Başkan Soyer işsizliğin vahim tablosunu ortaya koydu

Mevcut ekonomik krizin daha da derinleştiği, halkın alım gücünün sıfıra yaklaştığı son dönemlerde işsizlik sorunu daha derin bir hal alırken iş arayanların sayısında da büyük bir artış meydana geldi.

Başkan Soyer işsizliğin vahim tablosunu ortaya koydu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bugün katıldığı bir canlı yayında İzmir’deki işsizliğin dayandığı vahim noktayı gözler önüne serdi.

Türkiye, uzun süredir ekonomik darboğazın içindeyken geçtiğimiz haftalarda her gün tarihi zirvesini yenileyen döviz kurları, mevcut krizi daha da derinleştirdi.

İşsizlik sorunu her geçen gün daha da büyüyen bir sorun haline gelirken  gıdadan ham maddeye akaryakıttan hijyen ürünlerine her şeye art arda gelen zamlar hem geçim sorununu hem de işsizlik sorununu daha da belirgin hale getirdi. 

Halkın yüzde 50’sinden fazlasının asgari ücretle çalıştığı ve asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu Türkiye’de gençler çareyi yurt dışına gitmekte bulurken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bugün katıldığı bir canlı yayında İzmir’deki işsizliğin dayandığı vahim noktayı gözler önüne serdi.

Belediyeden talep edilen yardımların yüzde 300 kadar arttığını ifade eden Başkan Soyer, belediyeye yapılan iş başvuru sayısını da açıkladı.

“BÜTÜN ÖNCELİKLERİMİZİ DEĞİŞTİRİYORUZ”

Son haftalarda döviz kurlarındaki ani ve yüksek artışlarla birlikte yıllardır devam eden ekonomik kriz daha da derinleşmeye başladı. Neredeyse her gün A’dan Z’ye her şeye zam gelirken vatandaşların zaten açlık sınırının altında olan haytaları daha da zorlaştı. İzmir’in ekonomik durumu hakkında da bilgi veren Başkan Soyer, İzmirlilerin mevcut durumlarını iyileştirmek için çalıştıklarını ifade etti ve şunları söyledi; “Fecaat. Gerçekten insanın içini parçalayan çok vahim bir tablo var derinleşen bir yoksulluk var. Bize senede 3-5 bin gıda paketi talebi yapılırken bu 500 bine çıktı. Biz geçen sene yaklaşık 115 milyon liralık gıda paketi yapmıştık. Bu sene 125 milyon yapacağız. Kara kış adını verdiğimiz bir paket yaptık. Bunun için de doğrudan bir hat yaptık. Bu hatta direkt başvuru yapabilir. Sadece gıda değil. Bebek maması, bebek bezi gibi yardımlarımız da oluyor. Hoş geldin bebek paketimiz var. Her şeyini veriyoruz. Eğer karşılamaya devam edemeyecekse biz devam ediyoruz. Bizim bütün yardımlarımız sürdürülebilir yardımlar. Bütün önceliklerimizi değiştiriyoruz. İnsanlar açken, evine ekmek alamayacak hale gelmişken bizim kültür faaliyetleri ya da diğer faaliyetlerle ilgili başka bir denge yakalamamız gerekiyor. Bir yandan da onların hayatını kolaylaştıracak şeyler yapmamız gerekiyor. Bu yüzden fuar yapıyoruz. 12 fuar yapıyoruz. Oteller doluyor, muazzam bir ticaret hacmi doğuyor. Mesele süt fabrikası dedik. Bu, küçük üreticiyi desteklerken bir yandan da istihdam sağlanıyor.”

“BÜYÜK BİR KRİZİN EŞİĞİNDEYİZ”

Ekonomik koşullarını azaltmak için gerekli kaynak ve imkanlara sahip olunduğunu ifade eden Balkan Soyer, mevcut koşulların vahametini anlatan bir örnek verdi ve “Zeytinden palmiyesine incirinden avokadosuna her ürünün yetişebileceği olağanüstü topraklar. Ne oldu da biz sütü, peyniri ekmeği konuşur hale geldik. En azından İzmirlilerin içi rahat etsin. Asla onların kılına zarar verecek ve onlara zarar verecek bir şeye izin vermeyeceğiz. Belediyemizin bütün imkânlarını onların yaşam standardını düzeltmek için seferber edeceğiz. Bize 181 bin 221 üniversiteli üniversite mezunu İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne iş için başvuru yapmış. Bunun 628’i doktora 11 binden fazlası yüksek lisans mezunu. İşsizlik bu durumda. Bu tablo feci bir tablo. Büyük bir yoksulluk, işsizlik ve ekonomik krizin eşiğindeyiz. Ama bizim kaynaklarımız o kadar büyük ki… İzmir olarak da biz buna muktediriz. Biz, insanımızın canı yanmadan yaralarını sarabiliriz Aralık sonunda yeni bir kampanyayı devreye sokacağız. Komşusu açken tok yatan bizden değildir ya… Depremde yapmıştık. Aralık ayında yine yapacağız. Bu sene zor geçecek. Kara kış kapıda. Biz İzmirlilerin yanında olmaya ve yüzlerini güldürmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0