SAĞLIKLI NORMAL BİR KALP NASIL ÇALIŞIR ?

Kalp büyük ve güçlü kaslardan oluşan bir organdır. Vücutta kan dolaşımını sağlamak gibi çok önemli bir görevi vardır. Kalp göğüs kafesinin ortasındaki iki akciğerimizin arasında yerleşmiştir ve hiç durmadan yaşamımız boyunca çalışır. Kalp ve damarlarımız tüm vücudumuzun ihtiyacı olan oksijeni sağlamak için akciğerlerimiz ile birlikte çalışırlar ve tüm organlarımıza enerjisini sağlamak için hiç durmadan çalışarak onlara kan gönderir. Bunu sağlayabilmek için akciğerlerimize kirli kanı gönderir, kirli kan akciğerlerde temizlenir ve kalbe geri döner, kalbe geri dönmüş olan oksijenden zengin temiz kan ise vücuda gönderilir.

Kalp içinde iki ana bölüm ve her bölümün içinde de iki ayrı bölümün bulunduğu bir kas pompasıdır. İki ana bölüm kirli ve temiz kanın içinde bulunduğu bölümler olarak ayrılabilir. Hem temiz hem de kirli kanın bulunduğu bölümlerde iki ayrı hazne vardır. Bu haznelerden ilki düşük basınçlı kanı toplayan bölüm ( kulakçık, atrium) ikincisi ise kanı basınç ile gönderen (karıncık, ventrikül) dır. Kirli kan kalbe ilk olarak sağ kulakçıkta toplanmak üzere gelir sonrasında sağ karıncığa geçerek temizlenmek üzere akciğerlere gönderilir. Temizlenen kan sol kulakçığa gelir ve sonrasından sol karıncığa geçerek temiz kan tüm vücuda pompalanır. Bu bölmeler arasında kulakçıkları birbirinde ayıran atrial septum (kulakçıklar arası kas bölmesi) ve karıncıkları birbirinde ayıran ventriküler septum (karıncıklar arası kas bölmesi) bulunur. Bu bölmeler kalbin içinde kirli kan ile temiz kanın birbirlerine karışmasını engeller ve kalbin içindeki basınç dengelerini korur.

Kalbin içerisinde dört ayrı kalp kapağı bulunmaktadır. Kapakların görevi kalbin içinde dolaşan kanı doğru yönlendirmek, ters yönde gitmelerini önlemek ve kanın kaçmasını engelleyerek kalbin performansının en yüksekte kalmasını sağlamaktır. Triküspid kapak kalbin sağ tarafında yerleşmiştir, kulakçık ile karıncık arasında bulunur, kulakçığa gelen kirli kanı karıncığa doğru yönlendirir. Pulmoner kapak da kalbin sağ tarafına yerleşmiştir, karıncık ile akciğer atardamarı arasında yerleşmiştir, karıncıktaki kirli kanın akciğerlere doğru yönlenmesini sağlar. Mitral kapak ve aort kapak kalbin sol tarafında temiz kan bölmesinde bulunmaktadırlar. Mitral kapak akciğerlerden dönen temiz kanın toplandığı sol kulakçık ile sol karıncık arasında bulunur, kanı buraya doğru yönlendirir geri kaçmasını engeller. Aort kapak, sol karıncık ile aorta (vücudun ana atardamarı) arasında bulunur, kanın vücuda dağılmaya başladığı ana noktadır, kanın geriye kalbe kaçmasını engeller.

Kalp bir elektriksel sistem ile çalışmaktadır. Bu elektik sisteminin sağ kulakçık yakınlarında merkezi vardır ve buradan başlayan elektrik uyarısı tüm kalbi dolaşır ve sonlanır. Bir kalp atımı oluşmuş olur. Kalbimiz bir dakikada ortalama 60-80 kez atar yani bu elektrik uyarısı 60-80 kez oluşur ve sonlanır. Kalbimiz biz koşarken veya heyecanlandığımızda vücudumuza daha fazla enerji-oksijen sağlamak amacıyla daha hızlı ve güçlü atabilir. Tam aksi şekilde dinlenirken veya uyurken ise kalp atımımız yavaşlayabilir. Bu durum tamamen normal bir durumdur.

YORUM EKLE
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0