Gaziemir’de gündem Sayıştay raporu: ‘Aşılan borç sınırı’ meclisi gerdi

Gaziemir Belediye Meclisi Aralık ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimine Sayıştay raporunda belediyenin borç sınırını aşması ve katıl atık bedeli zammının yapılamaması nedeniyle gelir kalemlerini oluşacak açık oldu.

Gaziemir’de gündem Sayıştay raporu: ‘Aşılan borç sınırı’ meclisi gerdi

 Cumhur İttifakı, Sayıştay 2020 Düzenlilik ve Denetim Raporu’nda belediyenin borç sınırını aşmasını eleştirirken CHP kanadından yapılan konuşmalarda ise borç sınırının aşılmasının ana sebebinin merkezi iktidar olduğunu söyledi.

Gaziemir Belediye Meclisi Aralık ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili İzel Zenginobuz Derinsu idaresinde gerçekleştirildi.

Mecliste görüşülen tek konu ise; belediye tarafından 2022 yılında alınması planlanan ancak ekonomik kriz nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de çağrıda bulunduğu katı atık bedelinde zam yapılmaması hususu gündeme geldi.

İlgili önerge meclis üyelerince oy birliğiyle kabul edildi.

BÜTÇEDEKİ AÇIK İÇİN EN YAPILACAK?

Kararın alınmasının ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili uğur İnan Atmaca, gelir kalemlerinde meydana gelecek azalmaya dikkat çekti ve “Yapılan işlemi destekliyoruz ama bunun neticesinde gelir kalemlerinde azalma olacak ve bütçede açık olacak. Bu konuda nasıl bir yol izleyeceğinizi merak ediyorum” dedi.

ÇAĞLARSU’DAN BÜYÜKŞEHİR’E ÇAĞRI

Bağımsız meclis üyesi Levent Çağlarsu, halk ekmek konusunda çalışma yapılması için Büyükşehir’e çağrıda bulundu ve “Bu karar tabii ki desteklenecek hatta geliştirecek bir karar. AK Parti iktidarının ülkeyi batırdığı bir dönemde, her şeyin değer kaybettiği dönmede İBB'nin böyle bir çalışma yapması çok önemli. Gaziemir Meclis üyesi olarak benim Büyükşehir meclis üyesi arkadaşlara önerim, Anakara ve İstanbul’da ekmek fiyatlarında önemli bir zamlanma var. Oralardaki halk ekmeği insanlar belediyelerin desteğiyle yiyorlar Onlar ada stoklar bitene kadar zam yapmayacaklarını açıkladılar. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de halkın yoksullaştığı bugünlerde bu katkıyı çoğaltmaları çağrısında bulunuyorum” diye konuştu.

“YATIRIMLAR AZALTILIR”

Söz alarak AK Partili Atmaca’nı sözlerine yanıt veren CHP’li meclis üyesi Necati Kırmaz, gider kalemlerinden kesintiler yapılacağı mesajını verdi ve “Önemli bir karara imza attık hayırlı olsun. Büyükşehir'de alınmıştı bu karar. Bütün ilçe meclisleri bu kararı alarak vatandaşın son aylardaki gidişatın nedeniyle vatandaşların ekonomik sıkıntılarını gidermek için lazımdı. Bu açığı nasıl kapatacağız? Yıl içinde bakacağız. Çok gerekirse sabit bir gider bütçemiz var. Çok zor durumda kalırsak giderlerimizden keseceğiz. Bu da bazı yatırımlardan kısmak demektir. Ama Gaziemir halkı şunu bilsin bunu sorumlusu Gaziemir Belediye Başkanımız olmayacaktır. Bunun sorumlusu uyguladığı politikalarla halkı yoksulluğa sürükleyen AK Parti iktidarı olacaktır” ifadelerini kullandı.

“SORUMLU İKTİDARDIR”

Son olarak söz alan Derinsu ise; şunları söyledi; “Yaklaşık 4 milyon gelir kaybımız olacak. Bunula ilgili olarak gerekirse gider bütçemizden bazı işleri erteleyebiliriz bu da yatırım azaltmamız demek olacak. Çünkü belli başlı sabit giderleri azaltmamız mümkün değil. Buna karar verirken de öncelikli işler belirlenir ve bazı yatırımlar ertelenir. Ama arkadaşımız da söyledi ben de söylemek istiyorum, halkımızın bilmesi gerekiyor ki tüm bunu sorumlusu mevcut iktidardır.”

