YERE ATILAN İZMARİTLERDEN ÇIKARILAN YÜZLER SERGİ OLDU

Yerlere izmarit atanların yüzleri sergilenmeye başlandı.

YERE ATILAN İZMARİTLERDEN ÇIKARILAN YÜZLER SERGİ OLDU

Amerika’da, yere sigara izmariti atanları, artık bunu yapmadan önce iki kere düşündürecek bir gelişme yaşandı. Ülkede düzenlenen ilginç bir sergide, yerlere izmarit atanların yüzleri sergilenmeye başlandı.

Stranger Visions (Yabancı Görüntüler) adlı bu ilginç proje, Amerikalı eğitimci ve sanatçı Heather Dewey-Hagborg’un New York sokaklarından sigara izmaritleri toplaması ve bunları incelemesiyle başladı. Hagborg, topladığı sigara izmaritlerini genomik araştırmalardan geçirdi ve bunlar üzerinde DNA analizleri yaptı. Ardından elde ettiği verileri bir araya getiren Hagborg, bu kişilerin yüzlerinin yaklaşık olarak neye benzediğini görebilmek amacıyla 3D yazıcılardan çıktılar almaya başladı. Günün sonunda sokakları kirletenlerin suratları birer heykele dönüşürken, bu gelişme tüm dünyada konuşulur hale geldi. Öyle ki proje Toronto polisinin bile ilgisini çekti ve Hagborg ile polis arasında çeşitli suç vakaların aydınlatılmasına yönelik işbirlikleri yapıldı.

Hagborg’un ilginç projesi bugün bir sergiye de dönüşmüş durumda. Çalışma sonucu elde edilen heykeller Victoria ve Albert Müzesi, Center Pompidou ve New York Tarih Kurumu gibi yerlerde halka açık bir şekilde sergileniyor. Ancak proje, basının etkisi ve çeşitli endişeler nedeniyle kısa süre içerisinde tartışılır ve eleştirilir bir hale de geldi. Buna rağmen Hagborg’un DNA analizleri üzerinden yürüttüğü fenotipleme çalışmaları uzun bir süre daha konuşulacak gibi görünüyor.

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2020, 13:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0