Gaziemir’in ‘mezarlık’ sorunu mecliste ipleri gerdi

Gaziemir Belediyesi'nin Şubat ayı olağan meclis oturumunda gündem belediye işletmesinde olan Porta Kafe ve Gaziemir’deki ‘mezarlık sorunu’ oldu.

Gaziemir’in ‘mezarlık’ sorunu mecliste ipleri gerdi

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, mezarlık için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Orman Bakanlığı ile yaptığı yazışmaları işaret ederken AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca ise 3 mezarlığın yıllardan beri neden kullanıma kapatılmadığını sordu.

Gaziemir Belediyesi Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi Belediye Başkanı Halil Arda idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma damgasını vuran konu ise belediye tarafından işletilen Porta Kafe ve geçtiğimiz günlerde Başkan Arda’nın üzerinde sıklıkla durduğu mezarlık sorunu oldu. 

“CENAZEYİ GÖMMEK İÇİN 108 KİLOMETRE YOL YAPILIYOR”

Meclis açılışında açıklamalarda bulunan Başkan Arda, AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca'nın Porta Kafe üzerinden yaptığı eleştirilerin kafenin reklamını yaptığını ifade eden Başkan Arda, AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın İzmir’de CHP’li belediyelerin hükümetten tüm isteklerinin yerine getirildiği söylemlerine de değindi ve "Gaziemir'in sorunlarını ne zaman dile getirsem meclis üyemiz Uğur İnan Atmaca Porta Kafe diye bir açıklama yapıyor ve Porta Kafe'nin reklamına bir kuruş para harcamıyoruz. Ben Emrez mahallesindeki nükleer atıklar temizlenmeli diyorum, Sarnıç'taki tapu sorunlarından bahsediyorum, Gaziemir'in mezarlık problemi ile ilgili açıklamalar yapıyorum Uğur Bey sağ olsun Porta Kafe diyor. Porta Kafe sizin sayenizde yaptığınız basına servislerle ulusal medyaya taşıyorlar. Porta Kafe'nin önünden geçmiyorsunuz belki ama sizin seçmenleriniz kafeyi dolduruyor ve ciro rekorları kırıyor. Yaptığınız şikayetler hem Sayıştay hem İçişleri Bakanlığı'ndan geri dönüyor. Ben sizden bu performansı Porta 2 için de bekliyorum. Gaziemir'in şu anki en büyük problemi mezarlık. Üç mezarlığımızın üçü de doldu. Gaziemirli vefat eden vatandaşlarımız cenazeleri 54 kilometre öteye gönderiliyor. Cenazeyi gömmek için 108 kilometre yol yapılıyor. Bu konuda İBB'nin Orman Bakanlığı ile yaptığı yazışmalar var. Sarnıç'ta 2016'ta yanmış bir alan var. Burayı İBB Orman Bakanlığı'ndan istiyor mezarlık yapılması için. Ön tahsisler yapılıyor ancak son tahsise gelindiğinde burası korunma altına alınmıştır denilerek 6 Temmuz 2021'de ret cevabı geliyor. Daha sonra İBB 30 Temmuz'da bir daha kent mezarlık alanı ihtiyacı ve kamu kaynağını göz önünde bulundurarak tekrar konunun değerlendirilmesi için tekrar müracaata bulunuyor. Orman Genel Müdürlüğü 25 Ağustos 2020 tarihinde müracaat sahanın ormancılık faaliyetlerini engelleyeceği yönünde bir yazı ile reddediyor. Hafta sonu bir haber okudum. Aliağa'da ağaçlandırılacak bir alan sanayi imarına açılıyor. Bir tarafta ağaçlandırılacak alan sanayiye açılırken, diğer yandan 64 bin metrekarelik yer mezarlık alanı olarak tahsis edilmiyor. Oranın ormana dönüşmesi kısa sürede sağlanacak. Bunlar yapılmadığı halde bir İzmir milletvekili çıkıp belediyenin tüm isteklerinin yerine getirildiğini söylüyor. Bunlar doğru değil" dedi.

