CHP'li Bülbül'den tütün üreticisine destek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Süleyman Bülbül, yetki belgesi olmayan üreticiye getirilen tütün ticareti yasağı kararına tepki gösterdi.

CHP'li Bülbül'den tütün üreticisine destek

Tütün üreticilerinin Malatya ve Adıyaman'da 1 Temmuz'da yürürlüğe giren yasaya karşı günlerdir eylem yaptıklarına işaret eden Bülbül, "Tütün bölgenin en önemli geçim kaynağı.  Alınan karar yaklaşık 100 bin aileyi ilgilendiriyor.
Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’nın dayatması ile 2002 yılında çıkarılan Tütün Yasası sonrasında üretim ve ihracat azaldı. Ülkemizin en önemli marka değerlerinden biri olan tütünde ihracat azalırken ithalat hızla artıyor. Türkiye'nin en önemli tarımsal ürünlerinden birisi tütünde ülkemiz ne yazık ki yabancı şirketlerin pazarı haline geldi.
Tütün Eksperleri Derneği’nin 2020 Tütün Raporu’na göre, Türkiye 2020 yılında 51 bin 845 ton tütün ihracatına karşılık, 115 bin 459 ton tütün ithalatı gerçekleştirdi. Değer olarak bakıldığında ise, 2020 yılında 279 milyon dolarlık ihracata karşılık 562 milyon dolarlık tütün ithalatı yapıldı.
Girdi maliyetlerin artan tütün üreticisi, yabancı şirketlerle mücadele edemez hale getirildi. Şimdi de tütünle geçimini sağlayan üreticimizin emeğini şirketlere peşkeş çekiyor. Tütün üreticisi çok uluslu şirketlerin insafına terk edildi.
 İşsizliğin yoğun olarak yaşandığı bu bölgelerde yurttaşımız geçimini ne ile sağlayacak? İktidar tütünde aldığı bu karardan derhal vazgeçmelidir!" dedi.

Emre

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0