9,6 ton asbest yükü bulunmaktadır. Bu ölçüm sonuçlarına göre, Nükleer Düzenleme Kurumu Başkanlığı tarafından geminin sökülmesinde sakınca bulunmadığı bildirilirse; geminin diğer kontrolleri yapılacak ve tehlikeli herhangi bir olumsuzluk söz konusu olursa gemi, hiçbir tereddüte yol açmadan aynı şekilde geri gönderilecektir.” açıklamasında bulunmuştu.  

GEMİ HAKKINDA
Nae Sao Paulo’nun 1 milyar 880 bin ABD doları karşılığında satın alan İzmir merkezli SÖK Denizcilik isimli şirket adına Brezilya’da faaliyet gösteren Cormack Marítima verilen izinlerin ardından işlemlerini tamamladı.

Bakanlığın 30 Mayıs 2022 tarihinde verdiği şartlı izne göre İzmir açıklarında şirket tarafından geminin radyasyon ölçümleri yapılacak ve radyoaktif madde bulunmaması ve geminin radyasyon ölçümlerinin fon seviyesi altında bulunması durumunda geminin yanaşmasına izin verilecek. Aksi halde gemi Brezilya’ya geri gönderilecek. 

1963’te Fransız donanmasında Foch adıyla görevine başlayan ve 2000 yılında Brezilya’ya satılarak Nae Sao Paulo ismini alan uçak gemisi kullanım ömrünü tamamlaması üzerine satışa çıkarılmıştı.  32 bin 800 ton ağırlığındaki, 265 metre boyundaki ve 32 metre genişliğindeki Clemenceau sınıfı uçak gemisinde 900 ton asbest olduğu ileri sürülüyor. 1 mikron asbestin dahi akciğer ve gırtlak kanserine yola açtığı biliniyor.

SOYER DİRENİŞ ÇAĞRISI YAPMIŞTI!
Türkiye’deki çevre ve emek örgütleri geminin Türkiye’de sökülmesine karşı çıkıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, gemiye karşı direniş çağrısı yapmıştı.

Nae Sao Paulo isimli gemiyi alan SÖK Denizcilik ve Ticaret Limited Şirketi’nin ortakları arasında Şükriye Yiğit, Celal Yiğit, Gönül Topçu, Mustafa Yiğit ve Ramazan Yiğit bulunuyor. 

Şirket, 2020 yılında Avrupa Komisyonu Onaylı Gemi Geri Dönüşüm Listesi’ne girdi.  Öte yandan gemiyi yapan Fransa’nın satış işleminde şart koştuğu söküm için Avrupa Birliği onaylı geri dönüşüm tesisinin seçilme zorunluluğu da bulunuyordu.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0