Baraja komşu cüruf alanı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aliağa’da sulama barajına ve ormanlık alana komşu olan tarım alanına cüruf depolama tesisi kurulması için ÇED sürecini başlattı.

Baraja komşu cüruf alanı!

İzmir’de bir dönem tartışmalara neden olan ve çevre örgütlerinin karşı çıktığı cüruf depolama tesislerine bir yenisi daha ekleniyor. Kardemir Çelik Sanayi Şirketi, İzmir’in Aliağa ilçesine çelikhane cürufu depolama ve geri kazanım tesisi kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kapısını çaldı.

Proje tanıtım dosyasına göre; cüruflar ilçenin Çıtak Mahallesi sınırları içinde kalan 60 bin metrekare büyüklüğündeki 4094 ada ve 2 nolu parselde depolanmak isteniyor. Tesiste 1 adet 450 metrekare büyüklüğünde geri kazanılan ürün (metal) stok alanı, 2 adet 1000 metrekare büyüklüğünde işlenmiş cüruf stok alanı, 1000 metrekare cüruf geri kazanım alanı, 2 bin metrekare işlenmemiş cüruf stok alanı yer alması planlanıyor. Tesiste yılda 1 milyon 200 bin ton cüruf atığının depolanması hedefleniyor.

Proje alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı haritasına göre “Tarım Alanı” ve “Atık ve Arıtma Tesisleri” alanında kalıyor. 1/25.000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı'na göre makilik-fundalık alan statüsüne sahip. Bakanlık tarafından son yayınlanan  1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda bu bölge atık bertaraf alanı olarak ilan edilmişti. 

3 KİLOMETREDE ZEYTİNLİKLER VAR
Cüruf depolanmak istenen etrafında tarım alanları ve ormanlık alanlar bulunurken, ÇED alanı Çıtak’taki DSİ’ye ait yapay sulama göletine 750 metre mesafe uzaklıkta. Yine ÇED alanının 3 kilometrelik yarı çapında zeytinlikler de yer alıyor. Tesisin açılması Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılanması Hakkındaki Kanunu'na da aykırılık teşkil ediyor. 

ÇED TOPLANTISI 23 HAZİRANDA

Projenin halkın katılım toplantısı ise 23 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirilecek. Toplantı yeri ve saati önümüzdeki günlerde kesinleşecek.

FOÇA’DAKİ TESİS KAPATILMIŞTI

Aliağa-Foça sınırında bulunan cüruf depolama tesisleri yıllarca kent gündeminde tartışmalara neden olmuş çevre örgütleri tesislere karşı doğaya verdiği zarardan dolayı tesislere karşı çıkmış ve kaldırılmasını istemişti. Cüruf tesisleri de sık sık yangınlarla gündeme gelmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi Foça’nın Ilıpınar, Kozbeyli ve Yeniköy mahalleleri arasındaki cüruf depolama tesisini geçtiğimiz yıl kapatmıştı. Kapatma gerekçeleri arasında cüruf depolama tesisinin, sunduğu bilgi ve belgelerin aksine geri dönüşüm değil bertaraf amaçlı depolama yaptığı, işyeri açma ve çalışma ruhsatının olmadığı, çevre ve insan sağlığı açısından sakıncalı olması yer alıyor.


2 PROJENİN DOSYASI BAKANLIK ÖNÜNDE!
Aliağa’nın Yukarı Şehit Kemal Mahallesi ile Çıtak Köyü alanındaki hali hazırda yapılması planlanan iki tesis bulunuyor. HABAŞ ve Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm şirketleri tarafından yapılması planlanan tesislerin proje dosyaları bakanlığın önünde. Önümüzdeki günlerde kararın çıkması planlanıyor. Tesislerin halkın katılımı toplantısı bölge halkının itirazları nedeniyle yapılamamıştı. Cüruf depolama tesislerinin tarım arazilerine ve yaşam alanlarına verilecek zarardan dolayı bölgede istenmiyor. 

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0