Su zamları Genel Kurul’da: Başkan Soyer’den zam açıklaması

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü Genel Kurul’u İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve İZSU Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi.

Su zamları Genel Kurul’da: Başkan Soyer’den zam açıklaması

Kurulda 2022 yılı içinde suya gelecek zam oranları belli oldu. 2022 yılı içerisinde Ocak ayından itibaren geçerli yüzde 18 ve Haziran ayı itibari ile geçerli olacak yüzde 15,5'lik iki zam uygulanması kararı oy çokluğu ile alınırken Başkan Soyer, zamlara ilişkin “Zamlar… Yıllık ortalama yüzde 26.85’e geliyor” dedi. Öte yandan İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2022 yılı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi. 3 milyar 800 milyon lira olarak belirlenen bütçesinin yüzde 47’si yatırımlara ayrıldı.

 İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü Genel Kurul’u İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve İZSU Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Soyer idaresinde gerçekleştirildi.

Kurulu’nda 2022 yılı içinde suya gelecek zam oranları belli oldu. 2022 yılı içerisinde Ocak ayından itibaren geçerli yüzde 18 ve Haziran ayı itibari ile geçerli olacak yüzde 15,5'lik iki zam uygulanması kararı oy çokluğu ile alındı. 

Bu kapsamda; 2022 yılında suya toplamda yüzde 34,5 oranında zam uygulanacak.

“BÜTÇENİN YÜZDE 47’Sİ YATIRIMLARA AYRILDI”

CHP Grubu adına konuşan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, pandemi dönemi vurgusu yaptı ve “Bütçeye baktığımızda İzmir’e en iyi şekilde hizmet etmek için hazırlanan bir bütçe olduğunu görüyoruz. Bütçe kapsamında; Zorlu pandemi sürecinde 2019-2020-2021 yıllarında hayata geçirilen su kaynaklarının yönetimi alt yapı ve arıtma sistemleri yatırımları için toplam 1 milyar 250 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştirildiğini görmekteyiz. 2022 yılı içinde bütçenin yüzde 47’sinin yatırımlara ayrıldığı görülmekte. Türkiye dünyadaki ekonomik ve sosyal gelişmelerden nasıl etkileniyorsa İzmir de bu gelişmelerden aynı şekilde etkilenmektedir. Pandemi süreci hem vatandaşların hem de kurumların karşısında ekonomik anlamda büyük zorluklar çıkarmıştır. Yaşanmakta olunan bu güçlükler, İBB belediyesinin öncülüğünde gerçekleştirilen projelerle büyük bir dayanışma içinde aşılmıştır. İZSU’nun da bu süreçte başarılı bir sınav verdiğini kabul etmeliyiz. 2022 yılı içinde bütçenin yüzde 47’si yatırımlara ayrıldı” dedi.

“KÖTÜ KOŞULLARA RAĞMEN YÜZDE 15 ZAMDA KALINDI”

İZSU tarafından yapılan yatırımlara ilişkin bilgi veren Kökkılınç, “Su hayattır. Bu kapsamda İZSU Genel Müdürlüğü, Ab standartlarında arıtma sayısı ve kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ile TÜİK verilerinde Türkiye’de lider konumundadır. İzmir’in atık sularının yüzde 97’si arıtılmaktadır. Bu sayede müsilaj sorunu İzmir’de görülmemiştir. Ülkemizde resmi olarak açıklanan rakamlara göre, 2021 yılı enflasyonu yüzde 19-20 aralığında seyrederken, üretici fiyat endeksi de yüzde 46.31’dir. Merkezi idarenin harç ve zamlarda öngördüğü yeninden değerleme oranı da yüzde 36’dır. Elektrik, doğalgaz, akaryakıt, hammadde ve döviz artışlarına bağlı olarak ekonomik dengelerin alt üstü olduğu bir süreçte İZSU Genel Müdürlüğü hizmetlerini kesintisiz olarak sürdürmüştür. 2021 yılının başında tüm bu kötü ekonomik ölçütlere rağmen yüzde 15 seviyesinde zamla kalınmış, başkaca bir zam yapılmamış fiyat uyarlamasına gidilmemiştir. Bu şekilde kurumca 2021 yılı için yaklaşık 80 milyon lira vatandaşımıza bırakılmıştır. 350 bin abonenin suyu ödenmemiş borçlara rağmen kesilmemiştir. Askıda fatura uygulaması ile 15 bin 548 vatandaşımızın 1 milyon 375 bin lira tutarında faturası ödenmiştir. Esnafımız için 3 ay boyunca faturalarında yüzde 50 indirim yapılmış, esnafımıza 9 milyon lira tutarında destek sağlanmıştır” diye konuştu. 

