Bakanlık cüruf tesisi için yeşil ışık yaktı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Habaş Sinai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş. tarafından Aliağa’da yapılması planlanan Cüruf Depolama Tesisi için “ÇED olumlu” kararı verdi.

Bakanlık cüruf tesisi için yeşil ışık yaktı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aliağa’ya ‘zehirli’ içeriğiyle bilinen atıkların bertaraf edilmesine ilişkin projenin önünü açtı. 

Habaş Sinai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş, Aliağa ilçesi, 7011 Ada, 1 Parsel, 7009 Ada, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16 Parsel sınırları içerisinde  "Cüruf Depolama Tesisi" kurabilmek için bakanlığa başvuruda bulunmuştu. Bölge halkı ile çevre örgütleri tarafından yargıya taşınan cüruf tesisi için bakanlık, ÇED olumlu raporu verdi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "İzmir İli, Aliağa İlçesi, 7011 Ada, 1 Parsel, 7009 Ada, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16 Parsel sınırları içerisinde Habaş Sinai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş. tarafından yapılması planlanan "Cüruf Depolama Tesisi" ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu incelenmiş, değerlendirilmiş ve Bakanlığımızca Yönetmeliğin 14. maddesi gereğince Bakanlığımızın 10.11.2022 tarih ve 4946997 sayılı yazısıyla yatırım hakkında ÇED Olumlu Kararı verilmiştir" ifadeleri yer aldı. 

Sındır: Aliağa’ya, İzmir’e yazık ediyorsunuz

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda Cüruf Bertaraf Tesisi için verilen ÇED olumlu raporuna tepki göstermişti. 

İzmir'de Aliağa'da ağır sanayi kirliliğinin artarak devam ettiğini ifade eden Sındır, “1960 yılına kadar tarım alanı olarak tanımlanan bölge ağır sanayi bölgesi ilan edildi. Aliağa'daki faklı sektörlerdeki ağır sanayi kuruluşları ne yazık ki bölgede havanın, suyun, toprağın kirlenmesine ve canlı yaşamın olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Böylesi büyük çevresel kirlilik yükü olan bölgeye kapasitesi dolmasına rağmen halen yükleniyorsunuz. Son olarak, Aliağa'ya yapılmak istenen Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık, Cüruf Bertaraf Tesisi için ÇED olumlu kararı verildi ve bölge halkı bunu istemiyor. İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Çanakkale, Balıkesir, Bursa illerindeki metal fabrikalarından çıkan 3 milyon 138 bin 573 ton atık, cüruf Aliağa'da birikecek. Daha önce Almanlarla, Ege Üniversitesinin ortak yaptığı bir araştırmada Aliağa'daki bir partikül maddenin İzmir Çatalkaya'da göründüğüne dair bilimsel tespitler var. Böylesi bir cüruf tesisine nasıl izin veriyorsunuz. Aliağa’ya, İzmir’e yazık ediyorsunuz, Aliağa ve İzmir’de yaşamı tehdit ediyorsunuz sayın bakan” ifadelerini kullanmıştı. 

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0