CHP’li Sındır’dan AK Partili Sürekli’ye Yanıt: 35 İzmir 35 Lay-lay-lom

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, TMBB’de bugün yaptığı basın toplantısında merkezi iktidara ‘İzmir Kamu Yatırımları’ üzerinden tepki gösterdi.

CHP’li Sındır’dan AK Partili Sürekli’ye Yanıt: 35 İzmir 35 Lay-lay-lom

 İktidarın İzmir’e şaşı baktığına dikkat çeken CHP’li Sındır, ‘’ İktidar 12 yıl önce verdiği sözlerin önce hesabını verecek, sonra birilerinin dili eleştirmeye varacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yorum yapmak gibi bir hakları yok. İzmir’e şaşı bakmak budur. Bunu İzmir halkının bilmesini istiyorum. Bunun hesabını İzmir halkı soracak. Siz İzmir’e şaşı bakarsanız, ceza verirseniz, laylaylom projelerle halkı aldatmaya kalkarsanız, İzmir’e vaatlerinizle talanlarınızla İzmirlileri kandırmaya kalkarsanız bunun hesabı sorulur’’ dedi.

 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Halkapınar-Otogar metrosu için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın ayırdığı bütçenin geçen yılki gibi 2023'te de 3 bin lira tutarında olduğunu açıklamış ve AK Parti ile CHP arasında yatırım kavgaları başlamıştı. 

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 4 yılını değerlendirerek, “Biz 45 ayda lay-lay-lom görüyoruz. Aşklar, çiçekler, böcekler… Cemreler düşecek dediler ama cemreler düşmedi İzmir yerel hizmette küme düştü’’ ifadelerini kullanmıştı.

AK Partili Sürekli’ye yanıt CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır’dan geldi. 2011 yılında AK Parti İzmir Milletvekili Binal Yıldırım tarafından verilen vaatleri hatırlatan Sındır, ’35 İzmir, 35 Laylaylom’ projeler ifadeleriyle hükümete yüklendi. 

İZMİR’E ŞAŞI BAKIYORLAR 

CHP’li Sındır açıklamasında, ‘’AKP iktidarının İzmir’e bakışını değerlendirelim. İzmir yatırımları hak eden bir il. Maalesef ki İzmir, merkezi yönetimin şaşı bakışına bağlı bir çok sorunu da beraberinde yaşıyor. Bunlarla ilgili soru önergesi verdim ama gelen yanıtlar, genel geçer yanıtlardı. Siyasal iktidar İzmir’e ne sözler vermiş. 2011 yılında bir genel seçim yaşadık. Seçim öncesi dönemin Ulaştırma Bakanı ve İzmir Milletvekili adayı İzmir’de ‘35 İzmir 35 proje’ adı altında kitapçık yayınlarak İzmir’e sözler verdi. Bu sözleri geçenlerde Sayın Kerem Ali Sürekli, Soyer’i eleştirmeye çalışırken ‘Lay lay lom’ sözleriyle hafife alan bir yaklaşım içerisine girdi. Sürekli lay lay lom projeler arıyorsa, o projeler bu kitapçıkta’’ dedi.

Hükümetin İzmir’e verdiği vaatleri hatırlatan Sındır, ‘’Bir kaç vaat üzerinde duracağım. Bu projelerde hedef 2023’tü. İzmir ile ilgili verdikleri hedeflere baktık. İzmir için kişi başına hasılatı 12 bin 300’den 32 bine çıkaracağız demişler, bugün geldiğimiz noktada 11 bin 668 dolar. Bu değerler resmi rakamlar. İhracaatı 17 milyar dolarmış, 100 milyar dolar olacak demişler. Bugün 13-14 milyar doları geçmiyor. Otoyol km uzunluğu 230’muş, 2 bin hedefi koymuşlar, 355 km’de hala. 0 KM hızlı treni bin KM’ye çıkaracağız demişler, şu an anca o tren sizi öbür tarafa ulaştırır. Havayolu 7 buçuk milyon yolcu kapasitesini 40’a çıkaracağız demişler. Bu yıl 9,8. Türk Havayolları İzmir’e uluslararası uçuş vermiyor. Raylı sistem toplu yolcu taşıma 90 km’ymiş, 270 demişler, 170’e çıkmış bu da tamamen Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı  raylı sistem ulaşım imkanlarıyla oldu. İzmir Liman kapasitesini konteynır sayısını 13 milyona çıkaracağız demişler, bugün 2.6 milyon. İhracaat ve İthalatta İzmir’in geldiği nokta ortada’’ dedi. 

HAYAL ÜRÜNÜ PROJELER 

İzmir’deki hedeflerin hiçbiri tutmadığını belirten Sındır, ‘’ İzmir’e verilen vaatler tutulmamış. Bakalım yine ne yalanlar, vaatler ve talanlar ortaya koyacaklar. İzmir-Ankara yüksek hızlı tren hattı nerede? 2007 yılında başlamış projeyi kamu yatırım programında da 48 ayda bitireceklerini söylemişlerdi, aradan 12 sene geçti. Bu tren halen daha ortada yok. İlk etapta 34.4 milyar liralık, ikinci etapta 56.5 milyar liralık bir altyapı bütçesi var. Kamu yatırım programında yatırımlar tanımlanmış. 99 Milyar lira olan proje 6 ili kapsıyor. Bu ödeneğin sadece 27,9 milyar lirası harcanmış. Geri kalan 62 milyar liralık ödemeyle bu proje nasıl bitecek, ömrümüz kalır bu bu treni görmeye? Bir de İstanbul- İzmir hızlı tren vardı. Bırak projesini böyle bir şey yok tamamen hayal ürünü bir proje. Bu proje için 60 ayda bitirme sözü vermişler. Sayın Yıldırım’a ve Sürekli’ye sorsanız bu projeyi ‘öyle bir şey mi var’ diye soracaklar’’ ifadelerine yer verdi.  