"MERKEZİ İDARE PAYLARI ARTIRMALIDIR"

İklim krizi ve kuraklık sorunu üzerinden merkezi iktidarın su yatırımlarının eksikliğini eleştiren Kökkılınç, “Bugün tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir iklim krizi yaşanmaktadır ve bu krizin en ağır sonucu da kuraklıktır. Bu noktada su kaynaklarının korunması, tasarrufu ve vatandaşların temiz suya ulaşımının kolaylaştırılması noktasında merkezi idarenin bazı tedbirleri alması ve yerel su idarelerini güçlendirmesi gerekmektedir. Bu tedbirlerin en başında su faturalarından yüzde 18 KDV’nin ve Çevre Tüketim Vergisinin kaldırılmasıdır. İZSU Genel Müdürlüğü gibi suyu yerelde yöneten idarelerin gelirinin yüzde 80’i su abonelerinden yüzde 15 İller Bankasından gelen paylardır. Merkezi idare bu payları arttırmalıdır. DSİ baraj yapan bir merkezi idare kuruludur. Yaptığı barajların bedelini faizi ile yerel idarelerinden almamalıdır. Barajların merkezi idare yatırımı olarak tüm yükümlüğünü üstelenmesi esas almalıdır. Bu konuda yasal bir düzenleme yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

2022 yılı zam oranları hakkında da bilgi veren Kökkılınç, şunları söyledi; “2021 yılının başında tüm bu kötü durumlara rağmen sadece 15 zam yapılmış ve başka zam uygulamasına gidilmemiştir. 2022 yılı için de ilk 6 ay yüzde 18, ikinci 6 ayda da yüzde 15 zam öngörülmüştür. Bütçenin son derece vatandaş odaklı olduğu görülecektir. CHP Grubu adına ‘Kabul’ yönünde oy kullanacağımızı belirtiyorum.”

“DAHA KÜÇÜK BİR YATIRIM BÜTÇESİYLE DAHA KÖTÜ BİR TABLO ORTAYA KOYACAK”

AK Parti Grubu adına konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, İZSU’nun yıllardır yapması gereken yatırımları yapmadığını ve bu nedenle sürekli aynı sorunların yaşandığını belirtti. 2022 yılında yatırım bütçesinin azaltılmasını da eleştiren Hızal, “Esasında burada benim İZSU ile ilgili anlatacaklarım aslında tekrara girecek. Geçen yıllarda anlattıklarımızdan farklı bir tablo olmayacak. Muhtemeldir ki önümüzdeki yıllarda da aynı şeyleri anlatacağız. Geçmiş geleceğin referansıdır. İZSU için de öyle. Bu tekrara girmemizin temel sebebi kenti yöneten sizlersiniz. Bu açıdan baktığımızda tekrara girmemiz bizim açımızdan sıkıntı ama anlaşılan sizin açınızdan değil. Diğer kurulardan İZSU’yu ayıran bir özellik olmalı. İZSU yatırımcı bir kuruluş olmak zorunda. Çünkü İZSU yatırımlarda en ufak bir kısıtlamaya gittiğinde İzmir’de sorunlar yaşanıyor. Dolayısıyla İZSU’nun yatırımlarını ortaya koyarken meseleye 2 açıdan bakması gerekir. Birincisi günlük ihtiyaçların giderilmesi ve diğeri de bugüne kadar İzmir’de altyapı anlamında İZS özelinde maalesef ki çözülmeyen ve her geçen yıl üst üste gelerek çözümsüz hale gelen sorunları ortadan kaldırmak adına ortaya koyduğu faaliyetler. İZSU denilince hangi sorunlar aklımıza geliyor? Bir, Körfez temizliği. İki, şehirdeki koku sorunu. Daha sonra aklımıza gelen soru yağan her yağmur sonrasında İzmir’de yaşanan seller ve taşkınlar. Bunların yanında da İzmirlilerin temiz suya erişimi. Bütün bunları ortadan kaldırılması için İZSU’nun bir bütçesi var. Geçen yıl 3 milyar 164 milyon olan bütçe bu yıl 3 milyar 800 milyonlara kadar çıkmış. Burada önemli olan rakamlar değil, ne kadarının yatırıma ayrıldığı. İZSU’nun bütçesi arttı ama aynı oranda İZSU’nun yatırım bütçesi arttı mı? Asıl mesele bu. Günlük faaliyetlerini zaten yerine getirmek zorunda. Ama bunun yanında İzmirlilerin yaşama kalitesini her gün aşağıya çeken sorunları ortadan kaldırmak adına nasıl adılar atılıyor? Buna bakılması gerekiyor. Zaten geçen yıl yeterince yatırımsal anlamda performans ortaya koyamadan İZSU daha yüksek bütçe olmasına rağmen muhtemelen çok daha küçük bir yatırım bütçesiyle daha kötü bir tablo ortaya koyacak. Biz kitapçıya yazdığınız hedefleri tutturacağınızı düşünmüyoruz” dedi.

