Ödemiş’te köylülerden 'maden' protestosu: Sarı öküzü alamayacaksınız!

İzmir’in Ödemiş ilçesi Gerçekli köylüleri, mera alanlarına, ovalarına açılmak istenen maden ocağına itiraz etti.

Ödemiş’te köylülerden 'maden' protestosu: Sarı öküzü alamayacaksınız!

Ödemiş’in 5 köyünde Akfeld Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından açılmak istenen feldspat maden ocağının ÇED toplantısı, köylülerin protestosu üzerine yapılamadı. Köylüler, “Dağlarımıza, topraklarımıza bir kazma dahi vurdurursak, bir maden firmasına dahi teslim edersek bunun arkası gelecektir. Bu dağlar bizim sarı öküzümüzdür. Sarı öküzü verirsek bütün dağımız ovamız gidecek” tepkisini gösterdi.

İzmir’in Ödemiş ilçesinin Kışla ve Gerçekli, Kurucuova, Kaymakçı ve Uzundere köylerinin meralık alanlarının Akfeld Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından 150 yıllığına kiralandığı iddia edildi. Seramik ve cam yapımında kullanılan Feldspat malzemesi için açılmak istenilen maden ocağı ile kırma eleme tesisinin ÇED toplantısını köylüler protesto etti.

HARMAN DALI OYNAYARAK PROTESTO ETTİ

Gerçekli köylülerinin bugün yaptığı kalabalık protesto sırasında renkli görüntüler yaşandı. Köylüler, Harman dalı oynarken, sarı renkli bir öküze “Beni alamayacaksınız” afişi giydirildi. Kadınlar, “İzmir’in dağlarında çiçekler açar”, "Dinamit değil kuzu sesi", "Taş kırığı yenmez", "Maden değil küçük Menderes" yazılı renkli dövizleri taşıdı. Kaymakçı ve Gerçekli'deki toplantılar köylülerin ve katılımcıların itirazı sonucu yapılamadı.

TARİHİ KENTLER DE VAR 

Öte yandan köylüler, 30 bin hektarlık alanı kapsayan 5 köye açılmak istenen maden ocağı alanında zeytin ve incir ağaçları, aynı zamana tarihi kentlerin olduğunu savundu.

"BURAYI MADENCİYE VERMEYECEĞİZ"

Zeytinlik ve incirlik alanlarının çiçeklenme döneminde dinamit, kırma ve eleme çalışmaları ile ortaya çıkacak tozlardan etkilenebileceğini de ifade eden köylüler, “Madenci defol, bu memleket bizim”, “Gerçekli bizimdir bizim kalacak” sloganları attı.

Bir vatandaş, “Geleceğimiz orada, geçim tarlamız orası. Çocuklarımızın geleceği parlak olsun istiyorum. Biz burayı madenciye vermeyeceğiz” dedi.

"BU DAĞLAR SARI ÖKÜZÜMÜZDÜR"

Maden istemediğini söyleyen bir başka vatandaş ise, “Dağlarımıza, verimli topraklarımıza eğer bir kazma dahi vurdurursak bir tane dahi maden firmasına teslim edersek bunun arkası gelecektir. Dağlarımız, ovamız kirlenecektir. Bu dağlar bizim sarı öküzümüzdür. Sarı öküzü verirsek bütün dağımız ovamız gidecek” diyerek maden firmasına itiraz etti.

MAHALLE MUHTARI VE AVUKATLAR TUTANAK TUTTU

Köylülerin ve avukatların itirazına rağmen, Çevre, Şehircilik ve İklim İl Müdürlüğü ekipleri ve firma temsilcisi, toplantının yapılacağı kahvehanenin Ödemiş Belediyesi tarafından mühürlendiği, toplantının duyurulan yerde yapılamadığını tutanağa işlemedi. Bunun üzerine mahalle muhtarı, avukatlar ve kent konseyi başkanı bu durumu kendileri ayrıca tutanak tutarak imza altına alırken, ÇED süreci için gereken halkın bilgilendirme toplantısının yapılamadığını bildirdi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0