Sürekli'den Soyer’in ‘2 günde 2 farklı’ açıklamasına tepki

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, 'Buca Metrosu İhalesi' ile ilgili 2 gün arayla yaptığı 2 farklı açıklamaya tepki gösterdi.

Sürekli'den Soyer’in ‘2 günde 2 farklı’ açıklamasına tepki

Soyer’in İzmir halkına açıklama borcu olduğunu ifade eden Sürekli, ‘’Bu şaibe içindeki çelişki; açıklamaya muhtaçtır! Bu zararın hesabını İzmir halkına vermesini beklerken; ortaya koyduğu varyasyon düşündürücüdür! İzmir’i ve İzmirlileri allı pullu işler ve her yanlışı örtbas etme çabası ile ne oyalayabilir ne de kandırabilirler!''

 İzmir tarihinin en büyük yatırım projeleri arasında olan buca metrosu için geçtiğimiz hafta Fransız Kalkınma ajansı’yla kredi sözleşmesi imzalanmış ve geçtiğimiz günlerde de yapım ihalesini alan firma belli olmuştu.

Toplamda 13 firmanın katıldığı ihaleyi, 3 milyar TL’lik Buca Metrosu ihalesini en düşük ücret veren ikinci firma olan Gülermak A.Ş almıştı. 

İhale sonucunun açıklanmasının ardından ise AK Parti kanadından Büyükşehir’e “Buca Metrosu’ ihalesini, ‘525 Milyon TL’ zararla ikinci firmanın kucağına bırakıverdi. Nerede şeffaflık?” eleştirleri gelmişti.

''BU FİRMAYI SEÇTİLER''

Geçtiğimiz gün eleştirilere yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ihalenin uluslararası bir ihale olduğunu ve uluslararsı normlara tabii olduğunu ifade etmiş ve ‘’Buna tek başımıza biz karar vermiyoruz. Bunun finansmanını sağlayan Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası, bağımsız bir denetmen atıyor. Onlar değerlendiriyorlar. İhale başka birine de verebilirdi… Biz sadece en düşük iki tanenin sorgusunu istedik. En düşük iki taneyi gönderdik onlara, diğerlerini de tabi ki biliyorlar... Başka birine de verebilirlerdi ama bu firmayı seçtiler” demişti.

Öte yandan bugün katıldığı canlı yayında konuyla ilgili soru sorulan Başkan Soyer, Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası’ndan sorgu istediklerini ancak nihai kararı kendilerinin verdiğini ifade etmiş ve ‘’ Biz o en düşükten birini eledik, diğerine ihaleyi vermeye karar verdik. Buna ihale komisyonumuz karar verdi. Avrupa Yatırım Markası değil’’ demişti.

AK PARTİ’DEN TEPKİ GECİKMEDİ

Başkan Soyer’in 2 gün arayla aynı konuya ilişkin 2 farklı yanıtı ise muhalefetin hedefine oturdu. 

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, 'Buca Metrosu İhalesi' ile ilgili yaptığı farklı açıklamalara tepki gösterdi.

Başkan Sürekli, sosyal medyadan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; ''‘Buca Metrosu İhalesi’ arapsaçına döndü!CHP’li Başkan Soyer; 529 Milyon TL zararla yaptıkları ihale için; bir demecinde kendilerinin; diğerinde kredi aldıkları kurumun karar verdiğini söylüyor! Cümle âlem de bilir ki; bu işin yetkilisi belediyenin “İhale Komisyonu’dur. Kararı verdiğini söylediği Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın yaptığı değerlendirme sadece bir “tavsiye” niteliği taşıyabileceğine göre; Soyer’in bu çelişkili açıklamalarla ne yapmaya çalıştığını anlamak zor değil! Herkes, herşeyin farkında. Yine de; bu şaibe içindeki çelişki; açıklamaya muhtaçtır! Bu zararın hesabını İzmir halkına vermesini beklerken; ortaya koyduğu varyasyon düşündürücüdür! İzmir’i ve İzmirlileri allı pullu işler ve her yanlışı örtbas etme çabası ile ne oyalayabilir ne de kandırabilirler!''

BİR TEPKİ DE KAYA’DAN

Soyer’in söylemlerine AK Parti kanadından bir tepki de AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’dan geldi.

Kaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; ‘’CHP'li Soyer, Buca Metro ihalesini 529 Milyon TL daha fazla teklifte bulunan firmaya kendisinin değil, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın verdiğini söylemişti. Trumpist Soyer'in bir yalanı daha yatsıya kadar sürmedi. O bankanın böyle bir yetkisi olmadığı ortaya çıktı.’’

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0