Demir yolu işçilerinden TCDD'ye 'promosyon' çağrısı

KESK'e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası İzmir Şubesi üyeleri, promosyon ihalesi öncesi TCDD Genel Müdürlüğü'ne çağrıda bulundu. "Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz" sloganı atan demir yolu işçileri, "Kurum çalışanlarının ocak ayı tahmini en yüksek sözleşme ücreti (20 bin TL) baz alınarak bu tutar üzerinden 3 yıllık maaş toplamı 60 bin TL’nin tek seferde ödendiği bir promosyon anlaşmasının yapılmasını istiyoruz" açıklamasını yaptı.

Demir yolu işçilerinden TCDD'ye 'promosyon' çağrısı

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyesi demir yolu işçileri, bugün İzmir'deki Alsancak Gar önünde bugün toplanıp "Mevcut promosyonlar güncellensin. En yüksek ocak ayı maaşı kadar promosyon istiyoruz" pankartı açtı. İşçiler, "Sermayeye değil, emekçiye bütçe", "Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz" sloganları atarak 9 Kasım 2022 Çarşamba günü yapılacak promosyon ihalesi öncesi TCDD yönetimine çağrı yaptı.

"PROMOSYON ÜCRETLERİ ANLAMINI YİTİRDİ"

Demir yolu işçileri adına basın açıklamasını, BTS İzmir Şubesi Başkanı Erdal Akyol okudu. Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Artan enflasyon oranı, yaşanan ekonomik kriz ortamı nedeniyle tüm emekçiler gibi ulaştırma işkolunda çalışmakta olan biz kamu emekçilerinin de satın alma gücünde ciddi oranda gerileme yaşanmıştır. Alım gücünün her geçen gün düştüğü bu süreçte, daha önce imzalanan ve halen yürürlükte olan banka promosyon sözleşmeleri ile bizler ciddi anlamda zarara uğrarken aldığımız promosyon ücretleri de anlamını yitirmiştir. Bu gerçek gerek hükümet gerekse de bankalar tarafından gayet iyi bilinmektedir. Sendikamızın örgütlü olduğu kurumlardan DHMİ Genel Müdürlüğü ile Vakıfbank arasında 2022-2026 yıllarını kapsayan 5 yıllık maaş ve promosyon ihalesi 2021 yılında imzalanmış olup, 17 bin TL promosyon tutarının 2 taksit halinde personele ödenmesi şeklinde sonuçlanmıştır. Aynı şekilde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Vakıfbank arasında 2022-2024 yıllarını kapsayan 3 yıllık maaş ve promosyon ihalesi Nisan 2022’de imzalanmış olup, 12 bin TL promosyon tutarının peşin olarak personele ödenmesi şeklinde sonuçlanmıştır.

"3 YILLIK MAAŞ TOPLAMINI TEK SEFERDE İSTİYORUZ"

DHMİ Genel Müdürlüğü ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı çalışanlarına ödenen promosyon tutarlarının bugün ne kadar düşük olduğu açıkça ortadadır. Böyle bir tabloyla karşı karşıyayken sendikamız tarafından promosyon sözleşmelerinin başlangıç tarihini esas alarak güncellenmesini ve yeni sözleşme yapılmasını talep etmemize rağmen bu talebimiz kurum tarafından önce reddedilmiştir. Sendikamızın örgütlü olduğu TCDD Genel Müdürlüğü tarafından 2023-2025 yıllarını kapsamak üzere banka promosyon ihalesi 09.11.2022 Çarşamba günü yapılacaktır. BTS olarak, promosyon ihalesi geçen yıl yapılmış olan DHMİ Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı promosyon ihalelerinin her çalışana, kurumdaki en yüksek maaş baz alınarak, her yıl için kurumdan alınan ocak ayı maaşı kadar ve 3 yıllığı peşin olarak ödenecek şekilde güncellenmesini, TCDD çalışanları için ise kurum çalışanlarının ocak ayı tahmini en yüksek sözleşme ücreti (20 bin TL) baz alınarak bu tutar üzerinden 3 yıllık maaş toplamı 60 bin TL’nin tek seferde ödendiği bir promosyon anlaşmasının yapılmasını istiyoruz."

"BİR YERLER, PROMOSYONLARIMIZIN YARISINA EL KOYUYOR"

KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güven de kamu emekçilerinin sistematik olarak yoksullaştırıldığını söyleyerek şöyle konuştu:

"Bugünkü maaşımızı ikiyle çarpsak, yaklaşık 1,5 yıl öncekinin alım gücüne ulaşmıyor. Bu kadar fakirleştirilmişiz. İnsanlar bu promosyonlara muhtaç hale getirilmiş durumda. Bankalar, biz fakirleşirken kârlarını yüzde 600-700 artırmış durumda. Maaşlarımız, kamunun anlaştığı bu bankalara yatıyor. Bu bankalar büyürken biz küçülüyoruz ama promosyondan da payımızı alamıyoruz. Seçim sürecine girilirken anlaşılan o ki bir yerler, bütün bakanlıklara talimat vermiş, 'Promosyon ihalelerini bitirin' diye. Nasıl bitirin? 'Çalışanlara en az nasıl pay verilecekse öyle bitirin'. Acaba bizim promosyonlarımıza seçim yatırımı olarak mı el konuluyor? Tahmin ediyoruz ki bizim promosyonlarımızın en az yarısına bir yerler el koyuyor."

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0