Gaziemir'de ‘eşitlik’ polemiği tansiyon yükseltti

Gaziemir Belediyesi meclis toplantısına gündemdeki “kadın-erkek eşitliğine” ilişkin gündem maddesine ilişkin yapılan tartışmalar damgasını vurdu. “Yerel Yaşamda Avrupa Kadın Erkek Eşitliği Şartı”nın imzalanması için Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’ya yetki verilmesini öngören gündem maddesine Cumhur İttifakı, işten çıkarılan kadın belediye personellerini hatırlattı.

Gaziemir'de ‘eşitlik’ polemiği tansiyon yükseltti

Gaziemir Belediyesi Aralık ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi Gaziemir Belediye Başkanı Halil arda idaresinde gerçekleştirildi.

Oturuma damgasını vuran konu ise “kadın erkek eşitliğine” ilişkin gündem maddesi ve konuya ilişkin tartışmalar oldu.

Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından getirilen önergede “İlçemizdeki eşitlik çalışmalarını güçlendirmek ve halihazırda yaptığımız çalışmaları görünür kılmak amacıyla sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında “Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması, Tüm Kadınların ve Kız Çocuklarının Güçlendirilmesi” ilkesi ile yola çıkarak “Yerel Yaşamda Avrupa Kadın Erkek Eşitliği Şartı”nın imzalanması için Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın yetkili kılınması hk” ifadeleri kullanılırken, Cumhur İttifakı önergeye tepki gösterdi.

ATMACA: YAPACAK YORUM YOK

Madde ile ilgili ilk olarak söz alan AK Parti Grup Başkanvekili  Uğur İnan Atmaca, “Kadın sığınma evi ile ilgili önerge veriyoruz daha önce karar alındı diyorsunuz. Yapın diyoruz yapmıyorsunuz. Şimdi böyle bir önerge veriyorsunuz. Yapacak yorum yok” dedi.
Atmaca’ya yanıt veren Başkan Halil Arda, “İstanbul Sözleşmesini reddetmiş kadın cinayetlerinin egelleyememiş bir iktidar temsilcisinin zaten burada yapacağı bir yorum yok” diye konuştu.

ŞAHİN: EMEKÇİ KADINLARA MOBBİNG UYGULAYAN SİZ DEĞİL MİSİNİZ?

Önerge ile ilgili söz alan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, “İlçemizdeki eşitlik çalışmalarını güçlendirmek ve hali hazırda yaptığımız çalışmaları görünür kılmak amacıyla hangi çalışmalarınız var da görünür kılmaya çalışıyorsunuz tüm kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesi demişsiniz. Aynası iştir kişinin lafa bakılmaz. Belediyemiz emekçisi kadınlara mobbing uygulayan siz değil misiniz? İşten atıp davayı kazanmasına rağmen geri işe almayan siz değil misiniz. Kadın tuvaleti olmayan birime sürgüne yollayan siz değil misiniz? Kent konseyinin seçilmiş kadın başkanını hazmedemeyen siz değil misiniz. Başkan yardımcısının odasında kadın personelimizi rencide edici davranışlarla fenalaşmasına sebep olan siz değil misiniz. Büyükşehir bütçe maratonunda defaatle dile getirdiğim İZSU, ESHOT, İZBB personeli kadın çalışan oranı %5 ile %10 arasında. Kadına verdiğiniz önem ortada. Ayrıca daha öncede verdiğimiz kadın sığınma evi önergemizde kırk dereden su getirerek ret ettiniz. Bugün verdiğimiz kadın sığınma evi yapılması önergemiz sizin samimiyet testiniz oldu. Biz sürecin yakın takipçisi olacağız. Verdiğimiz tüm bu örnekler sizin kadınlara bakış açınızın röntgen filmidir. Önceki dönem belediye ihtisas komisyonlarında ismi kadın erkek eşitliği olan komisyonun ismini toplumsal cinsiyet eşitliği olarak değiştirdiniz. Ama bakış açınız maalesef değişmedi. Sosyal medya profil resimlerinin etrafına mor halka koyarak bu işleri hallettiğinizi zannediyorsunuz. Bu sizin karnenizin bir özetidir. Maalesef kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği noktasında sınıfta kaldınız. Biz kimsenin yaşam biçimini, inancını, tercihlerini sorgulamıyoruz. Sadece bazı tercihlerin Türk aile yapısına ve Türk toplumuna dayatılmasına karşıyız. Dayatma olmadığı sürece herkes dilediği gibi yaşama hakkına sahiptir. Bunun için ne başkana nede bir başkasına yetki vermeye gerek yoktur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türk kadınlarına Avrupa’dan önce haklarını vermiştir. Yerel yaşamda Avrupa kadın erkek eşitliği şartını imzalamak abesle iştigaldir. Bu konuda oyumuz ret olacaktır” ifadelerini kullandı.