“SÜREÇ PARLAK GÖZÜKMÜYOR”

Gündem dışı konuşmalarda söz alan MHP’li meclis üyesi Selahattin Şahin, Sayıştay’ın 2020 Düzenlilik ve Denetim Raporu’nda Gaziemir Belediyesi’nin borçlanma sınırını aşmasına ilişkin maddeye dikkat çekti ve “Belediyenin borç stokunun belediye kânununda belirtilen sınırın üzerinde olduğu görülmüştür. Kamu mali yönetimi ve kontrol kanununda belirtildiği üzere bütçede gelir gider dengesinin sağlanmasının esas olduğu belirtilmiştir. Mevzuattan anlaşıldığı üzere idarenin borçlanmaya gerek duymayacak bir mali yapı kurmaları esastır. Yapılan incelmede mali yapının güçlü kurulmadığı ve harcama süreçleri sağlıklı yürütülmediği için gelir gider denkliği sağlayacak bütçenin yapılmadığı görülmüştür. Belediye son 5 yılda bütçe açığı vermiştir. 2016 bütçe açığı 5 milyon 568 bin küsur… 2017 8 milyon 736 bin küsur... 2019 bütçe açık 34 milyon 279 bin küsur… 2020 bütçe açığı 20 milyon 168 küsur… Bütçelerde açık olması durumunda borçlanmadan önce giderlerden tasarruf edilmesi ya da yeni gelir kaynakları bulunması gerekmektedir. İnceleme sonucunda belediyenin gelir artırıcı faaliyette bulunmadığı, kira geliri elde edebileceği taşınmazın işletmesini de kendi şirketine devrettiği görülmüştür. Bütün bunlar göz önüne alındığında belediyenin borçlanmayı gerekmeyecek bir mali sistem kurması gerekmektedir. Belediyemizin surumu ortada inşallah önümüzdeki süreçte nasıl bir yöntem izlenilir parlak gözükmüyor” diye konuştu.

“SORUMLUSU SİZSİNİZ”

Borçlanma konusunda yapılan eleştirilere yanıt veren Derinsu, borçlanmanın nedeninin merkezi iktidar olduğunu söyledi ve “Ülkenin bütçesi kevgire dönmüş. Bunun tek müsebbibi cumhur ittifakı. Geçip karşımıza bütçe ile ilgili sözler söylüyorsun. Bütçe bir tahmindir ve tahminler bugünün koşulları üzerinden yapılır. Ekonomisi güçlü olan ülkelerde tahminler tutar. Ancak ülkemiz öyle bir durumda değil. Kurduğunuz cümlelerin çoğunun sorumlusu sizsiniz. Sayın Atmaca sizin bahsettiğiniz konularda ise, sosyal denge tazminatına gelince zimmet tehdidine girmiyorsunuz. Belediye şirketlerimiz yüzde 100 belediye sermayesi olduğu için denetime tabidir. Siz yine tüm başvurularınızı yapın, diğerleri nasıl geri döndüyse yine dönecektir. Bu belediyede 1 kuruşun dahi hesabı yapılıyor" dedi.

Derinsu’nun cevabının ardından borç tartışması büyürken konu merkezi iktidarın para politikalarına sıçradı ve mecliste yeni bir tartışmasının kapısı açıldı.

“CHP İKTDARINDA HEPSİ ÇÖZÜLECEK”

Tartışmalara katılan CHP’li meclis üyesi Emin Aksoy, "Ekonomi ile ilgili söylenecek çok şey. Bazıları anlamıyor ama halkımız anlıyor. Mersin mitingi bunun ne güzel örneğiydi. Meclise girmeden önce bir yazı okudum. Cumhurbaşkanı bir açıklama yapmış 4 bin TL altın olmasın asgari ücret diye. Asgari ücreti 4 bin TL olarak alırsak asgari ücret 370 dolardan 270 dolara çıkacak. CHP iktidarında bu sorunların hepsi çözülecek" diye konuştu.

“TEHLİKENİN BÜYÜĞÜ ÇUVALDA”

Söz alan CHP'li Meclis Üyesi Murat Serin ise; "Geçen meclis biraz sıkıntılıydı ve bu nedenle birçok konuyu konuşamadık. Ülkenin geldiği konum uçurumun dibi. Dolar 13-14 lere geldi. 128 milyar Dolar nerede? Tehlikenin büyüğü çuvalda, daha sonra çıkacak. Tüketici darda, üretici zorda. Doları yarın 10 TL geri çektiklerinde ülkeyi  kurtarmışçasına söylemlere girecekler ancak aldığımız ürünlerin fiyatı aynı kalacak. Ülkede gizli bir devalüasyon var” ifadelerini kullandı.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0