“SİZE EN İYİ CEVABI İÇİŞLERİ BAKANLIĞINIZ VERMİŞ”

Sarnıç'ta uzun yıllardır çözülemeyen arsa ve ruhsat sorunlarının sonuçlanması ile ilgili tartışmalara da yanıt veren Başkan Arda, "Geçmiş meclislerde Sayın Uğur İnan Atmaca'nın bizle ilgili bir çok iddiaları olmuştu. Bir inşaat firması yüksekliğinin arttırılması için başvuruda bulunmuştu ve mecliste oy birliği ile reddedilmişti. Ancak Sayın Atmaca sanki yalan söylemişiz evrakta sahtecilik yapmışız gibi bir gazeteye haber servisi yapmış. İçişleri bakanlığına şikayette bulunmuşsunuz ancak oradan gelen konuda 'Burada bir yanlış yoktur, soruşturmaya gerek yoktur' yanıtı veriyor. Size en iyi cevabı İçişleri Bakanlığınız vermiş. Bir diğer konu da Sarnıç'ta alanların rezerv alana çevrilmesi. Tapuların 'rezerv alan olmasını istediğiniz' gibi ifadelerinizi okudum. 38 parselin rezerv alan ilan edildiğinde vatandaşlar beni aradığında gidip orada toplantı yaptık. Ben rezerv alan ilan edilmesi ne demek bilmiyorum o nedenle anlayayım araştırayım dedim. Çalışmayı yaptıktan sonra bir sonraki toplantıda 38 parselin daha ucuz bedele vatandaşa satılması için TOKİ'ye devredildiği söylendiği için bizzat 'Bütün parselleri rezerv alana dönüştürün, bu rayiçleri düşürün ben Gaziemir Belediyesi olarak bir kuruş para istemiyorum' dedim. Oraların TOKİ'ye geçmesi normalde Gaziemir Belediyesi'ne 30 milyon lira kaybettirdi. Ancak biz bu paradan vazgeçtik vatandaşların sorunu çözülsün diye. Gaziemir Belediyesi iyi şekilde yönetiliyor. Diğer belediyeleri takip ediyorum borç almaya çalışıyorlar yer satmaya çalışıyorlar. Burada yaratılmaya çalışılan algıya rağmen Gaziemir Belediyesi'nin ne borç bulmaya ne de yer satmaya ihtiyacı var uyguladığı para politikaları nedeniyle dimdik ayakta ne piyasaya ne çalışanlarına bir kuruş borcu yoktur" ifadelerini kullandı. 

“İTİRAZIM PORTA KAFE'YE DEĞİL SEYDAŞ'A” 

Başkan Ardanın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Atmaca ise Porta Kafe konusunda SEYDAŞ vurgusu yaptı ve “Benim itirazım Porta Kafe'ye değil SEYDAŞ'a. Bizim 2020 yılında yazılı bir soru önergemiz var. Belediyenin mülkiyetinde bulunan alanda inşaat yapma hakkı sadece belediyededir. Belediye şirketinin tamamı size ait olsa da belediye şirketinin orada inşaat yapma hakkı yoktur. Bu binanın EKAP'ta kaydı yok. SEYDAŞ'tan baktıktan sonra üç tane parçalı pazarlık usulü iş yapılmış. Binanın temelleri nerede elektrik düzenlemesi mobilyaları nerede? Hangi koşullarda aldınız bunu? Bunlara cevap vermediğiniz sürece soracağız. Yoksa bana da kafeden. Yıllardır Gaziemir in 3 mezarlığını dışarıdan gömüye kapatmamak ile bu sorunu yarattınız. Bende mezarlığı en az sizin kadar istiyorum ve kendi çapımda mücadele ediyorum. Ancak her konuda topu taca atıp sonra bu konu neden yapılmıyor demek doğru değil" diye konuştu. 

