Millet İttifakı'ndan 'EYT' mesajı: İktidarımızda bu sorunu çözeceğiz

CHP ve İYİ Parti İzmir İl Başkanlıkları, EYT'lilerin mağduriyetlerine dikkat çekmek için Kemeraltı Meydanı girişinde toplandı.

Millet İttifakı'ndan 'EYT' mesajı: İktidarımızda bu sorunu çözeceğiz

CHP İl Başkanı Deniz Yücel ile İYİ Parti İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, EYT'lilerin haklarının gasp edildiği gerekçesiyle hükümete sert tepki gösterirken "Milet İttifakı’nın iktidarında EYT'lilerin mağduriyetlerini gidereceğiz" mesajını verdi.

CHP ve İYİ Parti İzmir İl Başkanlıkları, emeklilikte yaşa takılanların (EYT) mağduriyetlerinin giderilmesi ve haklarının teslim edilmesi için, Konak Meydanı Kemeraltı girişinde bir araya geldi. Düzenlenen basın açıklamasına CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, Saadet Partisi İzmir İl Başkanı Mustafa Erduran, CHP İzmir Milletvekilleri Atila Sertel, Tacettin Bayır, İzmir EYT Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Başkanı Doğan Türker, belediye meclis üyeleri ve EYT mağdurları katıldı.

“DİCLE’NİN KIYISINDAKİ KOYUNA BAKMASINA GEREK YOK”

Düzenlenen basın açıklamasında ilk konuşmayı CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel yaptı. Yücel, “Her türlü olumsuzluğa rağmen hayata tutunmak için çalışan, emek veren sosyal güvenlik primini ödeyen, emekliliği hak eden ama emeli olamayan vatandaşlarımız için bir aradayız. Onlar, iktidarın sadece seçim zamanı hatırlayıp vaatler bulundukları, sonra unuttukları, mağdur etmeye devam ettikleri EYT olarak bilinen dostlarımız. En başta söylemek isterim ki EYT’lilerin hakları gasp ediliyor. Devletin yöneticilerine, idarecilerine güvendikleri ve inandıkları için Saray tarafından görmezden geliniyorlar. Saray demişken AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sormak istiyorum. Kendileri sık sık şunu söylüyor: Dicle kenarında kurdun kaptığı koyun bile benim mesuliyetim altındadır. Bir koyunun hakkını düşünen Erdoğan ve AKP iktidarı iş milyonlarca EYT’liye gelince gözünü kulağını kapatıyor ve sesleri çıkmıyor. Dicle’nin kıyısındaki koyuna bakmasına gerek yok. Gözün önünde milyonlarca yurttaşın emeğini, hakkını, geleceğini çalanlar var. Üstelik EYT’lilerin hakkını kapanla gasp edenler kurtlar değil, Ankara’da makam koltuklarında olanlar, Saray’da başkancılık oynayanlardır” ifadelerini kullandı.

“EYT’LİLER AKP TARAFINDAN GÖRMEZDEN GELİNMEKTEDİR”

Yücel, hükümetin politikalarının Anayasa’da yer alan sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmadığını ve halkı açlıkla sınadığını belirterek eleştirilerini şu cümlelerle devam ettirdi:

“Ülkemizde emeklilerin hali içler acısıyken, sayıları 5 milyonu aşan EYT’liler işsizlik, yoksulluk ve açılıkla mücadele etmektedir. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi yapılmış vatandaşlar EYT hak arama faaliyetlerini sürdürmekte ve sınıfsal adalet arayışı haline girmişlerdir. İşe girdiklerini, kaç gün prim ödeyeceğini, kaç yıl çalışması gerektiğini ve ne zaman emekli olacağını bilen EYT’liler AKP tarafından görmezden gelinmektedir.
Çok açıktır ki saray ve AKP iktidarı bu sorunu çözmeye hiçbir zaman niyetlenmemişlerdir. Bunu bakanların birbiri arasındaki danışıklı dövüş gibi, birisini “Konuyu gündemimize alıyoruz”, diğeri “EYT’lilerle ilgili çalışmamız yok ama ileride olur” şeklinde adeta insanlarla dalga geçen, insanların onuru ve umutlarıyla oynayan açıklamalardan net bir şekilde anlıyoruz.”