“VERDİĞİNİZ SÖZLERİN EN AZINDAN YÜZDE 1’İNİ TUTUN”

İzmir’in en önemli sorunlarından birinin Körfez kirliliği olduğunu ifade eden Hızal, Başkan Soyer'in Körfez’e ilişkin söylemlerini hatırlatırken Körfez’in Büyükşehir ve İZSU tarafından kirletildiğini ifade etti ve “Körfez kirliliği… Esasında sorunlar bir bütün. Yağmur suyu hattını yapmadan körfez kirliliğini gideremezsiniz Bütün sorunların çözümleri bir bütün halinde geçiştirilmeli. Körfez denildiğinde aklımıza gelen ilk şey Sayın Tunç Soyer’in farklı tashihlerde Körfez’e ilişkin yaptığı açıklamalar. Bir söz verdi. ‘Körfez’de yüzeceğim’ dedi. Adaylık döneminde bir sirkülasyon projesinden bahsetmiş. 2019 mayıs ayında katıldığı bir programda ‘Biz öngörümüz en fazla 3 yıl içinde yüzülebilir bir Körfez’e sahip olmak. Bunu başaracağımıza da inanıyorum’ demiş. Daha sonra ‘Biz Körfez’i temiz tutarsak temizlememize gerek kalmaz’ da demiş. Burada bir itiraf var. Çünkü Körfez’e birçok noktadan kirli su akıyor. Biz bu akıl karışıklığının temel sebebinin de danışman kadrosunun Sayın Başkan’ı yanlış yönlendirmesi olduğunu düşünüyorum. Sizin 3 yıllık hedefinizin ve iktidar döneminizin sonuna yaklaştığımızda Körfez’in kirliğini Sayın Başkan Gediz Nehrinde aradı. Körfez’i biz değil Gediz nehri kirletiyor dedi. 4 günlük bir tura çıktı. Eğer 1800’lü yıllarda olsaydı bugün Gediz, kirliliğin temek sorun olduğu Mavişehir’de denizle buluşacaktı. Ama Foça’ya taşındı. O alana baktığımızda bir kirlilik olmadığını görüyoruz. Demek ki Körfez temizliği Gediz Nehriyle ilgili değilmiş. Kirlilik, iç Körfez dediğimiz alanda sorun. Bazı noktalarda o kadar feci bir tablo var ki deniz derinliği 30 santimetreye kadar düşmüş. Ama İBB, bizim tüm ısrar ve girişimlerimize rağmen orada bir dip temizliği yapmadı. En temek sorunumuz olan Körfez İBB ve İZSU eliyle kirletiliyor. Çok övündüğünüz derelerle kirletiliyor. Bu yıl 50 milyon bütçeyi Körfez temizliğine ayırıp 30 milyonluk hedef koyuyoruz. Başsın Soyer, 4-5 günlük gezinin sorunda büyük hedeflerle açıklama yapıyor.  Gezi ile ilgili en güzel açıklamayı partiliniz Turgutlu Belediye Başkanı yaptı ve herkes kendi bahçesinin önünü temizlesin dedi. Meseleyi buradan alıp başka yere taşımak kimseye faydalı olmaz.  Körfez meselesinde 3 yıllık süre doldu, ya da dolmak üzere. 5 yıllık süre içinde az bir süreç kaldı. Akıl karışıklığın ortadan çıkarın en azından dönem sonuna kadar olan süreçte bir faaliyet içine girin ve dönem sonunda da büyük ihtimalde iktidara biz geleceğiz ve ortaya koyduğunuz hedefleri de yerine getireceğiz. Ancak siz en azından en azından bu 2 yıllık süre içinde verdiğiniz sözlerin yüzde 1’ini yerine getirin” diye konuştu. 