ARDA:  ASLİ GÖREVLERİNİZİ YAPAMIYORSUNUZ

Eleştirilere yanıt veren Başkan Halil Arda, “Kadın cinayetleri ile ilgili verilen önergeleri reddeden bir partinin temsilcisiniz. Çirkin siyaset yapıyorsunuz. Gaziemir belediyesini sosyal medyadan takip edin, kadınlar ile ilgi yapılan çalışmaları görün. Kadınlar ile ilgili şu anda 550 kadını tiyatroya götüreceğiz. Bir bakın neler yapılıyor ne çalışmalar yapılıyor. Siz bi okul yapın önce. Kadın sığınma evini biz yapamıyoruz paramız yok diyelim. Siz yapın o zaman. Siz eğitim ile ilgili asli görevlerinizi yapamıyorsunuz daha” diye konuştu
Söz alan CHP Grup Sözcüsü İzel Zenginobuz Derinsu ise, “Sizin aynanız bir gecede İstanbul Sözleşmesinden çıkmaktır, kandı cinayetleri ile ilgili söylediğiniz tavırdan ibarettir. Başka bir söze gerek yok” ifadelerini kullandı

ÇAĞLARSU: BIRAKIN YETKİYİ GÜNAHIMI BİLE VERMEM

Söz alan bağımsız meclis üyesi Levent Çağlarsu, ‘eşitli’ ile ilgili madde hakkında eleştirilerini dile getirirken, “İlçemiz de bugüne kadar yapılmış eşitlik çalışması var ki güçlendirelim, yada bu güne kadar bu konu da gizli bir çalışma var mı ki, görünür kılalım. Ben bu gündem maddesine hiçbir anlam yükleyemedim. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin ilçemizde sağlanabilmesi için, belediyemizde çalışan bayan memurlarımızı, tuvaleti dahi olmayan yerlerde çalıştırmayacaksınız, size biat etmedi diye işten çıkardığınız kadın çalışanların, mahkemeyi kazanmasına rağmen işe geri dönmelerine izin vermediniz vereceksiniz, çikolata kutusuna para koymadı diye bir genç kızımızı işten kovacaksınız, ilçemizin sivil toplum örgütlerinin seçtiği kadın kent konseyi başkanına, tahammül edeceksiniz, her mahalleye kreş, gündüz bakım evleri açasınız ki, kadınlarımız annelerimiz rahat etsin, öğrencilerimize kumanya dağıtacaksınız ki,  kız çocuklarımız sağlıklı beslensin, Avrupa standartlarında yetiştirilmiş birer birey olsun.  Siz bunların bu güne kadar hiç birini yapmayın, sonra meclisten gelin ‘’yerel yaşamda Avrupa Kadın Erkek Eşitliği Şartının’ imzalanması için yetki isteyin. Ben son üç buçuk yıldır Halil Arda’nın bu konudaki  yönetim tarzına, bırakın yetki vermeyi, günahımı bile vermem” diye konuştu.  

ARDA: EN SON KONUŞACAK İNSANSINIZ

Çağlarsu’ya yanıt veren Başkan Arda, “Sayın Çağlarsu’nun seçim çalışmasını başlatmasını izlediniz. Toplumsal cinsiyet eşitliği sizi aşar. Sosyal medya hesaplarımızı takip edin. Daha belediyemizin ne yaptığını bilmiyorsunuz. Ben sizin Gaziemir’deki okulların yapılması için milli eğitim bakanı olarak görmek isterim. Çıtanızı biraz yükseltin. Kadınların gidemediği tuvalet falan yok. Siz kadınlar konusunda en son konuşacak insansınız” dedi.
İlgili gündem maddesi AK Parti, MHP ve Bağımsız Meclis Üyesi’nin ‘ret’ oyuna karşın CHP’li meclis üyelerinin kabul oyları sonrası oy çokluğuyla kabul edildi.

Meclis gündemlerinin görüşülmesi sonrası ise Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda meclisi terk ederken, gündem dışı konuşmalarda meclis başkanlığı görevini Başkan Vekili Necati Kırmaz yürüttü.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0