Sayıştay’dan Büyükşehir’e uyarı: İZBETON’a hukuka aykırı tahsis

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sayıştay 2020 yılı düzenlilik denetim raporunda Büyükşehir iştiraki olan İZBETON A.Ş’ye yapılan ve Bergama’da bulunan asfalt, beton parke ile bordür imalatı tesisinin tahsisinde hukuksuzluk tespit edildi. Tahsisin ihalesiz ve bedel alınmadan yapılmasının hukuk kuralları çerçevesinde mümkün olmadığı belirtildi.

Sayıştay’dan Büyükşehir’e uyarı: İZBETON’a hukuka aykırı tahsis

Sayıştay, 2020 yılı düzenlilik denetim raporlarını açıkladı. 

Açıklanan raporlarda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin dikkat çeken bir ayrıntı yer aldı. Raporda, yıllar önce İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İZBETON A.Ş’ye yapılan ve Bergama’da bulunan asfalt, beton parke ile bordür imalatı tesisinin tahsisinde hukuksuzluk tespit edildi.

Tahsisin ihalesiz ve bedel alınmadan yapılmasının hukuk kuralları çerçevesinde mümkün olmadığı ve bu uyarının 2019 yılı raporunda da yapıldığı belirtildi.

Raporda tahsise ilişkin şu ifadelere yer verildi; ‘’Yapılan incelemelerde Büyükşehir Belediyesi iki taşınmazının mevzuata aykırı olarak İzbeton A.Ş’ye tahsis edildiği ve bu taşınmaz üzerinde ilgili şirket tarafından sanayi tesisi kurulduğu tespit edilmiştir. 

İzbeton A.Ş’nin Bayındır İlçesi Zeytinova Mahalli 3816 nolu parsel ile Bergama İlçesi İslamsaray Mahallesi 1123 ada 1 nolu parselde asfalt, beton parke ile bordür imalatı tesisinin bulunduğu görülmüştür. Bu taşınmazların Büyükşehir Belediyesi tarafından şirketine ihalesiz ve herhangi bir bedel alınmadan tahsis edilmesi mevzuat çerçevesinde mümkün değildir.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 75’inci maddesinde bendinde; “Belediye, belediye meclisinin kararı üzerine yapacağı anlaşmaya uygun olarak görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda;“…Kendilerine ait taşınmazları, aslî görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere bedelli veya bedelsiz olarak mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredebilir veya süresi yirmi beş yılı geçmemek üzere tahsis edebilir. Bu taşınmazlar aynı kuruluşlara kiraya da verilebilir. Bu taşınmazların, tahsis amacı dışında kullanılması hâlinde, tahsis işlemi iptal edilir. Tahsis süresi sonunda, aynı esaslara göre yeniden tahsis mümkündür…” Hükmü ile de taşınmazlarının kimlere tahsis edilebileceği belirtilmiştir. 

2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporunda da açıklandığı üzere Büyükşehir Belediye şirketi olan İzbeton AŞ’ye böyle bir tahsis işleminin hukuken yapılması mümkün değildir. Mevzuat hükümleri çerçevesinde Büyükşehir Belediyesine ait bir taşınmazın üçüncü şahıs olan şirkete ihalesiz biçimde ücret alınmadan kullandırılması mümkün bulunmamaktadır. Kamu kaynağı olan taşınmazın ancak mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlar için ücretsiz kullanıma açılabileceğinden hareketle bu taşınmazın ilgililerce ücretsiz kullanımı sonlandırılmalıdır.

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER
google.com, pub-5691823233856454, DIRECT, f08c47fec0942fa0