“İNKAR EDİLEREK BU SORUN ÇÖZÜLMEZ”

Özellikle sıcak havalarda yaşanan koku sorununa da değinen Hızal, “İzmir maalesef yazın kokan, kışın taşan bir şehir haline geldi. İzmir’in körfez sorunun yanında bir de taşkın sorunu var. Yağmur mevsimi geldi Geçen gün meydana gelen küçük yağmurlar,  Kemeraltı’nı bastı. İzmir’de yapan yağmurun miktarına bakılmaksızın taşkınla yaşanıyor. 25 yıldır bu kenti siz yönetiyorsunuz ve 25 yıldır bu şehrin altyapısı için hiçbir yatırım yapılmadı. Siz kendinize her yıl bir hedef koyuyor. Hedeflerinizi tutturamıyorsunuz görev süreniz boyunca yapılan toplam yağmur suyu hattı 81 kilometre. Hedefiniz yıllık 100 kilometreydi. Her seferinde çıkıp şu kadar bütçe ayırdık ne demek? Bunu söylemekle sorun çözülmüyor. Sizin bu hızla gitmeniz AK Parti iktidarında bu bütçenin nasıl kullanıldığını söyleyecek. İzmir’de bir koku problemi var. Tüm altyapı sorunlarından ortaya çıkan ve İzmir'e hiç yakışmayan bir koku sorunu. İzmir'de bir koku problemi var mı?  Var. Mevsimsel dönemlerde yoğunlaşarak devam eden bir problem. Bunun nedeni ne? Altyapı ve kanalizasyon. Kanalizasyon hattının ayrıştırılmamış olması. Türkiye de tek örneği. Kokunu kaynağı körfez, kanalizasyon sistemi ile yağmur sisteminin ayrıştırılmamış olması, derelerin bakımının yaptırılamamış olması. Sadece birkaç noktada birkaç okunuşlar ile bu problemleri çözmeniz mümkün değil. İzmir gerçekten çok güzel bir şehir. İnkar edilerek bu problem çözülmez” ifadelerini kullandı.

“İZMİR’İN SUSUZ KALMASININ ÖNÜNE GEÇEN MERKEZİ HÜKÜMETTİR”

Merkezi iktidar tarafından yaptırılan, su sızdırdığı ve gereken verimi vermediği gerekçesiyle CHP tarafından sıkça eleştirilen Gördes Barajı’na ilişkin yapılan eleştirilere de yanıt veren Hızal, “Gördes Barajı ya da merkezi iktidarın yatırımlarına ilişkin gelen eleştiriler… Evet Gördes Barajı’ndan planlanan oranda su gelmedi .Bunun da nedeni kuraklık. Bugüne kadar o barajdan İBB’ye gelen su miktarı 55 milyon metreküp civarında. Bugüne kadar İBB’nin, Gördes Barajı için verdiği para, 55 milyon lira. Vade 30 yıl. 30 yıllık bir kredi yapılmış. Şu bilinmeli: Gördes Barajı’ndan alınmayan suyun parasını vermiyorsunuz. Yapılan tesisin ücretini veriyorsunuz. Siz vatandaşa su verirken parasını alıyorsunuz. Merkezi hükümetlerin yatırımları olamasaydı maalesef İBB’nin yatırımsızlıklarından, başarısızlıklarından ve beceriksizliklerinden dolayı İzmir susuz kalacaktı. İzmir’in susuz kalmasının önüne geçen merkezi hükümettir” dedi.