“HÜKÜMETİN SİYASİ BİR TERCİHİDİR”

EYT’lilerin hizmet sürelerini tamamlamalarına rağmen emekli olamamalarını ‘hükümetin siyasi bir tercihi’ olarak nitelendiren Yücel, “Kur manipülasyonlarıyla hiçbir emek sarf etmeyen oturduğu yerden milyonlar kazanmasını sağlayan şahsım hükümetinin yoksullukla boğuşan halkımızı acılar üzerine kurduğu sisteme ilk seçimde son vereceğiz. İktidarın her türlü iftira, çamur atmasına, hedef göstermesine rağmen 31 Mart yerel seçimlerinde Millet İttifakı olarak bunu başardık. Yine başaracağız ve EYT’lilerin uğradığı haksızlıklara son vereceğiz. EYT mağdurlarının taleplerine kulak tıkayarak “Erken yaşta emekli olup 2 maaş alacaklar” diyerek “Maliyeti yüksek. Kaynak yok” diyerek kapıları kapatanlar, seçimler yaklaştıkça tehlikeyi görerek çalışmalara başladıklarında sürekli yineliyorlar. Ama bu çalışmalar neden bir türlü bitmek bilmiyor. Kendi yandaşlarına 3’er 4’er ballı maaşlar tahsis edenler iş EYT’lilere gelince EYT’lilerin emekli olduktan sonra 2. maaş için çalışacaklarını ve ekonomiye yük olduğunu söyleme küstahlığını yapıyorlar” diye konuştu.

“EYT’LİLERİN SORUNLARINI ÇÖZMEYE TALİBİZ”

EYT’lilerin mağduriyetlerinin CHP’nin iktidarında son verileceğinin altını çizen Yücel “EYT mağdurlarını sorunlarını bilimsel bütçe hesaplamaları ve hak temelli yasal düzenlemelerle çözmeye talibiz. Bu iş için kaynak hazır. Yapılan israfı önleme, yandaşları zengin etmeye son vermek için kaynak yeter bile. Dünyanın hiçbir yerine görülmemiş haksızlığa maruz kalan EYT’lilein haklı taleplerini meydanlarda, alanlarda, TBMM’de ve her mecrada gündeme getirmemiz iktidarı belirli düzenlemeler yapmaya mecbur kılabilir. Ancak şunu kimse unutmasın. Bu düzenlemeler hiçbir şekilde samimiyetle ve gönülden yapılarak bir iş değiş, şahsım hükümeti ve AKP’nin kelimenin tam manasıyla seçime yatırımı olacaktır” şeklinde konuştu.

“EYT BİR VİCDAN SORUNUDUR”

Yücel’in ardından konuşan İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, ise yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 10’unun EYT mağduru olduğuna dikkat çekerek, “Hükümet bu konuda şeffaf veri sağlamadığı için tam sayı bilinmiyor. Ama bizim bilgimize göre 5 milyona yakın mağdur var. Yetişkin nüfusun neredeyse yüzde 10’u EYT mağduru. Milyonlarca mağdur arsında işsiz olanlar da var. Neden mağdurlar? Bir kabahat mi işlediler? Hayır. Tam tersine yıllarca çalıştılar. Alın teri döktüler, yıllarca vergilerini verdiler. Yıllarca sigorta primlerini ödediler. Emeklilik için gereken her şartı yerine getirdiler. Aralarında 10 bin gün prim ödemiş arkadaşım var ama EYT mağdurlarına deniyor ki “Emekli olamazsın bekleyeceksin.” Milyonlarca sığınmacıya ücretsiz sağlık hizmeti verilirken bu ülkede yıllarca alın teri dökmüş, T.C’nin kanunlarına riayet ederek çalışmış vatandaşlarımıza ‘Sen sağlık hizmeti alamazsın’ diyorlar. Yıllarca devletine her türlü katkıyı sağlanmış bu insanlarımıza sen bekle kaynak yok deniyor. Beceriksiz ekonomi yönetimi sebebiyle yılda 200 milyar liranın üzerinde faiz ödüyoruz. Ama ekonomi bu hale getirenler zam üstüne zam alırken EYT’lilere kaynak yok deniyor. 5 müteahhite döviz üzerinden garanti ödenirken EYT’lilere kaynak yok deniyor. EYT sorunu bir kaynak sorunu değildir. EYT sorunu bir vicdan, niyet ve bir tercih sorundur. Çok şükür bizim vicdanımız temiz, niyetimiz bellidir. İnşallah ilk seçimlerde vicdanı körelmiş bu hükümeti görevi teslim aldığımızda EYT sorunu nasıl çözülecekmiş görecekler” dedi.

