İNSAN BEYNİ İLK KEZ KABLOSUZ OLARAK BİLGİSAYARA BAĞLANDI

Yeni Bir Çağın Başlangıcı: İnsan Beyni İlk Kez Kablosuz Olarak Bilgisayara Bağlandı

İNSAN BEYNİ İLK KEZ KABLOSUZ OLARAK BİLGİSAYARA BAĞLANDI

Listelist’in haberine göre; ABD'deki Brown Üniversitesi ve Providence Veterans Affairs Tıp Merkezi ortaklığında geliştirilen yöntemde dünyada ilk kez felçli insanların hayatını kolaylaştıracak bir adım atıldı.

Uzay çağı adı verilen teknoloji devrimine her geçen gün biraz daha yaklaşıyoruz. Özellikle tıp ve bilim gibi alanlarda teknolojinin ilerlemesi yeni bir çağı da beraberinde getiriyor. Dizilerde, filmlerde görüp, kitaplarda okuduğumuz olayların gerçekleşmesine şahit oluyoruz. Yaşanan gelişmelere bir yenisi daha eklendi ve ABD’deki Brown Üniversitesi ve Providence Veterans Affairs Tıp Merkezi ortaklığında geliştirilen yöntemde dünyada ilk kez felçli insanların hayatını kolaylaştıracak bir adım atıldı. İnsan beyni ilk defa kablosuz olarak bilgisayara bağlandı.

Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler, insanların yaşadığı pek çok soruna çözüm buluyor. Özellikle yapay zekanın ortaya çıkmasından bu yana yaşananlar devrim niteliğinde

insan beyni

Bu kez de yine bilim kurgu filmlerini aratmayan bir ilke imza atıldı. ABD’li bilim insanları insan beynini ilk defa kablosuz olarak bilgisayara bağladı

insan beyni

ABD’deki Brown Üniversitesi ve Providence Veterans Affairs Tıp Merkezi ortaklığında geliştirilen yöntem bilim dünyasında gündem oldu.

IEEE Transactions on Biomedical Engineering adlı bilimsel dergide yayınlanan habere göre, yüksek bant genişliğine sahip kablosuz beyin-bilgisayar arayüzünün (BCI), klinik testinden başarılı şekilde geçtiği ifade edildi

insan beyni

Bilim insanlarının açıklamasına göre sistem; beyin sinyallerini “tek nöron çözünürlüğünde ve tam geniş bant kesinliğinde” iletebiliyor.

Felçli kişilerin sadece düşünerek bilgisayar ekranlarına yazı yazıp, komut vermeye veya robotik protezleri kullanmalarına olanak tanıyan yeni BCI (kablosuz beyin-bilgisayar arayüzü) ilk kez insan beynine bağlandı.

Uygulamada, BrainGate adı verilen teknolojinin klinik denemesinde bir kişinin beyin motor korteksine bağlanan küçük bir verici yer alıyordu.

Bu yeni teknolojinin denenmesi amacıyla teste katılan felçli kişiler sistemi kullanarak bir tablet bilgisayarı kullanabildi. Denemeye katılan kişilerin kablolu sistemlere benzer yazma hızlarına ve işaretleme-tıklama doğruluğuna ulaşabildiği ifade edildi

insan beyni

Uygulamanın sinirsel arayüz teknolojileri alanındaki en son ilerleme olduğu kaydedildi.

Brown Üniversitesi’nde görevli mühendislik profesörü Leigh Hochberg uygulama ile ilgili yaptığı açıklamada;

“Uyguladığımız sistem sayesinde beyin aktivitesini evde ve daha önce neredeyse imkansız olacak kadar uzun süreler boyunca takip edebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2021, 09:45

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0