“25 YILDIR NEREDEYDİNİZ”

Hızal, mevcut ekonomik durumların yatırımsızlığa bahane olmayacağını ifade etti ve sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “Bu yıl bütçenin yatırımında kısıtlamaya gittiniz. Bu da daha az hizmet demektir. Çıkıp doların geldiği noktayı söylüyorsunuz Peki 2 yıldır ya da 25 yıldır neredeydiniz? Bu 1 yılın öncesinde ne vardı? Neden yapmadınız? Kim engelledi sizi? İşte sizinle bizim aramızdaki fark bu. Biz sizi neden yatırım yapmıyorsunuz diye eleştiriyoruz. Siz neden yatırım yaptınız diye eleştiriyorsunuz İZSU’nun genel performans ve bütçe tablosu ortada. Daha iyisiyle karşılaşmak isteriz bugün geçen yıldan dahi daha kötü bir bütçeyle karşı karşıyayız. Dolaysısıyla biz AK Parti grubu olarak 2022 bütçe tasarısına ‘Hayır’ yönünde oy kullanacağız.”

“BU HIZLA GİDİLİRSE SORUN 20 YILDA ÇÖZÜLÜR” 

MHP Grubu adına konuşan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise; yaşanan sorunlara ve çözümlerine ilişkin Büyükşehir’e birtakım sorular yöneltti ve “İzmir’deki en önemli altyapı sorunu yağmur suyu ve pis su kanallarının birleşik olmasıdır. 2022 yılında yapımı öngörülen yağmur suyu hattı 142 kilometre. Ama İzmir’in ihtiyacı 5 bin kilometre. Bu hızla gidilirse sorun 20 yılda çözülür. Bu şekilde devam ettikçe İzmir kokmaya devam eder. İzmir kışın taşan yazın kokan bir şehir olur. Yağmur suyu ve atık suların ayrılması çok önemlidir. Bizim İBB olarak bir an önce yağmur sularının ayrıştırılmasını tamamlamamız gerekmektedir. Pis su kanallarında toplanan yağmur suları arıtma tesislerine yük bindirdiği gibi Körfez2e akıp koku ve kirliliğe neden olmaktadır. İkinci önemli sorun ise kuraklık nedeniyle içme suyunun azalmasıdır. Performans programın yetersizliği o anlamda da görülmektedir. Soru bir, İZSU içme suyu master programını ne zaman güncelledi? İki, deniz suyundan içme suyu elde edilmesine zaman gerçekleşecek? Soru üç, Gaziemir ve Karabağlarda akan kili ve kokulu su dorunun bir daha yaşanmayacağınız söyleyebilir misiniz? Soru dört, İzmir neden hala Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanmaktadır? Şu anda barajların doluluk oranı nedir, yeterli olduğunu düşünüyor musunuz, aldınız tedbirler nelerdir? Acil olarak içme suyu master planı hazırlanmalıdır. Şehrin altyapı çalışmalarına fazladan kaynak ayrılarak kayıp-kaçak önlenmelidir. Acilen yağmur suyu kanalları birleşik sistemden ayrılmalıdır. Yer altı barajları inşa edilmeli ve yağmur suları bu barajlara rezerv edilmelidir. Tarım, sanayi ve inşaat gibi sektörlerinde kullanılan yeraltı sularına denetleme getirilmelidir. Tarımda vahşi sulama sona ermelidir. Evet şu anda yağmur suyu ayrıştırması yapılıyor. Bu yapılırken kentimizde nüfus artışı da devam ediyor. Ayrıştırma yapılırken bu da dikkate alınmalı. Bu performans ve bütçe tasarısı İzmir’imize hayırlı olsun. İnşallah eleştirilerimizle ilgili biz mahcup oluruz. Umarız beklentimizin üzerinde bir performans olur” dedi.