“MİLLET İTTİFAKI’NIN İKTİDARINDA BU HAKLARA KAVUŞACAKSINIZ”

Kırkpınar, Millet İttifakı’nıın iktidarında ekonominin başına liyakatli insanları getirerek kaynak yaratacaklarını vurgulayarak, “EYT sorunu çok kaynak gerektiren büyük bir sorun değil. Bu sorunu çözecek fazlasıyla kaynak var. Artık sorunları değil çözümleri konuşmanın zamanıdır. ‘Artagan’ ile çok daha verimli şeffaf ve adaletli bir ekonomiye geçiş yapacağız. ‘Artagan’ bugünden çok daha verimli bir ekonomi sistem sunuyor. Çalışanın esnaf üzerindeki yükü azaltacak faizlerin düşmesini sağlayacak, devlet bütçesine 300 milyarlık kaynak yaratacak. 300 milyar ile EYT sorunu çözeceğiz, ÖTV sorununu ortadan kaldıracağız. Eğitim sorunu da çözeceğiz. Rüzgar gülü programıyla devlet okullarında okutulan 15 milyon öğrencinin beslenme ihtiyacını karşılayacağız. 100 yıl önce tarım alanında kurulmuş en büyük teknoparkı olan Atatürk Orman Çiftliği’ni yeniden canlandıracağız. Her ay yeni çözümlerimizi ortaya koyacağız. Bu çözümlerin amacı sadece sizin güveninizi kazanmak değil, iktidara gelmektir. Milet İttifakı’nın iktidarında bu problemler ortadan kalkacaktır. Hak verilmez alınır. Milet İttifakı’nın iktidarında bu haklara kavuşacaksınız” diye ekledi.

“BİR SORUNU BİR KERE ÇÖZSÜNLER DE BİZİ UTANDIRSINLAR”

Saadet Partisi İzmir İl Başkanı Mustafa Erduran ise kendisinin de bir EYT mağduru olduğunu hatırlatarak, “Gönül ister ki mağduriyetler yaşanmasın, böyle sıkıntılar yaşanmasın. Hak eden hak ettiğine sahip olsun. Ancak 19 yıllık bir süreç yaşadı. 19 yıllık süreç içinde hangi adaleti sağladılar ki EYT’li kardeşlerimizin haklarına sahip çıksınlar. 19 yıllık süreç bize şunu gösteriyor. Bugünkü mevcut iktidar ve küçük ortağıyla birlikte EYT’li kardeşlerimizin sorunlarına çözüm üretemeyecekler. Hak etmiş oldukları hakları vermeyecekler. 19 yıldır çözüm üretmek yerine sorun üreten bir iktidarında EYT’li kardeşlerimizin haklarıyla alakalı çözüm üretmesini beklemek elbette ki hayalcilik olur. 19 yıl sonra bir sorunu bir kere çözsünler de bizi bir kere utandırsınlar. Bizi ilk utandıracakları EYT’li kardeşlerimizin haklarını geri iade etmek olmuş olsun. Mevcut iktidarın EYT’li kardeşlerimizle ilgili kullandığı ifadeler aslında çok acı. Çok da ahlaki kriterlere sığmayan beyanalar. Çift dikiş kelimesini kullanırken bir iktidarın utanması lazım. Siz emekli ettiğiniz vatandaşa asgari ücretin altında maaş vereceksiniz. Sonra niçin çift dikiş yapıyorsunuz diye soracaklar. Bu ancak utanmazlıktır. Bu sorular çözülür mü? elbette ki bu sorunlar çözülür. CHP İl Başkanımın ifade etiği gibi etrafında öyle bürokratlar var ki bir maaşla, iki maaşla üç maaşla dört maaşla doymuyor, beş maşala doymuyor. Bunları doyurmaktan vazgeçip etraftaki bürokratın dertleriyle dertlenmekten vazgeçip milletin dertleriyle dertlendiğiniz gün, EYT’lilerin hakkını verdiğiniz gün olacaktır" ifadelerini kullandı.

"İNSANLARI SEFALETE MAHKUM EDEN TEK KİŞİ VARDIR"

Erduran'ın ardından CHP İzmir Milletvekilleri Atila Sertel ve Tacettin Bayır da EYT'lilerin sorunları ile ilgili eleştirilerini dile getirdi.