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir’e yapılan raylı projeleri anlatan Sındır, ‘’İzmir metrolarına bakalım; İzmir’e merkezi yönetimin genel seçimler öncesi verdiği vaatler vardı. İzmir’in metrolarını yapacağız demişler ortada bir şey yok. Bakalım İzmir Büyükşehir Belediyesi neler yapmış, Üçyol-Evka 3 projesi, Üçyol- Uçkuyular uzatmasını gerçekleştirmiş Konak Tramvayı, Karşıyaka Tramvayı, Üçkuyular Narlıdere metro hattı var onun yapımı devam ediyor. Bütün engellerine, mahkemelere ve geciktirmelerine rağmen Buca Metrosu’nun yapımına başlandı. Bu projenin geri ödemesi 4 yıl sonra başlayacak ve bu hattın getirdiği gelir ile aldığı kredinin tamamını ödeyecek. Büyükşehir’e 1 kuruş bütçe yükü olmayacak. Çiğli tramvay hattı şu an bitmek üzere’’ dedi. 

İZBAN’A: DALGA MI GEÇİYORSUNUZ? 

AK Partili Sürekli’nin Büyükşehir’i 14 milyar lira  üzerinden eleştirmesine tepki gösteren CHP’li Sındır, ‘’Sayın Sürekli 14 milyar lira ile borçlanma ile Büyükşehir’i eleştirmiş. Memleketin bir yılda 1 trilyon 202 milyar lira dış ticaret açığını verenler mi eleştiriyor? 1 yılda 818 milyar lira cari işlemler açığı veren iktidar mı eleştiriyor. Dış borç stoğunu 8 trilyon üzerine çıkaranlar mı  eleştiriyor. Buna verilecek tek söz hadi oradan sende. Metro- İZBAN için AKP ne yapmış, Metro için yaptıkları bir şey yok, zaten Büyükşehir belediyemiz de istemiyor. Gölge yapmasın başka ihsan eylemem diyor.  İZBAN hattı yapıldı, hat zaten TCDD’nın hattıydı. Bu hat üzerinden ortaklık kuruldu. İZBAN’da yapılan hattın tüm fiziki istasyonlarını Büyükşehir yaptı. Başladığından itibaren Büyükşehir kira ödüyor. Bu hat 35 İzmir 35 laylaylom projesinde bu hat EGERAY olarak belirtiliyor. EGERAY olarak söz verdikleri İZBAN’ın Aliağa- Bergama’ya uzatması var. İzmir’de Bakırçay bölgesinin ihtiyacı olan hattı kamu yatırım programından çıkardılar. AK Parti’nin İzmir’e reva gördüğü bu. Neden diye sorduk yanıt yok. İZBAN sitesinde, ‘Kuzey’de Bergama’ya kadar uzanan’ ibareleri var. Kamu yatırım programında olmayan bir şey için söz veriyor, dalga mı geçiyorsunuz.  Aliağa-Çandarlı- Bergama demiryolu için soru önergesi vermişim gelen yanıt, bu projenin kamu yatırım programında olmadığı yönündeydi’’ dedi. 

3 BİN TL TEPKİSİ 

Halkapınar-Otogar metrosu için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın ayırdığı 3 bin lira bütçeye tepki gösteren Sındır, ‘’Halkapınar- Otogar metro hattı var. Modern şehirlerinde ulaşım bağlantıları olur. Otogar, Havayolu birbirine bağlanır. Halkapınar- Otogar’da kent içi ulaşımı otogara baplayan bir hat. Bu hattın güzergahı belli olsa büyükşehir hemen bütün istasyonlarını yapacak ama yaptırmıyorlar. Kamu yatırım programında ayırdığı bütçe 3 bin TL.  Ben keyfime keder, işime gelirse yaparım diyen iktidar. Ödemiş- Kiraz hattı için bin TL ödenek ayrıldı. Bu proje 35 İzmir 35 Laylaylom projesinde var’’ dedi. 

KÖRFEZ İÇİN NE YAPTINIZ? 

İzmir’in kangreni haline gelen Körfez kirliliği hakkında hükümetin nasıl adımlar attığını soran Sındır, ‘’Körfez kirli diye sürekli bahsederler, körfez dönüşüm projesi adı altında bahsettikleri projede bir hayal ürünü. Siz ne yaptınız bu körfez ile ilgili. Körfezi kirleten diğer unsurlar hakkında ne yaptınız? Kuzey Ege Limanı, Kruvaziyer Liman gibi projeler var ama proje ortada yok. İzmir Çeşme otoyolu da hayal ürünü. Küçük Menderes- Beydağ projesinin bütçesinin yarısı bile verilmedi. Kemalpaşa barajı’nı 2010 yılından beri bitiremediler. Bakırçay projesi verilen ödenek ile 10 yıl daha sürer. İzmir içme suyu projesinde ödeneğin yarısı karşılandı’’ dedi. 

HESABI SORULUR 

Sındır açıklamasının devamında, ‘’İktidar 12 yıl önce verdiği sözlerin önce hesabını verecek, sonra birilerinin dili eleştirmeye varacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yorum yapmak gibi bir hakları yok. İzmir’e şaşı bakmak budur. Bunu İzmir halkının bilmesini istiyorum. Bunun hesabını İzmir halkı soracak. Siz İzmir’e şaşı bakarsanız, ceza verirseniz, laylaylo projelerle halkı aldatmaya kalkarsanız, İzmir’e vaatlerinizle talanlarınızla İzmirlileri kandırmaya kalkarsanız bunun hesabı sorulur’’ de

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0