“MECLİS ÜYESİ DEĞİL MÜFETTİŞ OLMANIZI TAVSİYE EDİYORUM”

Atmaca'nın söylemlerine yanıt veren Başkan Arda ise, "Bir defa bakanlığınız soruşturma iznine gerek yok diyor siz bana görev yapıyorum diyorsunuz. Siz iftira atıyorsunuz. Bakanlığınız soruşturmaya gerek yok diyor. SEYDAŞ şirketi denetime tabi. Bu konuda hiçbir yanlış yok. Ayni sermaye ile ilgili işlemler yapıldı. Gecikmesi pandemi döneminde hakimlerin çalışmamsından kaynaklı. Mezarlıklar yetki alanınızda değil ancak konuşuyorsunuz diyorsunuz. Bu Gaziemirli'nin sorunu. Ben Gaziemirli'nin sorunun her platformda dile getireceğim. Bu vatandaşların en büyük sorunudur. Çok istiyorsanız bu tahsislerin yapılmasını sağlayacaksınız. Siz müfettişlerin görevine soyunmuşsunuz ben size meclis üyesi değil müfettiş olmanızı tavsiye ediyorum" dedi.

“İZMİR'E HİÇBİRİMİZ İHANET ETMEDİK”

Gündem dışı konuşmalarda söz alarak İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon Kurulu (İEKKK) ve ESİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Sıtkı Şükürer'in  İzmir’de yaşayan muhacirleri hedef alan “İzmir’e en büyük ihanet mübadeleyle gelenlerdir. Bu kente mütemadiyen ihanet ediyorlar” sözlerine tepki gösterdi ve ifadelerine tepki gösteren Atmaca şunları söyledi; "Sıktı Şükürer'in söylemlerini buradan kınamak istiyorum. Mübadele il gelen Anadolu'dan gelen insanlarımız hakkında kullandığı ifadeler son derece yakışıksız ve çirkin. Benim eşim de mübadele ile gelen vatandaşımızdır. Bende Van'dan geldim. İzmir'e hiçbirimiz ihanet etmedik. Bunu şiddetle ve esefle kınıyorum."
Başkan Arda'nın iddialarına da yanıt veren Atmaca, "Başkan iki defa algı yaptı. Bir tanesi daha önce benim hakaret ettiğime dair bir müracaatı vardı. Bununla ilgili mahkeme kararı kesinleşmeden burada davul zurna çalmadığı kaldı. Gaziemir'in sorunlarını dile getiriyorum çünkü mahkeme süreci devam ediyor. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'nun soruşturmaya gerek yoktur dediği konu imar tadilatı ile ilgili. Bununla ilgili bizim 10 gün itiraz etme hakkımız var yani bu süreçler bitmiş değil. Sorularımız yine pas geçildi.  Geçmişte başkan farklı partili olduğumuz halde bizi çağırır sorardı. Ancak siz hiç bize sormuyorsunuz. Sonra 'git bunu yap' diyorsunuz. Kusura bakmayın kimse kimsenin emir eri değil. Belediyemizin piyasaya borcu yokmuş… Emrez konusunda da… Milli Emlak Müdürlüğü'nden İBB kanun gereği 80 bin metrekare mülk almış. Planlar yapılsa vatandaşa yüzde 3,5 emsal verildiğinde vatandaş yarısını isteyecek. Bunu vermemek için vatandaşa yüzde 1,5 emsal veriliyor. Böyle olunca yüzde 50'lik oran yüzde 22'lere düşüyor. Bu nedenle planları yapmıyorlar. Biz göreve geldiğimiz günden bu güne soruyoruz. Neden plan yapmıyorsunuz? Bu kadar insanları saf yerine koymayın. Bunu normal vatandaşlarımız bilmiyor olabilir ama biz bunu ısrarla anlatacağız” ifadelerini kullandı.

“SİZE NİYE GELECEĞİZ?”

Atmaca’ya yanıt veren Başkan Arda, "Aktepe-Emrez'de kentsel dönüşüm başlayacak hiç merak etmeyin. Sayıştay Raporuna tabiiyiz neye uymuyoruz? Denetlene denetlene bir hal olduk. 3 yıldır buradayız Milli Eğitim müfettişleri bile geldi. Ben buna mobbing diyorum. AKP'li belediyeleri bu kadar denetliyor mı acaba. Evet kamuya borcumuz var. 1994 yılından gelen borcumuz bile var. SEYDAŞ'ın 1 kuruş borcu bile yok. Asla borcu yok. Reyhan Pastanesi Optimum'dan... Gaziemir firması. Mezarlık sorunu benim ilçemin sorunu sahip çıkacağız. Siz bize gelin diyorsunuz. Size niye geleceğiz? Sizin içinde sıkıntıysa sizde bir ucundan tutun. Kamu kaynaklarını hoyratça harcamıyoruz. Kuruşunun hesabını yapıyoruz Gaziemir'in. Süleyman Soylu'nun yazısının neyinde Danıştay süreci devam ediyor? İçişleri Bakanınız demiş araştırmaya gerek yok" dedi.