“Türkiye’de EYT’e yok emeklilikte yaşa taktıkları, hakları gasp edilenler var" diye başlayan Atila Sertel, "Bu ülkede tek adam olan Erdoğan 1974’te sigortalı işe başladı ve 3 Mart 2000 tarihinde 46 yaşında emekli oldu. Milletvekili olduktan sonra da milletvekilliğine evrilen maaşı ile çok iyi geçiniyor. Yaptığı zamlarla 100 bine çıkan maaşının yanında bir de emeklilik maaşı alıyor. Sarayda yaşayanlar vatandaşın ne yaşadığı bilemez. Oradan bakınca her şey çok güzel görünüyor. İnsanlarımız yanıp kavruluyor, asgari ücret en dibe vurmuş durumda. Emeklimiz asgari ücretin altında maaş alıyor. 28 Ekim 2018'de TBMM’den bir araştırma önergesi geçti. EYT için CHP’nin verdiği önerge MHP’nin oyları ile meclisten geçti ve araştırma komisyonu kurulması gündeme geldi. Fakat hemen ara verildi ve Erhan Usta MHP’de görevden alındı. Yeniden yapılan oylamada kazandığımız o zafer iptal edildi. Erhan Usta İYİ Parti’de ve EYT’nin yanında durdu diye MHP tarafından cezalandırıldı. Kimse kimseyi kandırmasın artık AKP diye bir parti yok, Türkiye’de paramızı pul eden, milli değerlerimizi sattıktan sonra milli değerler üzerinden siyaset yapan, insanları yoksulluğa sefalete mahkum eden tek kişi vardır, şimdi Birleşik Arap Emirlikleri ile kol kola geziyor. Ülkeyi Katarlılara peşkeş çekiyor. Bu ülke bizim, biz kardeşiz ve kimseyle kişisel bir problemimiz yok, bu bayrak altında birlik ve beraberlik için de yaşayacağız. EYT’liler asla yılmadı yılmayacak ve bu hakkı söke söke alacaklar, bizler de yanlarında olacağız” şeklinde konuştu.

"SİZİ SİYASETTEN EMEKLİ EDECEĞİZ”

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise “İnanın 6 yıldır parlamentoda bu konuyu defalarca gündeme almak istedik ve hep MHP ile AKP reddetti. Sizin emekli olmanızı istemiyorlar. Gündeme dahi almıyorlar. İzmir'den sesleniyoruz. EY AKP, ey MHP. Biz sizin kadar insafsız değiliz. Sizler kadar acımasız değiliz. Önümüze koyulan ilk sandıkta sizi siyasetten emekli edeceğiz. Siz EYT’ye çok gördünüz ama biz size bonkör davranacağız. Hepinizi ilk seçimde siyasetten emekli edeceğiz” dedi.

İZMİR EYT BAŞKANI'NDAN MİLLET İTTİFAKI'NA ÇAĞRI

İzmir EYT Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Doğan Türker de “EYT sorunu bilmeyen duymayan kalmadı ama bilip de bilmemezlikten, duyup da duymamazlıktan gelenler var. Bunların başında da iki kişi geliyor. Seçim sürecinde söz verenler bugünkü iktidar ve ortağı bizleri duymamazlıktan, görmemezlikten gelmeye devam ediyorlar. Ancak bilinsin ki bu ülkede en çok 5 yılda bir seçim yapılıyor. Dün bizleri kandıranlar, ümitlerimizi yıkanlar, seçim zamanı hüsrana uğrayacaklardır. Hak verilmez, alınır. Davamızda sonuç alıncaya kadar mücadelemizi her platformda göstereceğiz. Bugüne kadar çok sözler verildi ama ne yazık ki tutulmadı. Buradan aynı şekilde bugün yanımızda olan Millet İttifakı’na sesleniyorum. Söz verip de yarın seçimden sonra bizlere bugünkü hükümetin yaptığı gibi görmemezlikten gelip duymamazlıktan gelip unutacaklarsa bu sözleri vermeyin. Hayallerimizle, umutlarımızla oynamayın. Bizim derdimiz erken emeklilik, ayrıcalık değildir. Tek isteğimiz maç oynanırken kural değiştirilerek ellerimizden alınan hakların iade edilmesidir. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. EYT sorunu çözecek gücü de parası da vardır. Yeter ki mağdurun, emekçinin yanında olmak istensin" diye belirtti.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0