VARİS HASTALARINDA DEPRESYON KATSAYISI DAHA YÜKSEK!

Varis hastalarında depresyon oranı yüzde 30 daha fazla

VARİS HASTALARINDA DEPRESYON KATSAYISI DAHA YÜKSEK!

Toplardamar tansiyon yüksekliğine bağlı olarak, damarın genişlemesi, uzaması, kıvrılması ve ciltten görünür hale gelmesi, “varis” olarak adlandırılıyor ve varisler sıklıkla; baldır ve uyluğun iç kısmında, damar yumakları şeklinde oluşuyor. Varis hastalarında %30 oranında depresyon katsayısı yüksek ve kadınlarda hastalığın görülme riski erkeklere oranla 4 kat fazla. Erken dönemde belirtilerinin önemsenmesi gereken varis, uzun yolculuklarda ayak bileği şişlikleri ve gece idrara çıkma ile idrar miktarında artışla kendini gösterebiliyor.

Masa başında uzun çalışma saatleri ve hareketsizlik varis hastalığı riskini %75 oranında artırabiliyor. Varis hastalığı tedavinde klasik açık cerrahilerin yanı sıra uygun hastalara, konforlu ve yaşam kalitesini yükseltecek özellikli seçenekler de sunuluyor.

Teşhis ve tedavide geç kalındığında ciddi sağlık sorunlarına neden olan varisler, zamanla yaşam konforunu ve bacak estetiğini bozuyor. Memorial Kayseri Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Faruk Cingöz, varis ve varis tedavisi hakkında bilgi verdi.

Varis hastalarında depresyon katsayısı %30 yüksek

Varis ve strese bağlı olarak sinirlilik ve depresyon gibi sorunlar da ortaya çıkar. Çünkü damarlardaki gerginlik kişinin psikolojisini olumsuz etkiler ve onu tedirgin eder. Bazen kişiyi esir alan bu gerginlik ve iç huzursuzluğu, hayat kalitesini de düşürür ve depresyona zemin hazırlar. Modern toplumda insanlar yoğun stres altındadır ve bu durum süreklilik göstermektedir. Yaklaşık 5 yıldır depresyon ve varis arasındaki bağlantı araştırma konuları arasına girmiş ve varis hastalarında %30 civarında depresyon katsayısının yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle varis hastalarında depresyon varlığının araştırılması, tedavinin bütünlüğü ve etkinliği açısından oldukça önemlidir. Varis tedavisi gören ve şikayetleri kaybolan hastaların yaşam enerjileri artmakta ve hayata daha sıkı tutundukları ortaya çıkmaktadır. Hastalar iyileşme sonrasını, “sırtımdan büyük bir yük kalktı” ifadesi ile tanımlamaktadır.

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020, 08:35

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0