Başkan İduğ'dan vinç kazası açıklaması: Sorumluluk üç gruba ait

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Bornova ilçesindeki bir otel inşaatında kule vincin devrilmesi sonucu meydana gelen iş kazasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başkan İduğ'dan vinç kazası açıklaması: Sorumluluk üç gruba ait

 Başkan İduğ, yaptığı açıklamada, kazada belediyenin sorumluluğun olmadığını belirtirken, "Sorumluluk anlamında bakıldığında yapı denetim, şantiye şefi ve müteahhidin sorumlu olduğu bir iş kazası." dedi. CHP Bornova İlçe Başkanı Ertürk Çapın ise, "İmar Kanunu açık zaten bu konuda şantiye şefi ve firmanın sorumluluğu açık. Yapı denetim firması zaten inşaatın tümüyle ilgilidir. Belediyeler inşaat başlangıcında ruhsatı verir ve ondan sonrası bütün sorumluluk yapı denetim ve sorumlu mühendislerdedir. Tabi çok üzgünüz. Sayın Valimizin şansız bir demeci oldu. Konuyu bilmediğinden çok üzüldük biz o demece. Burada acılar var ve bu acıların üstüne maalesef siyasi bir rant yaratmaya çalışyorlar ya da yaratmak istediler. Ben kınıyorum." dedi.

İzmir'in Bornova İlçesinde saat 17.30 sıralarında Yeşilova Mahallesi Kamil Tunca Bulvarı yanında bulunan bir otelin inşaatında kule vincin devrilmesi sonucu ilk belirlemelere göre 4 kişi hayatını kaybederken üç kişinin de kayıp olduğu açıklandı.

İDUĞ: SORUMLULUK ÜÇ GRUBA AİT

Üzücü olayın ardından kaza bölgesine giden Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ açıklamalarda bulundu.

Başkan İduğ, "Öncelikle 4 canımız vefat etti. Çok üzgünüz. üç arkadaşımızı da arama çalışmaları devam ediyor. 7 kişilik bir mağduriyet var. Bornova Belediyesi'nin 2018 yılında vermiş olduğu bir ruhsat çalışması. Sorumluluk anlamında bakıldığında yapı denetim, şantiye şefi ve müteahhidin sorumlu olduğu bir iş kazası. İmar kanunu 3194 / 28 madde çok net, açık. Belediye ile ilişkisiz bir konudur. Belediye ruhsat alınma aşamasında gerekli çalışmaları yapar. Onun dışındaki sorumluluk alanı tamamen bu saydığım üç gruba aittir. Dolayısıyla Bornova Belediyesi bu konuda sorumluluk anlamında tüm olması gereken çalışmaları yerine getirmiş bir belediyedir. Bu açıdan gerçekten hepimiz olayı ibretle izliyoruz. Bunların tekrarlanmaması için her türlü çalışmanın ve soruşturmanın arkasında biz de olacağız." dedi.

CHP'Lİ ÇAPIN'DAN VALİ'NİN AÇIKLAMALARINA TEPKİ

CHP Bornova İlçe Başkanı Ertürk Çapın, "İmar Kanunu açık zaten bu konuda şantiye şefi ve firmanın sorumluluğu açık. Yapı denetim firması zaten inşaatın tümüyle ilgilidir. Belediyeler inşaat başlangıcında ruhsatı verir ve ondan sonrası bütün sorumluluk yapı denetim ve sorumlu mühendislerdedir. Oturma raporu verilirken tekrar belediyelere gelinir. Tabi çok üzgünüz. Sayın Valimizin şansız bir demeci oldu. Konuyu bilmediğinden çok üzüldük biz o demece. Burada acılar var ve bu acıların üstüne maalesef siyasi bir rant yaratmaya çalışyorlar ya da yaratmak istediler. Ben kınıyorum bu açıklamaları. Şuanda insanların acıları var ve biz bu acıları paylaşmak için buradayız. Bazıları siyaset yapmak için gelmişler.Tüm vefat edenlere Allah'tan rahmet ailelerine de başsağlığı diliyorum." dedi.

İDUĞ: NET OLARAK BİLİNSİN

İduğ, "Sonuçta bu kaza vinç kazası vinç kırılma kazasıdır. Sorumluluklar tamamen bu işi üstlenen firmalara aittir. Belediyeyle hiç ilişkisi olan bir konu değildir. Bunun net olarak burada bilinmesi gerekir." dedi.

KAMİL OKYAY SINDIR: SORUMLULARIN ORTAYA ÇIKARILMASI ESASTIR

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır da şunları söyledi:

“Emekçi kardeşlerimiz canlarını yitirdiler. Hepimizin başı sağ olsun. Halihazırda 4 canımız tespit edildi. 3’ünün tespiti hâlâ yapılamadı. Bugün Nazilli’de de başka bir vahim olayla canlarımızı yitirdik. Bu tür iş kazalarının olmadığı; çalışanların, emekçilerin iş güvenliği şartlarında çalışabildiği bir yaşamı diliyoruz. Görünen o ki gerek büyükşehir gerek ilçe belediyelerimiz, yasaların kendilerine verdiği yetki ve sorumluluk dahilinde gereken yapı-inşaat denetimlerini sürdürmüşler. Burada giden, yitirdiğimiz canların mutlaka ve mutlaka burada bir sorumlu olacaktır. Sorumluların ortaya çıkarılması esastır. Ama görünen o ki burada bir teknik mühendislik veya bir malzeme sorunuyla ilgili bir sonuç çıkabilir. Savcılık bu konuda gerekli araştırmaları ve incelemeleri yapıyor.”

ÇAĞDAŞ KAYA: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

İl Başkan Yardımcısı Çağdaş Kaya da olay yerine giderek, incelemelerde bulundu. Kaya, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Bornova ilçemizdeki bir inşaatta vinç devrilmesi sonucu hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Çok üzgün olmakla birlikte CHP İzmir İl Yönetimi olarak olayın takipçisi olacağımızı ifade etmek istiyoruz." dedi.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0