“TÜM KURUM VE KURULUŞLAR ZORLU BİR SÜREÇTEN GEÇİYOR”

İYİ Parti Grubu adına konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç ise İZSU’nun tüm dünyada etkili olan zor koşullara rağmen etkili çalışmalar yürüttüğünü belirtti ve şunları söyledi; “Bütçemizi dünyanın içinde bulunduğu iklim krizine karşı ülkelerin ortak çözüler aradığı bir dönemde görüşüyoruz. Tüm kurum ve kuruluşlar zorlu bir süreçten geçiyor. İZSU'nun 2021 yılı faaliyetlerine bakıldığında içme suyu temini, yeni su şebekelerinin yapımı, kanal bakımlarının yapılması, dere ıslah çalışmaları gibi konularda özverili çalışmalar yapmış. Ülkemizde çalışan tüm kuruluşlar zorlu bir süreçten geçiyor. İZSU 2020 faaliyetlerine bakıldığında yetkili olduğu arıtma tesislerinden içme su temini, mevcut şebekenin korunması, kanal altyapısını bakımı, dere ıslah çalışmaları, yağmur suyu kanalları yapımı konuların özverili çalışmalar yaptığını görmekteyiz. İZSU bütçemizin tüm kentimize hayırlı olmasını dilediğimizi belirtirken, bütçeye İYİ Parti Grubu olarak 'evet' oyu kullanacağımızı söylemek istiyorum" diye konuştu.

ŞAKRAN PLANI MHP’DEN ‘EVET’ OYU GETİRDİ

MHP’li meclis üyesi Hakan Şimşek ise dikkat çeken bir konuşma yaptı ve AK Parti ve MHP Grup Başkanvekilleri bütçeye ‘Ret’ oyu kullanacaklarını açıklamalarına rağmen Aliağa Şakran’daki kanalizasyon çalışmalarının bütçeye koyulması nedeniyle bütçeye ‘Kabul’ yönünde oy kullanacağını belirtti ve şunları söyledi;  “Siyaseten bir açık pozisyona düşmek istemem. 2019’un Nisan ayından beri burada söylemini yürüttüğüm Şakran’ın kanalizasyonu ve arıtma tesisinin 2022 yılı bütçesine girmiş olması benim grup adına burada bu bütçeye ‘Hayır’ dememe engel oluyor. Ben bu bütçeye ‘hayır’ dediğimde ayarın öbür gün bu yaşa gelmiş olan bir siyasetçi olarak karşımdaki siyasetçilere bu kozu vermem. O yüzden sahsım adına 2022 İZSU bütçesine burada ‘Evet’ oyu vereceğim. Ancak 2022’de yapılmazsa vay halinize.”

“İZSU İLÇEMİZE 121 MİLYON LİRALIK YATIRIM YAPTI”

Söz alan Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı ise İZSU’nun Kemalpaşa’da çok büyük yatırımları hayata geçirdiğine dikkat çekti ve “İZSU Kemalpaşa tarihinin en büyük yatırımını yapmış durumda. Fosseptiklerin arıtmaya gelmesi başı başına büyük bir çalışma. İZSU, İzmir’in en değerli tarım bölgelerinden bir olan ve 2 organize sanayi bölgesini içinde bulunduran Kemalpaşa’ya yaptığı dev yatırımları sürdürüyor. İZSU ilçemize 121 milyon liralık bir yatırım yaptı. Pandemi ve depremden sonra Kemalpaşa’ya rağbet arttı. Şehirden ilçeye akın başladı. Büyükşehir Belediyemiz bunu gördükten sonra altyapı yatırımlarını artırdı. İZSU Kemalpaşa’da ileri biyolojik atık su arıtma tesisiyle birlikte Gediz Deltası’nın korunması için önemli bir adım atmış oldu. İZSU ilçede yürüttüğü çalışmalar kapamasında yeni bir atık su artırma tesis kurmaktadır. Bu tesis günlük 5 bin metreküp atık su arıtarak İzmir’in 69. Atık su arıtma tesis olacak. 25 bin kişiye hizmet verecek olan tesisin, 2022 yılının başında hizmete açılması bekleniyor. İZSU yarıca Gökçeyurt Mahallesi’nde sondaj kuyusu çalışmasına devam etmektedir. Aslında ben sondaja karşıyı, bizim yeraltı sularımız yeterli. O nedenle bunu halkımız kazandırsak daha iyi olur diye düşünüyorum. Ben sizlere ve İZSU ekibine çok teşekkür ediyorum. Ne zaman telefon açıp eksiğimiz olduğunu söylesek hızır gibi yetişiyorlar. Çok teşekkür ediyorum” dedi.

