Büyükşehir yeni arıtma tesisini açtı... Başkan Soyer: İzmir tarihinde yeni bir milat!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kemalpaşa Ulucak Atıksu Arıtma Tesisi’ni 22 Mart Dünya Su Günü’nde hizmete açtı.

Büyükşehir yeni arıtma tesisini açtı... Başkan Soyer: İzmir tarihinde yeni bir milat!

 Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İzmir tarihinde bir sayfa kapanıyor, yeni bir milat başlıyor. Ulucak Arıtma Tesisi ile Gediz’in en önemli kollarından Nif Çayı artık temiz akacak. Bir yıl önce yayınladığımız su manifestomuzda dünyaya duyurduğumuz gibi, su hepimize ve her şeye aittir. Su olmazsa yaşam da olmaz" ifadelerini kullandı

 İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Kemalpaşa’nın Ulucak mevkiinde hayata geçirdiği Atıksu Arıtma Tesisi’ni hizmete açtı.

Tesisin açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, CHP Kemalpaşa İlçe Başkanı Ahmet Cemil Balyeli, İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, İzmir Büyükşehir ve Kemalpaşa Belediye Meclis Üyeleri, Büyükşehir bürokratları, muhtarlar ve bölge halkı katıldı.

Törenin açılış konuşmalarını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı gerçekleştirdi.

“İZMİR TARİHİNDE YENİ BİR MİLAT BAŞLIYOR”

Başkan Soyer Dünya Su Günü’nde bu tesisin açılışını yapmanın mutluluk verici olduğunu belirterek, “İzmir tarihinde bir sayfa kapanıyor, yeni bir milat başlıyor. Bugün şehrimizin en büyük çevre sorunlarından biri olan Nif Çayı’nın kirliliği kalıcı bir şekilde çözüme kavuşuyor. Açılışını gerçekleştirdiğimiz Ulucak Arıtma Tesisi ile Gediz’in en önemli kollarından Nif Çayı artık temiz akacak. Kemalpaşa çok büyük bir organize sanayiye sahip. İlçenin nüfusu her gün artıyor. Kemalpaşa’nın bu gelişimini desteklemek için üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Bu nedenle, geçtiğimiz aylarda Kemalpaşa – İzmir Metrosu’nun projesini başlattık. Bugünse Ulucak Arıtma Tesisimizi hizmete açıyoruz. Civarda yaşayan vatandaşların atık suların her bir damlası arıtılıyor olacak. Yaklaşık 50 km’lik yeni kanalizasyon hattı Ulucak Arıtma Su Tesisi’ne bağlanacak ve evsel atıklar, ileri biyolojik arıtma yöntemiyle arıtılacak. Bu tesisin başka bir özelliği de var. Bu tesisimiz sayesinde bu civarda yaşayan vatandaşlarımızın atık sularının bir damlası dahi arıtılmadan doğaya ulaşmayacak. Tesisin çatı alanlarında ve yaklaşık 11 dönümlük arazide toplam 970 kW kurulu güce sahip Güneş Enerji Santrali (GES) kurulacaktır. Yılda yaklaşık 1 milyon 600 bin kWh elektrik üretecek olan tesis ile Ulucak Atıksu Arıtma Tesisi’nin elektrik ihtiyacının tamamı karşılanarak yılda 2 milyon TL tasarruf edilecektir” ifadelerini kullandı.

“İZSU 2023 HEDEFİNİ ŞİMDİDEN AŞTI”

İZSU’nun kayıp kaçaklar konusunda verdiği mücadeleye de değinen Soyer, “İZSU Genel Müdürlüğümüz son yıllarda yürüttüğü çalışmalar ile kayıp kaçaklar konusunda Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün 2023 için koyduğu yüzde 30 hedefini aşmış durumda. Su kayıp kaçak oranlarımızı daha da düşürmek için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz” diye konuştu.

“BAŞKA BİR SU YÖNETİMİ MÜMKÜN”

Yeraltı ve yerüstü kaynaklarının azaldığı bölgelerde yer alan atık su arıtma tesislerine geri kazanım üniteleri kurduklarını belirten Soyer, “Projemizi ilk kez pilot bölge olarak belirlediğimiz Kemalpaşa Atıksu Arıtma Tesisi’nde hayata geçireceğiz. Bir yıl önce yayınladığımız su manifestomuzda dünyaya duyurduğumuz gibi, su hepimize ve her şeye aittir. Koşuyor ve konuşuyor olmamızda, düşüncelerimizde ve ürettiklerimizde, gülüşümüz ve gözyaşımızda, bugün burada buluşmamızda ve dünyayı değiştirmek için kararlı duruşumuzda suyun izi vardır. Su olmazsa yaşam da olmaz. İzmir’den tüm Türkiye’ye yayılan ‘Başka Bir Su Yönetimi Mümkün’ adlı politikamız dilerim ihtiyacımız olan şu üç duyguyu çoğaltır: Cesaret ve kararlılığımız, dipdiri yaşattığımız umudumuz ve birlik beraberliğimiz. Bu duygu ve düşüncelerle bu önemli tesisin yapımında emeği geçen başta İZSU çalışanları olmak üzere bütün değerli çalışma arkadaşlarıma bir kez daha teşekkür ediyorum. Tesisimizin İzmir ve Kemalpaşa’mıza hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

KARAKAYALI: METROYA KİMSE ENGEL OLAMAYACAK

Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı ise “İzmir hayatında görülmemiş bir altyapı yatırımı içerisinde. Yüzyıllardan beri foseptikler derelere akıyordu. Derelere akan foseptik Nif Çayı’na gidiyor. Nif Çayı’ndan Gediz’e ve Gediz’den de Körfez’e dökülüyor, Körfez kirleniyordu. Sayın Soyer, Gediz Deltası’nın kurtarılması için büyük bir çaba sarfetti. Kütahya’dan başlayarak İzmir’e kadar geldik. Bu alanın mutlaka temizlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Diyorlar ya Kemalpaşa ve Büyükşehir Belediyeleri bir şey yapmıyor diye. Hep yatırımlarımızı altyapıya yapıyoruz. Başkaları gibi üstü sülsleyerek, altı bırakarak yatırım yapmıyoruz. Büyükşehir’le etle tırnak gibiyiz. Asla Büyükşehir Belediye Başkanı’mıza laf söyletmem. Son 2 yılda İZSU tarafından yapılan 162 milyon yatırımla Kemalpaşa, İzmir’in saklı bahçesidir. Özellike depremden sonra vatandaşların geldiği tek yer, denizi olmamasına rağmen Kemalpaşa. Bir de metro var, orta vadede olan metroyu 10 yıl geriye çekerek proje yenilemesi yapıldı. Buca Metrosu yapılacak. Arkasından Kemalpaşa Metrosu yapılacak. Kimse buna engel olamayacak" dedi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0