Usta Sanatçı, Sanat Güneşi Zeki Müren Ölüm Yıldönümünde Anılıyor

Usta Sanatçı, Sanat Güneşi Zeki Müren Ölüm Yıldönümünde Anılıyor

 Sanat Güneşi ölüm yıldönümünde anılıyor

Türk Sanat Müziği'nin efsane sesi, Sanat Güneşi, bir döneme damgasını vurmuş ve genç nesle kadar şanını yürütmüş olan Zeki Müren ölüm yıl dönümünde anılıyor. 24 Eylül 1996 tarihinde, TRT İzmir Televizyonu'nda kendisi için düzenlenmiş olan tören anın da kalp krizi geçirerek hayata gözlerini yummuş olan ‘Zeki Müren kimdir, nerelidir?’ soruları, günümüzde bile merak edilir… Tiyatro sanatçısı, oyuncu, şair, besteci, söz yazarı, tasarımcı ve şarkıcı olan Zeki Müren, ölüm yıl dönümünde minnetle anılıyor. Poll Production by Polat Yağcı etiketiyle LP formatında yayınlanan 10 arabesk eserden oluşan albüm sanatseverlerle buluşuyor. Müren’in canlı performans kayıtlarından oluşan ve içerisinde şiir ve konuşmalarının da yer aldığı albüm, sanatçının ölüm yıldönümünde sevenlerine özel bir hatıra olarak sunuldu.

"Sanat Güneşi Olmaya Giden Yol"

Zeki Müren 6 Aralık 1931 yılında Bursa'nın Ortapazar Caddesi'nde Hayriye ve Kaya Müren'in çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk gençlik yıllarında, yeteneklerini öğretmenler keşfette. Bu sayede müzikli okul müsamerelerinde baş rol hep ona verilirdi. Lise zamanlarında, babasından İstanbul'da eğitimi südürmek üzere izin istedi ve İstanbul Boğaziçi Lisesi'ne başladı. Daha sonra, Zeki Müren imtihanlarının hepsinden yüksek not alarak İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ne girdi. İlerleyen zamanlarda Yüksek Süsleme Bölümü Sabih Gözen atölyesinden mezun oldu.

Bursa'da yaşayan tamburi İzzet Gerçeker'den solfej ve usul dersleri almaya başlayan Zeki Müren musiki eğitimi almaya başladı. 1949 senesinde Boğaziçi Lisesi'nde okurken sinema yönetmeni ve yazar Arşavir Alyanak'ın babası Agopos Efendi ile bir başka hocası Udi Krikor'dan almış olduğu derslerden de musiki eğitimini devam ettirdi.

1950 yılında üniversite öğrencisi olduğu dönemde, TRT İstanbul Radyosu'nun açmış olduğu ve 186 adayın katılmış olduğu solist sınavını birincilik ile kazanmış ve o günden bugüne, onun sesini duyabilmek bir şans haline gelmiştir.

"Sahnede Ölmek İstiyorum Demişti"

1965 yılında 100'e yakın şiirinin yer aldığı Bıldırcın Yağmuru isimli kitabı adlı şiir kitabını çıkardı. Bu kitabında yer alan şiirlerinden bazıları Pembe Yağmurlar, Bursa Sokağı ve İkinci Sadık Dost.

Zeki Müren kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı nedeniyle hayatının özellikle son 6 yılında sahne hayatından ve medyadan uzaklaştı. Bodrum'daki evinde inzivaya çekildi. 24 Eylül 1996 günü, TRT İzmir Televizyonunda kendisi için düzenlenen tören sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu.

Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2020, 14:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0