"DERE YATAKLARIMIZDA CİDDİ İYİLEŞTİRMELER YAPILDI"

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ise, “2019 yılından bugüne İZSU Çeşme’de devletimizin yaptığı en büyük yatırım hamlesini yaptı. 255 milyon liraya yaklaşan bu yatırım birçok konuyu kapsıyor. Ama en önemlisi İZSU yönetiminin Çeşme Belediyesi ile koordineli olarak çalışması ve her aradığımızda karşımızda bu yönetimi bulmamızdı. İçme suyumuzun önemini bu pandemi döneminde tüm dünya gördü. Çeşme’mizin eskimiş olan altyapısındaki kaçaklar hepimizin malumuyken bu sene yapılan yatırımlarla kayıp kaçak kısmımız çok büyük bir oranda giderildi. Dere yataklarımızda ciddi iyileştirmeler yapıldı” diye konuştu.

ERİŞ'TEN TEŞEKKÜR

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş de, merkezi hükümetin prosedürüne takılan bazı proje ve yatırımlardan örnekler verdi. İZSU çalışmalarını hatırlatan Başkan Eriş, “Bölgeme, ilçeme destekleri için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“YOK DEMEK GÖZÜNÜ KAPATMAK DEMEK”

Tüm konuşmaların ardından konuşan Başka Soyer, konuşmasına Gördes Barajı konusunda yapılan tartışmalara değinerek başladı. Barajın projelendirmesinde birhata olduğunu üzerine basarak söyleyen Soyer, “Dünyanın her yerinde bu böyle. İktidar çok iyi iş yaptığını söyleyecek, muhalefet de yeterli görmeyecek. Bu siyasetin doğasında var. İnsanlık içinde bulunduğu durumla hiçbir zaman yetinmediği için daha iyisini nasıl yaparız diye kafa yorduğumuz için daha iyiye doğru yolculuk içindeyiz bu nedenle muhalefetteki arkadaşlarımızın beğenmemesi çok normal. Sonrasında birbirimizden ilham alacağımız faslı başlatmak lazım. 3 başlıkta hızlıca toparlamak istiyorum. Birincisi Gördes Barajı… kendi gözlerimle de gördüm. Kuraklıkla alakası yok. İzmir’deki tüm barajlarımız ortalama yüzde 40-50 doluluk oranında. Sadece Gördes Barajı yüzde 1 oranında dolu. Muhakkak bir proje hatası var. Böyle bir hata var. Yok demek gözünü kapatmak demek. Madem öyle neden devam ettiniz diye soruldu. Nasıl bırakalım o kadar yatırım yapılmış. Devam edeceğiz Suyu  bekleyeceğiz Biz 600 bin küsur su almayı beklerken 190 bin metreküp su almışız. Arkadaşlarımız en azından faizini ödememek için müzakere etti ama onu da aldılar Biz, DSİ ile çalışmak zorundayız. DSİ bürokratlarıyla iletişimimiz iyi. Ancak siyaseten de buna destek olunması lazım. Beraber çalışmak mecburiyetindeyiz” diye konuştu.

"YILLARDIR VAR OLAN BİR ŞEYİ BOZUP YENİDEN YAPIYORSUNUZ"

Körfez konusundaki eleştirilere de değinen Başkan Soyer, neden sirkülasyon kanalları yapmadıklarını açıkladı ve ““Körfez’de dip temizliği… Bakanlığın işi değil mi? Bakanlığın bunun için bir birimi var. En son 2018 Mayıs ayında bir temizlik yapmışlar. Ben AK Partili arkadaşlarımızdan rica ediyorum. Nasıl ki Körfez2in dip temizliğiyle ilgili bir şeyler söyleniyor, bunu beraber yapalım. Bakanlık bizim memleketimizin bakanlığı. Bize destek vermeleri lazım. Ayrıca şuna da bakmamız lamı. Bizim sirkülasyon kanalı açmak yerine derelerin ıslahına önem vermemizin nedeni şu: Evin kapısı penceresi açıkken temizlik yapmak gibi. Önce temizliği yapmamız lazım. Bu nedenle öncelikle yağmur ve atık su kanallarını ayrıştırıyoruz. Bu kelimelerle söylenen bir şey değil. Yolu kaldırıyorsunuz, trafik akışı kesiliyor, yıllardır var olan bir şeyi bozup yeniden yapıyorsunuz. Kilometreler söyleniyor. 100 metresini yapmak bile o kadar zor ki! Kolay bir iş değil. Ama bizim de bu şehre borcumuz. Körfez’in başka türlü temizlenemeyeceğini bildiğimiz için bunu yapmak zorundayız. Ayrıca Narlıdere ve Çiğli artırma tesislerinin yükünü azaltmış olacağız” dedi.