“MÜBADİLLER OLARAK İZMİR'E HİÇBİR ZAMAN İHANET ETMEDİK”

CHP'li Meclis Üyesi İzel Zenginobuz Derinsu da Şükürer'in açıklamalarını kınadı ve "Sıtkı Şükürer ile ilgili Uğur Beyin söylemlerine ilk kez katılıyorum. Mübadillerle ilgili söylemlerini kınıyorum. Biz mübadiller olarak İzmir'e hiçbir zaman ihanet etmedik. Kentsel dönüşüm senelerce uzamasının en büyük sebebi kanunun gereğini yerine getirmeyen hükümettir. Siz o insanların karşısına çıkıp sorularına yanıt verebiliyor musunuz? Önce 10 yılı aşkın süreçte neden sonuçlanmadı bunların cevabını verin. Sarnıç'ın tapu sorunları dile getirdikçe çözüme kavuştu.Biz her mecliste İzmir'deki mezarlık problemini dile getireceğiz. Eğer çözümü buysa biz vatandaşımızın isyanını her gün dile getireceğiz" ifadelerini kullandı.

“CHP'Lİ SEÇMENE VE GAZİEMİRLİ SEÇMENE SAYGISIZLIKTIR”

Söz alan Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu ise Başkan Arda'nın söylemlerini eleştirerek tepki gösterirken, " Başkan Halil Arda meclis üyelerine göstermediği saygı ve üslup bozukluğunu meclis üyelerinden istemesi toplantılarda gerginliğe sebep olmaktadır. Kendi meclis üyelerini dahil karşısına alarak meclisi üç parçaya bölmüştür.  Başkan Arda benim bağımsız meclis üyesi kimliğimi bu güne kadar kabul etmemiştir. Benim fikrimi sormadan gündemleri oylamaya sunması saygısızlıktır. Kendisini Gaziemir halkı oy verip buraya seçtiyse beni Japon halkı seçim buraya göndermemiştir. Yapılan bu söylem bana oy veren CHP'li seçmene ve Gaziemirli seçmene saygısızlıktır. Belediye başkanımız Halil Arda 3 yıllık kötü yönetimine kılıf uydurmak için meclis gündemine hep alakasız konular getirmeye devam ediyor. Ben dışarıda AKP'nin bitmesi için elimden geleni yapıyorum. Ancak aynı zamanda Halil Arda'nın tekrar seçilmemesi içinde elimden geleni yapacağım" dedi.

“MAHKEMEYE VERİLECEKSİNİZ”

Söz alarak Çağlarsu'ya tepki gösteren Başkan Arda, "Sayın kelimesi hak edene söyleniyor. Hak etmeyene söylenmez. Çocuklar bunu yapmaz. Siz köşenizden iftiralar atacaksınız… Mahkemeye verileceksiniz zaten. Neymiş haraç toplanıyormuş… Ağzınıza alamayacaksınız. Halil Arda'nın belediye başkanlığı size çok koyuyor biliyoruz. İki yıl sonra ben yine bu meclis salonunda olacağım ancak siz bu koltuklarda olmayacaksınız. Halkta karşılığınız yok. Varsa yoksa ayda bir kere gelip burada içinizi dökeceksiniz. Sizi çocuk meclisine almamız lazım" diye konuştu.

ARDA: ‘KİMSE ÇALDI ÇIRPTI DİYEMEZ’ 

Son olarak Başkan Arda şunları söyledi: “Kimse bana çaldı çırptı diyemez. Alnını karışlarım. Gaziemirli’nin parası en iyi şekilde idare ediliyor. Bu 2 yıl daha böyle devam edecek. Tıkır tıkır çalışıyoruz. ‘Az yaptı’ diyebilirsiniz, ekonomi ortada, sorunlar ortada… Biz canla başla çalışmaya devam ediyoruz.” 

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0