Korona Öğrenci Şehirlerini Vurdu

Öğrenci şehirlerine corona darbesi: Ev kiraları düştü, kafeler boş kaldı

Korona Öğrenci Şehirlerini Vurdu

Öğrenci şehirlerine corona darbesi: Ev kiraları düştü, kafeler boş kaldı

Tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs öğrenci şehirlerini de vurdu. Uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte ev kiraları yüzde 40’a varan oranda geriledi. Bir dönem üniversite öğrencileriyle dolup taşan kafe ve restoranlar kepenk indirmeye başladı. Yurtlardan ikinci el mobilyacılara kadar birçok sektör zorda. Esnaf dört gözle salgının bitmesini ve öğrencilerin okula dönmesini bekliyor.

Küresel salgın corona virüsle birlikte uzaktan eğitimin zorunlu bir hal alması üniversite şehirlerinde hem emlak piyasasını hem de ticari hayatı olumsuz etkiledi. Kiralık ev fiyatları yüzde 40’a varan oranda düşerken, kafe ve restoranlar da boş kaldı. Yurtlardan ikinci el mobilyacılara kadar birçok işletme bu süreçte darboğaza girdi. Biz de öğrenci şehirlerindeki sivil toplum kuruluşları temsilcileri, esnaflar ve emlak danışmanlarıyla yaşadıkları sorunları konuştuk.

DEVREN KİRALIK İLANLARI ARTTI

Hürriyet gazetesinden Gülistan Alagöz'e konuyu değerlendiren Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, binlerce üniversite öğrencisine ev sahipliği yapan şehirde salgının etkisini çok net gördüklerini söyledi. Ev kiralarının düştüğünü, apart işletenlerin büyük zorluk yaşadığını, kafelerin kepenk indirdiğini belirten Çelik, “Eskişehir hem yaşam kolaylığı hem de birçok ile göre daha ucuz olması nedeniyle ailelerin ve öğrencilerin öncelikli tercihiydi. Normalde eylül ayında şehrimizde canlılık başlardı ama pandemi etkisiyle öyle olmadı. Ev sahipleri paniğe kapılmış durumda. Kirası 1300 lira olan yer 1000 lira, 1000 lira olan yer 700 liraya kadar düştü. Öğrencilerle dolan kafe ve restoranlar bomboş. Geçmişte 10-15 milyar lira kira kolaydı ama bugün o esnaf için imkansız. Esnaf devretmek istiyor ama devredecek birini bulamıyor. Son aylarda ‘devren kiralık’ ilanları arttı. Öte yandan apart işletenler da zorda. Pandemiyi öngörmek mümkün değildi. İşletmeci borçlanmış, kendine göre yatırım yapmış. Şimdi aile sözleşmeye rağmen ödeme yapmıyor. İşletmeci kira, personel maaşı ödemeye devam ediyor. Salgının bitmesini ve Eskişehir’de hayatın normale dönmesini bekliyoruz" dedi.

İzmir’de Coldwell Banker ofis sahibi Tarık Ordu özellikle özel üniversitelerin olduğu lokasyonlarda kiraların yüzde 40’ı bulan oranda gerilediğini söyledi. Ordu, “İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin olduğu Balçova’da 1+1’lerin kiralık fiyatı 4 bin TL’den 2 bin 750 seviyelerine kadar gerilemiş durumda. Yine Bornova’da da mesela Yaşar Üniversitesi’nin olduğu lokasyonda 1+1 kiralık daire 1 yıl önce 3 bin TL iken 1800’e kadar düştü. Bu durumu da beyaz yakalı çalışanlar değerlendiriyor, daha iyi evlere çıkmaya başladılar. Özel üniversitelerin etrafındaki kafeler ve restoranlar da hava parası almadan işyerlerini devretmenin formülünü arıyor” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0