“EGE BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANI OLARAK GİTTİM”

Gediz gezisine gelen eleştirilere de değinen Başkan Soyer, geziyi Ege Belediyeler Birliği Başkanı sıfatıyla yaptığına dikkat çekti ve şunları söyledi; “Tespitler konusunda çok büyük farklılıklarımız olmadığını düşünüyorum. Ama yönetmeler konusunda farklılıklarımız olabilir. Gediz meselesine gelmek istiyorum. Ben oraya İBB Başkanı olarak gitmedim ki Ege Belediyeler Birliği Başkanı olarak gittim. Bu benim sorumluluğum. Bizim şunu sormamız gerekiyor: Gediz on yıllardır zehir akıtıyor. ‘İç körfeze gelmiyor, dış körfeze gidiyor…’ Ne fark eder? Bizim topraklarımız zehirleniyor. Teşekkür beklemiyorum ama anlamanızı bekliyorum. On yıllardır kimse bu sorun için bir şey yapmamış. Kuraklık, iklim krizi, yanlış tarım ürün deseni var yetmedi bir de toprakları zehirliyoruz. Ne yapalım? Seyirci mi kalalım? Gittik. İyi ki de gitmişiz. 60 tane suç duyurusunda bulundum. Hatta bir arıtma tesisi projesi üzerinde de çalışıyoruz. Bu vatan hepimizin. Bir orman yanarken bir grup ağacın kendini kurtarması mümkün değil. Bizim el ele vererek nasıl kurtuluruz düşünmememiz lazım. O zaman genç insanlar siyasete daha fazla ilgi duyuyorlar. İZSU hakikaten canla başla çalışıyor. Bütün arkadaşlarımın emeklerine sağlık.”

“YILLIK ORTALAMA 26,85’E GELİYOR”

Son olarak zamlar konusunda açıklama yapan Soyer, “Zamlar… Yıllık ortalama yüzde 26.85’e geliyor. Şunu değerlendirmek lazım. Meclis başkanları arkadaşlarımızdan rica ettik. Belediyeler, katı atık bedellerini zamlamıyorlar. Biz bir yandan yüzde 15 zam verirken bir yandan da bunu geri çekiyoruz. Bu nedenle çok da büyük bir zam oranı olmuyor. Ödemiş ile özel bir durum var onu biz çözüyoruz. Son olarak da İzmir’in musluklarından akan değerleri İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tespit ediyor. Bu tespitler sonucunda İzmir2in 11 metropolünde yüzde 100, 19 ilçemizde de yüzde 95 içilebilir seviyede. Bu nedenle KDV rahatlıkla yüzde 18’in altına indirilebilir” dedi.

BÜTÇEYE ONAY

Konuşmalarının ardından oy çokluğuyla onaylanan bütçe kapsamında 3 milyar 800 milyon liranın 1 milyar 789 milyonluk payı yatırımlara ayrıldı. Böylece Toplantıda İZSU Genel Müdürlüğü 2022 Mali Yılı Performans Programı ile 2022, 2023, 2024 yıllarını da içeren Mali Yılı Bütçe Taslağı oy çokluğuyla kabul edildi.

BÜTÇENİN DETAYLARINDA NELER VAR?

İZSU Genel Müdürlüğü, önümüzdeki yıl tarihinin en büyük yatırımlarını hayata geçirmeyi hedefliyor. Yağmur suyu ayrıştırma hatları ile Körfez’i yeniden eski günlerine döndürecek projeleri başlatan, kentin atık su arıtma kapasitesini artıran ve arıtma kalitesini geliştiren tesislerin temelini atan, 30 ilçede kesintisiz ve sağlıklı içme suyu için çalışma yürüten İZSU, 3 milyar 800 milyon liralık 2022 yılı bütçesinin 1 milyar 789 milyon liralık bölümünü yatırımlara ayırdı.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0